Autiņbiksīšu dermatīts. Kā palīdzēt mazulim?

06. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Autiņbiksīšu dermatīts rada bērnam diskomfortu, līdz ar to arī nemieru. Kā palīdzēt bērniņam autiņbiksīšu dermatīta gadījumā, un kā rīkoties, lai no tā izvairītos, vaicājām “Veselības centrs 4” dermatoloģei Dianai Plisei.

Autiņbiksīšu dermatīts ir ādas iekaisums apvidū, kas atrodas zem autiņbiksītēm. “Šī problēma rodas tāpēc, ka āda ir ilgstoši pakļauta pastiprinātam mitrumam no urīna un fēcēm, tāpēc ādai zūd tās aizsargspējas,” skaidro dermatoloģe, piebilstot, ka autiņbiksīšu dermatīts vienlīdz bieži veidojas gan zēniem, gan meitenēm. Tiesa, novērots, ka mazuļiem, kuri tiek zīdīti, dermatīts veidojas retāk, jo ar krūti barotiem mazuļiem mainās fēču Ph līmenis, līdz ar to, tas ir mazāk agresīvs ādai.

Autiņbiksīšu dermatīta gadījumā rodas ādas apsārtums, var būt neliels ādas pietūkums, izsitumi, ādas krociņās veidoties erozijas un plaisas. Tas izraisa bērnam sāpēs, tāpēc mazulis kļūst nemierīgāks.

Lai savlaicīgi novērstu autiņbiksīšu dermatītu, svarīgi bieži mainīt autiņbiksītes un bērniņa ādu vienmēr kārtīgi noskalot, pēc iespējas biežāk ādu arī pārklājot ar krēmu, kas veido aizsargbarjeru. Izvēloties līdzekli mazuļa autiņbiksīšu zonas ādas kopšanai, jāpievērš uzmanība, lai tā sastāvā būtu cinka oksīds, jo tas veicina barjeras veidošanas un palīdz vieglāk sadziedēt ādu.

Gadījumā, ja bērniņa ādu nav iespējas apmazgāt, var izvēlēties arī mitrās salvetes ar neitrālu Ph līmeni.

Dermatoloģe Diana Plise uzsver arī lielo gaisa pelžu nozīmi, jo, saskaroties ar gaisu, āda labāk nožūst.

Situācijā, kad nav pārliecības, vai bērnam patiesi ir autiņbiksīšu dermatīts, dermatoloģe Diana Plise iesaka vērsties pie ārsta. “Ja vecāki jūt, ka netiek galā, arī tad ir nepieciešama ārsta konsultācija, jo dažkārt smagākos gadījumos dermatītam var pievienoties arī bakteriāla un sēnīšu infekcija, un tad būs nepieciešami speciāli ārsta nozīmēti krēmi,” uzsver dermatoloģe.