Kādu mūziku klausīties pašiem mazākajiem?

Kādu mūziku klausīties pašiem mazākajiem?

07. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zinātnieki atklājuši, ka mūzika rada pozitīvu ietekmi uz bērna attīstību. Zinot to, māmiņas bieži vien atskaņo klasisko mūziku, taču vai zināji, ka ir skaņdarbi, no kuru spēlēšanas būtu jāizvairās?

Svarīgākā skaņa mazuļa dzīvē ir mammas balss. Tieši tāpēc māmiņas dziedātu šūpuļdziesmu nespēs aizvietot neviena pasaules operas dīva. Savukārt pēc mammas dziedātajām dziesmām laiks iepazīties ar klasiskās mūzikas plašo valstību.

Par klasiskās mūzikas priekšrocībām ir runāts daudz – tā palīdz izveseļoties, veido muzikālo gaumi, veido harmonisku emocionālo fonu u.tt. Ja mājās kopš bērna piedzimšanas tiek atskaņota klasiskā mūzika, tā kļūst par mazuļa ikdienas dabisko vidi.

Ir daži vienkārši nosacījumi, ar kuru palīdzību iespējams mazuli iepazīstināt ar pasakaino mūzikas vidi. Pirmkārt, psihologi ir gandrīz vienisprātis, ka ir atsevišķi klasiskās mūzikas skaņdarbi, no kuru atskaņošanas der izvairīties vismaz līdz bērna 2 gadu vecumam.

  • Pašiem mazākajiem bērniem vajadzētu izvairīties no operu, operu āriju un romanču klausīšanās.
  • Darbi, kurus atskaņo lielais simfoniskais orķestris vai pat tā daļa, mazulim var radīt pārāk lielu troksni, savukārt pūšamie instrumenti un šķīvji bērnam liks satrūkties. Tāpēc, ja šādus skaņdarbus esat nolēmuši atskaņot bērnam, izvēlaties ierakstus, kuros mūziku atskaņo kamerorķestris.
  • Izvairieties no skaņdarbiem, kuri rada lielu emocionālo lādiņu, spēcīgas emocijas vai pat asaras. Piemēram, Sergeja Rahmaņinova klavierkoncerti Nr. 2 un 3.

Ko mamma var darīt, lai veidotu sava bērna klasiskās mūzikas gaumi?

  • Lai bērnistabā skan mono instrumenti, proti, vienas klavieres, viena ģitāra, flauta vai arfa, jo mūsdienās pastāv daudz dažādu aranžiju klasiskās mūzikas izpildījumam ar vienu instrumentu. Šādā variantā bērns daudz vieglāk pieradīs pie mūzikas skaņām un atcerēsies melodiju vai tās motīvu.
  • Vajag nodalīt mūziku, kas paredzēta rīta cēlienam no tās, kas piemērotāka ir gulētiešanas laikam. Ir pieejamas pat speciāli radītas mūzikas kolekcijas šādiem gadījumiem. Laikā, kad bērns rotaļājas, atskaņojiet viņam dejas, muzikālos dzīvnieku portretus, savukārt pirms gulētiešanas – mierīgas Mocarta vai Šopēna melodijas.

  • Izvēlieties mūziku, kura patīk arī jums pašiem. Ja mūziku klausīsieties ar piespiešanos, bērns to uzreiz sajutīs, tāpēc dalieties ar mūziku, kas rada pozitīvas emocijas.

  • Gluži kā visās citās dzīves jomās, arī šeit nepieciešams mērs. Ar mūzikas pasauli mazuli nepieciešams iepazīstināt pakāpeniski, piemēram, sākotnēji pēc brokastīm atskaņojot 5 minūšu garu mūzikas fragmentu. Noteikti sekojiet līdzi mazuļa reakcijai: ja mūzika nepatīk – piedāvājiet citu variantu, bet, ja nepatīk arī nākamais – labāk mūzikas klausīšanos atlikt uz vēlāku laiku. Ja mūzika bērnam patikusi, tad nākamajā dienā šo pašu fragmentu var atskaņot jau 10 minūtes. Mūziku atskaņojiet nedaudz klusāk nekā jums tas būtu nepieciešams, jo bērnam ir lieliska dzirde un viņš to uztver daudz labāk.

Neoficiāli titulu “galvenais bērnu komponisks” varētu saņemt Mocarts. Jaunais Mocarts savu muzikālo ceļu sāka vēl tad, kad nebija sasniedzis 6 gadu vecumu, tāpēc tiek uzskatīts, ka viņš savos skaņdarbos varēja ietvert vienkāršību un skaidrību. Lūk, daži fakti:

  • Mocarta mūzika aktivizē praktiski visas smadzeņu daļas, tostarp arī tās, kas iesaistītas augstākās apziņas procesos.
  • Tieši Mocarta skaņdarbos visbiežāk tiek ieturēta pāreja no klusākas uz skaļāku mūziku, kas lieliski atbilst arī galvas smadzeņu bioritmam.
  • Atsevišķās klīnikās Zviedrijā jaundzimušajiem atskaņo Mocarta mūziku, uzskatot, ka tas palīdz samazināt bērnu mirstību agrīnā vecumā.
  • Mocarta mūzika dziedē, jo tajā ietvertas daudzas augsto frekvenču skaņas. Pirmkārt, šīs skaņas stiprina vidusauss muskuļus, otrkārt skaņa robežās no 3000 līdz 8000 Hz veicina domāšanu un uzlabo atmiņu.

 

Klasiskās mūzikas pasaule ir ļoti daudzpusīga. Lūk, TOP 10 ieteicamie klasiskās mūzikas skaņdarbi bērniem vecumā līdz 5 gadiem.


1. V. A. Mocarts. Sonāte klavierēm No. 1  Do mažorā, K. 279


2. V. A. Mocarts. Sonāte divām klavierēm Re mažorā K. 448


3. V. A. Mocarts. Koncerts klavierēm ar orķestri No.2 Re minorā, 2.daļa


4. J. S. Bahs. Svīta čellam No. 1, Sol mažorā, atskaņota uz ģitāras

5. L. V. Bēthovens "Mēnesnīcas sonāte", No. 14


6. A. Vivaldi "Četri gadalaiki", ziema

7. J. Štrauss, polka "Trik - Trak"


8. F. Šopēns. Prelūdija No. 1 Do mažorā

9. K. Sensānss. Dzīvnieku karnevāls


10. N. Rimskis - Korsakovs. Kamenes lidojums