Kāpēc bērns plēš savas rotaļlietas?

Kāpēc bērns plēš savas rotaļlietas?

26. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēloties savam bērnam sniegt visu labāko, nereti vecāki cenšas iegādāties pēc iespējas vairāk, dažādākas rotaļlietas. Taču bērns, tā vietā, lai priecātos par jaunajām mantiņām, tomēr garlaikojas vai pat tās saplēš.

Protams, ir reizes, kad rotaļlieta tiek sabojāta neapzināti, taču dažkārt tas tiek darīts mērķtiecīgi. Kāpēc tā notiek?

Ir vairāki iemesli, kāpēc bērns pēkšņi nolemj sabojāt savu jauno, interesanto un izglītojošo rotaļlietu, kuru iegādājušies vecāki.

Vecumam nepiemērota rotaļlieta

Gadījumi, kad tiek iegādāta rotaļlieta, pat nesaprotot, kā ar to spēlēties, ir samērā bieži. Labu mērķu vadīti vecāki cenšas nopirkt visas mantas, uz kurām veikalā norāda bērns, taču lieki. Ir svarīgi izvēlēties bērna vecumam un attīstības līmenim atbilstošas rotaļlietas.

Bārt bērnu par sabojātu rotaļlietu nav vērts, jo bieži vien bērns pat nesaprot, kā tas notika, - viņš vienkārši nespēja izdomāt, kā ar attiecīgo rotaļlietu spēlēties.

Tāpēc, pirms iegādājies jaunu rotaļlietu, pievērs uzmanību vecumam, no kāda tā paredzēta. 

Nebar bērnu par sabojātu rotaļlietu! Pārrunājiet šo situāciju bez balss pacelšanas, mierīgi, izskaidrojot notikušo.

Vaicāsi, kāpēc gan bērnam nedrīkstētu pirkt rotaļlietas, kas paredzētas vecākiem bērniem?

  • Bērna vecumam neatbilstošas rotaļlietas var būt kaitīgas bērna veselībai – viņš var norīt sīkās detaļas, kas var radīt veselības sarežģījumus. Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, šādas rotaļlietas labāk neiegādāties.
  • Ja rotaļlieta nerada draudus veselībai, protams, to vari iegādāties, taču esi gatava, ka bērns to var salauzt, jo gluži vienkārši nesapratīs, kā ar to spēlēties.

Bērna temperaments

Mūsdienās aizvien biežāk bērnos redzam agresīvu izturēšanos. Jāteic, ka viņi rotaļlietas lauž nevis apzināti, bet gan sava temperamenta dēļ. Šādi bērni rotaļājas ļoti aktīvi, viņiem raksturīga nosliece uz biežu garastāvokļa maiņu, viņi ir arī impulsīvi un vieglāk aizkaitināmi.

Šādā gadījumā vecāki nedrīkst ignorēt temperamenta iezīmes, jo svarīgi pievērst uzmanību situācijai jau pašā sākumā nevis gaidīt līdz brīdim, kad agresīva izturēšanās būs kļuvusi par vienīgo veidu, kā bērnam risināt situācijas.

Nesodi bērnu, jo tas tikai palielinās viņa aizkaitināmību. Tā vietā ir nepieciešams mierīgi izskaidrot, kāpēc šādi nedrīkst izturēties un kāpēc agresija nav laba.

Ja jūsu ģimenē aug ļoti aktīvs bērns, iegādājaties izturīgas rotaļlietas, kuras nav tik viegli sabojāt.  Lielisks risinājums ir arī dažādu sporta nodarbību apmeklēšana, kas palīdzēs novirzīt enerģiju.

Rotaļlieta neatbilst cerībām

Šādos gadījumos bērns rotaļlietu sabojā mērķtiecīgi, jo viņam tā vienkārši nepatīk. Tā var notikt, ja bērns ir vēlējies iegādāties vienu rotaļlietu, bet vecāki nopirkuši pavisam citu. Ar savu uzvedību bērns pauž neapmierinātību, ka viņam rotaļlieta nepatīk.

Lai labotu situāciju, vecākiem jāstāsta, ka rotaļlieta iegādāta labu nodomu vadīta un vecākus apbēdina bērna rīcība. Sniedz bērnam loģiskus skaidrojumus, kāpēc tad, ja viņš turpinās šādi rīkoties, jaunas rotaļlietas vairs netiks pirktas. Nākamajā reizē, kad bērns vēlas, lai tiek nopirkta jauna rotaļlieta, vari atgādināt par viņa iepriekšējo rīcību.

Bērnu vada zinātkāre

Bērni ir zinātkāri – viņi grib uzzināt, no kā lieta sastāv, kas ir “lācītim vēderā”. Tāpēc, ja tavs bērns ir pieskaitāms pie lielajiem pētniekiem, izvēlieties labāk rotaļlietas, kuras ir viegli izjaukt un pēc tam salikt. Bērns tādējādi varēs apmierināt savu interesi, kā arī vienlaikus attīstīt smalko motoriku. Centieties apmierināt bērna zinātkāri, kopīgi lasot atbilstošas grāmatas, skatoties filmiņas, veicot bērna vecumam atbilstošus eksperimentus.

Bērns meklē vecāku uzmanību

Ja šķiet, ka jūsu mājās rotaļlietas saplīst ar apskaužamu regularitāti, tiek darītas arī citas palaidnības, iespējams, iemesls tam vienkārši ir vecāku uzmanības trūkums. Runājiet ar bērnu, lai saprastu, kas viņam pietrūkst, kādas spēles viņš vēlētos kopīgi ar vecākiem spēlēt, kā kopīgi pavadīt laiku. Dodaties kopīgās pastaigās, rotaļājaties, ziemā ceļat sniegavīrus, vasarā braucat ar velosipēdiem. Kopīgi pavadītais laiks ļaus bērnam justies pasargātam un mīlētam.

Negatīvu emociju izpausme

Var gadīties situācijas, kad bērns rotaļlietu cenšas saplēst aizvainojuma dēļ. Iespējams, sabojājot rotaļlietu, viņš pēc emociju uzplūda izjūt atvieglojumu. Bieži vien šāda izturēšanās nav nejaušība un to veicinājusi pieaugušo izturēšanās – bērns mācās no saviem vecākiem, ja redz, ka dusmu uzplūdā tētis vai mamma aizcērt durvis, iesper skapim. Cenšaties sekot līdzi savu emociju izpausmēm, atbrīvojaties no agresijas un aizkaitināmības, ja jūtat tās tuvošanos.

Supervaroņu kults

Mūsdienās valda supervaroņi, un daudzi bērni vēlas tos atdarināt. Tāpēc gadās, ka tiek spēlētas rotaļas, kurās tiek iznīcināts apkārtesošais, lai pēc tam supervaronis nāktu izglābt pasauli. Bērns šajās rotaļās pat nepamana, ka sabojā savas rotaļlietas. Šādos gadījumos vecākiem jāskaidro, ka supervaroņi neko neiznīcina.

Citi iemesli

Pārmērīga kontrole. Daži vecāki pārmērīgi seko līdzi tam, kā bērni rotaļājas un rīkojas ar savām rotaļlietām. Pārāk liela kontrole var kaitināt un bērns par spīti var savas mantiņas saplēst.

Nogurums. Nogurums un veselības problēmas negatīvi ietekmē bērna garastāvokli. Bērns kļūst nepacietīgāks, ir vieglāk aizkaitināms un tas izpaužas arī viņa attieksmē pret personīgajām mantām. 

Vēlme pēc jaunas rotaļlietas. Bieži vien bērns vadās pēc loģikas, ka tad, ja viņš atbrīvosies no vecās rotaļlietas, viņš tiks pie jaunas. Tāpēc viņš cenšas savas mantiņas saplēst. Šādās reizēs necenties izdabāt bērnam un uzreiz pirkt jaunu rotaļlietu, jo bērns nenovērtē to, kas viņam jau ir. Bērna lutināšana, cenšoties pirkt visu, ko viņš vēlas, attīsta viņā egoismu.

Dusmas. Bērns nevar saprātīgi izvērtēt savu rīcību, bieži vien apkārtējos priekšmetus vainojot viņa neveiksmēs. Piemēram, ja neizdodas kastē iedabūt mašīnu, viņš var censties to saplacināt, tā cenšoties padarīt to mazāku.

Kā atradināt bērnu no rotaļlietu plēšanas?

Lai atradinātu bērnu no savu mantu plēšanas, vecākiem jābūt konsekventiem un pacietīgiem.

  • Neiegādājies rotaļlietas, kas nav piemērotas bērna vecumam, lai arī cik ļoti viņš to lūgtu nopirkt.
  • Pavadiet vairāk laika kopā ar ģimeni – spēlējiet spēles, lasiet grāmatas, dodaties pastaigās. Ļauj bērnam uzņemties iniciatīvu un izdomāt jūsu kopīgās aktivitātes.
  • Runājiet ar bērnu, skaidrojot pareizu rīcību dažādās situācijās. Dari to bez nosodījuma, nepaceļot balsi.
  • Katram ir vajadzīga sava personīgā telpa, tāpēc atvēliet bērnam savu plauktiņu, kurā viņš var glabāt savas lietas.
  • Seko līdzi tam, kas interesē tavu bērnu, piedāvā apmeklēt atbilstošus pulciņus.
  • Kļūstiet bērnam par piemēru. Bērns kopē pieaugušo uzvedību, tāpēc sekojiet līdzi tam, kā dažādās situācijās uzvedatiet paši.