Rotaļas ar mazuli, kuram drīz būs gadiņš. 6 idejas

Rotaļas ar mazuli, kuram drīz būs gadiņš. 6 idejas

29. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņš savā pirmajā dzīves gadā attīstās ļoti strauji. Kā zināms, rotaļāšanās bērnam ir svarīga dažādu prasmju attīstīšanai, bet ne tikai – tas ir arī veids, kā stiprināt emocionālo kontaktu ar māmiņu un tēti.

Jebkuras aktivitātes, kuras veicat kopā ar bērnu līdz gadiņa, trīs vai pat septiņu gadu vecumam, attīsta viņa spējas  un nostiprina dažādas prasmes. 

Ar bērniņu, kurš vēl nav sasniedzis viena gada vecumu, varam kopā spēlēt dažādas tradicionālas spēles, kuras zināmas jau no paaudzes paaudzē, bet tas vēl nav viss!

Pirkstiņspēles. Bērniem patīk pirkstiņu spēles, tāpēc atceries sev zināmos pantiņus un skaitat tos kopā! Piemēram, “Šis pirkstiņš – vectētiņš, šis pirkstiņš – vecmāmiņa, šis pirkstiņš – tētis, šis pirkstiņš – mamma, un, re, kur es! Kopā draudzīga ģimene.” Sakot šos vārdus, pa vienam saliec bērna pirkstiņus, līdz beigās tie visi kopā veido dūrīti. Kopīgi ar skaitāmpantiņu palīdzību varat vārīt putriņu, cept kukulīti un izspēlēt citas rotaļas.

Noslēpumu maisiņš. Šī rotaļa palīdzēs bērnam izšķirt dažādas tekstūras un formas. Šim nolūkam nelielā necaurspīdīgā maisiņā saber dažādus priekšmetus – formu, lielumu, smagumu. Piemēram, akmentiņu, Lego Duplo klucīti, čiekuru, koka klucīti u.tml. Mudini mazuli maisiņā atrast ko interesantu.

Paslēpes. Šī spēle izraisa prieku visos mazuļos. Dažkārt tev atliek tikai ar rokām aizklāt savas acis, rokas atkal noņemt un ieskatīties mazuļa acīs, lai izraisītu jautru smiešanos. Paslēpēm vari izmantot arī lakatiņu, kuru pacel priekšā savai sejai, tā uz īsu mirkli paslēpjoties, lai pēc tam lakatiņu atkal nolaistu un atklātos bērnam. Tā mazulis labāk apgūs, ka māmiņa drīz vien būs klāt un nav jāsatraucas par viņas pazušanu.

Bumbu spēles. Nosēdies uz grīdas pretī bērnam un ripini viņa virzienā bumbu. Palūdz mazulim bumbu atripināt atpakaļ. Parādi mazulim, kā var bumbu pamest gaisā un tad tā, nokritusi uz grīdas, no tās atlec.

Kur ir? Apsēdies mazuļa priekšā un lūdz viņam parādīt, kur atrodas māmiņas mute, deguns, acis? Rotaļa veicinās koordinācijas un atmiņas attīstību, paplašinās vārdu krājumu.

Piramīdas. Jau no brīža, kad mazulis sasniedzis aptuveni sešu mēnešu vecumu, jūs varat kopīgi no klucīšiem būvēt torņus. Kas gan tā būs par jautrību, kad mazais iemanīsies sagāzt mammas uzbūvēto debesskrāpi!

E-lekcija kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu

Kā rotaļājas mazulis līdz 1 gada vecumam