Peldēties, sauļoties un svaigu gaisu ieelpot!

Peldēties, sauļoties un svaigu gaisu ieelpot!

11. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, bērniem mīļākais gadalaiks ir vasara, par to nebūtu pat jāšaubās. Arī pieaugušajiem vasara ir viens no mīļākajiem gadalaikiem. Bet kā tad rit vasara kopā ar bērnu? Lasi un visu sapratīsi!

Garie ziemas vakari, pelēkais, drēgnais rudens, ilgi gaidītiais pavasaris - tas viss liek novērtēt katru mīļu vasaras dieniņu. Turklāt, vasaraā, kad ir silts, var mazāk domāt par saaukstēšanās slimībām. Kā arī - var ļauties ceļojumiem kopā ar ģimeni, un jā - arī ģērbšanās problēmu vasarā nav, jo pietiek vien ar dažām drēbītēm.

Īsti svētki

Galvenais ir maksimāli izmantot vasaras sniegtās iespējas - doties bieži pastaigās, saelpoties kārtīgi svaigu gaisu, izskrieties ar plikām pēdām pa smiltiņām vai pļaviņu, un saēsties svaigus dārzeņus un augļus. Pa šiem 3 mēnešiem bērniņam jāpagūst pieņemties spēkā un veselībā, jo vasara ir īstais laiks organisma norūdīšanai.

Daudz brīvā laika

Pastaigas laikā ar plikām pēdiņām, mazulis saņem patiešām daudz labumu! Tiek masētas pēdiņas, kurās ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo punktu, tiek uzlabota iekšējo orgānu darbība un mazuļa imūnsistēma.

Mazuļa veselību var stiprināt norūdīšanās: bez šaubām, tieši saule, gaiss un ūdens ir labākie bērna draugi vasarā.

Pēc iespējas biežāk jādodas pastaigās: bērnam svaigā gaisā jāatrodas ne mazāk kā 9-10 stundas dienā.

Ideāli, ja bērnu var pieradināt pie rīta vingrošanas. Vingrošana no rīta palīdz uzturēt mundrumu arī pieaugušajiem, un ar bērniem visvieglāk sākt strādāt tieši vasarā.

Protams, neiztikt arī bez gaisa un saules peldēm. Gaisa peldes ir ļaušana mazulim ārā atrasties kailam, protams, ja ārā ir vismaz 18 °С. Pirmo reizi mazuli jānoģērbj uz apmēram 15 minūtēm, un katru dienu šo gaisa pelžu procedūru var pagarināt.

Ja runājam par saules peldēm, te jāpievērš lielāka uzmanība, jo mazuļi nedrīkst saulē apdegt pat mazliet. Līdz 4-5 gadu vecumam mazuļiem vispār nebūtu jāatrodas tiešos saules staros. Pati drošākā aizsardzība ir apģērbs. Mazulim jāvelk krekliņš, šortiņi un cepurīte ar platām malām. Protams, jālieto arī saules aizdardzības krēms.

Nepieciešamība ir arī peldēšanās, kas tieši tāpat - norūda. Viss jāsāk ar sagatavošanos: pirms iekāpšanas ūdenī, mazulis jāpieradina pie tā, pastaigājat ar plikām pēdām gar jūru, ļaujiet, lai jūras vilnīši mazliet apšļaksta mazuļa pēdiņas. Var mazuli laiku pa laikam karstumā apslaucīt ar mitru dvielīti. Dažiem šāds sagatavošanās posms prasa 2-5 dienas. Kad mazulis ir gatavs ūdenī iekāpt, dodieties turp kopā. Nekāpiet dziļumā!

Sākumam ideāla varētu būt pelde ezerā, jo tur pa dienu ūdens saules staros var uzsilt līdz pat 20 °С. Ezerā ūdens mainās, tādēļ te tas būs tīrāks kā karjeros un mākslīgi veidotās ūdenstilpnēs, kurās ūdens stāv uz vietas.

Savukārt jūras ūdenī esošie mikroelementi un sāls labvēlīgi ietekmē bērna organismu, šajā ūdenī ir jods, kura deficīts ir teju visiem bērniem, kas dzīvo tālu no jūras krastiem.

Labsajūta laukos

Ja vien ir iespēja izrauties ar bērnu uz laukiem, nelaid šo iespēju garām. Daba bērnam ir nepieciešama. Lielākās pilsētās bīstamo vielu koncentrācija gaisā ir augstāka, tāpēc visiem mazuļiem nepieciešama attīrīšanās no šīm vieām, kas krājas organismā.

Zinātnieki savulaik izskaitļojuši, ka, lai atbrīvotos no kaitīgo vielu ietekmes, pietiks, ja pametīsiet pilsētu uz 1-2 mēnešiem.

Pastaigas

Alerģiskiem mazuļiem lieliski piemērota būs atpūta kalnos, kur ir tīrs, sauss, vēss gaiss, kas atvieglo elpošanu. Un šādā gaisā ir daudz ozona - aktīvā skābekļa.

Vasrā jāparūpējas par to, lai mazulis dotos pastaigās ne tikai pa dārzu vai sētu. Laiku pa laiku jāļaujas arī ekskursiju priekam, tās palīdz mazuļiem labāk attīstīties. Var doties ar bērnu pat uz mežu, izstaigājot to kopā un apskatot dabu tuvāk. Neviens mākslīgais zālājs mazulī neizraisīs tādu emocionālo pacēlumu, kā meža bagātības. Mežā ir gan dažādas zālītes, gan ziediņi, gan kukaiņi, gan putniņi. Ļauj bērnam ieklausīties meža skaņās!

Došanās kūrortā

Kūrorts pie jūras pavisam maziem bērniņiem var nederēt, jo viņiem ir grūtāk pierast pie svešām vietām, jauniem klimata nosacījumiem. Ierastajā klimatā nebūs jāmaina arī ikdienas ieradumi. Par ceļojumiem ar bērnu uz citām valstīm vērts aizdomāties, kad bērnam ir aptuveni trīs gadi, jo šādā vecumā tiek vieglāk pārciesta klimata un apstākļu maiņa.

Kaut kas gards...

Vasaras programmas īpašais punkts ir veselīgs uzturs.

Bērna pārtikai vienmēr jābūt svaigai. Vislabāk gatavot vienmēr pašai un tikai priekš vienas ēdienreizes. Dārzeņi, augļi un ogas vienmēr jānomazgā rūpīgi.

Vasarā bērni patiešām aug mazliet ātrā, un tas saistīts ar ultravioleto staru ietekmi uz bērna organismu, ādā veidojas D vitamīns, kas atbild par kaulu augšanu. Mazulis vairāk kustas, viņa muskuļi strādā, audi aug un labāk uzsūcas arī barības vielu elementi.

Vasarā vienmēr līdzi jāņem ūdens! Ja mazulis grib padzerties, tas nedrīkst gaidīt. Saulainā dienā atūdeņošanās var notikt ļoti ātri. Tāpat ir arī liels pārkaršanas risks.

Ja mazulis tiek ēdināts vēl ar krūti, vislabāk turpināt viņu ar to ēdināt līdz rudenim, jo pienā ir faktori, kas pasargā no zarnu infekcijām, disbakteriozes un neļauj bīstamajiem mikrobiem vairoties.

Jāievēro arī higiēnas nosacījumi: bieži jāmazgā rokas!

Māmiņu Klubs

Dodoties peldēt šajā vasarā, paņem līdzi HUGGIES® Little Swimmers®!

20180824105121-18951.jpg