Svarīgākais par pirmajām dienām kopā ar jaundzimušo

Svarīgākais par pirmajām dienām kopā ar jaundzimušo

02. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazā bērniņa ienākšana pasaulē jaunajiem vecākiem rada daudzus jautājumus - kā bērniņu pareizāk aprūpēt, kā zināt, ka jaundzimušais jūtas labi?

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJAS AR BĒRNU MĀSU ELITU SVARENIECI

Mazuļa aprūpe ikdienā

Ir svarīgi zināt, ka neatkarīgi no tā, vai tās būs mājdzemdības vai tomēr dzemdības slimnīcā, izvēlētā vecmāte vai bērnu māsa būs tas cilvēks, kas jaunajiem vecākiem sākumā  ierādīs, kā pareizi ir jāparūpējas par mazuli. Tāpat arī jaundzimušā ģimenes ārsts var ierādīt pareizo virzienu, kā pašiem mājās aprūpēt mazuli. Protams, ka arī vecāku skolā tiek izskaidrota mazuļa aprūpe, tādēļ grūtniecības laikā būtu lietderīgi apmeklēt šādas nodarbības, lai justos komfortabli ar savām zināšanām.

Patiesībā, mazuļa aprūpe nav nekas sarežģīts, jautājums tikai atkal, protams, ir par to, cik mamma ir moža pēc dzemdībām. Ir arī saprotami, ka katram jaunajam vecākam ir normāli baidīties par to, kā pareizi paņemt mazuli, cik stingri turēt, vai mazulim nav auksti. Visas šīs lietas var radīt milzīgu stresu jaunajiem vecākiem, jo īpaši tad, ja pašiem nekad agrāk nav bijusi saskarsme ar jaundzimušu bērniņu. Svarīgi gan apzināties, ka ar laiku mēs iemācīsimies arī atpazīt iemeslus, kādēļ mazulis kādā konkrētā brīdī raud, vai arī noteikt to, kā mazulis jūtas. Tas viss nāk ar laiku un praksi. 

Bērna pamatvajadzības sastāv no būšanas pie mammas un tēta, tikt samīļotam, atrasties siltumā, būt paēdušam, aprūpētam. Patiesībā, mazulim nudien daudz nevajag. Bieži vien paši vecāki ir sevi nevajadzīgi satraukuši ar liekām domām un aplamiem uzskatiem, kā, piemēram, par to, ka mazulim ir daudz nepieciešamības, jo tā nav. Bērnam nevajag simtiem rotaļlietu, viņam pilnībā pietiktu ar vienu mīļmantiņu, vienu mīļu sedziņu vai grabulīti, jo šie mantu kvantumi lielākoties nenoderēs nedz jums, nedz jūsu mazulim.  

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJAS AR BĒRNU MĀSU ELITU SVARENIECI

Mammām, kurām, iespējams, ne vienmēr viss labi izdodas ar krūts zīdīšanu, nevajag pārdzīvot, jo ir situācijas, kad kāda iemesla dēļ zīdīšana nesanāk, vai kāda iemesla dēļ nākas pārtraukt barošanu ar krūti, taču var gadīties, ka pēc kāda laika atkal sanāk. Protams, ir arī situācijas, kad tomēr ir jābaro mazulis no pudelītes, un tur nu mēs neko nevaram iesākt, taču tas netraucē ņemt mazuli rokās un gādāt, lai viņš vienmēr tiktu samīļots. 

Vai tiešām mans mazulis jūtas labi?

Jebkurā gadījumā, paēdis mazulis, ar nodrošinātu pareizu higiēnu, silti apģērbts un ja vēl puncis kaut kāda iemesla dēļ nesāp (kas arī nostrādā, kā visbiežākais iemels, kādēļ mazulis raud, un ne vienmēr sāp dēļ tā, ka mamma ir kaut ko ne tā ieēdusi, jo mazuļa vēderiņš mēdz sāpēt, līdz kamēr tas pielāgojas jaunajai videi), tad bērniņš jutīsies labi. Ja gadījumā mazais nejutīsies labi, viņš viennozīmīgi par to signalizēs. Galvenais, lai mamma un tētis sadzird un saprot šos signālus. 

Tomēr visbiežākais iemesls sliktai mazuļa pašsajūtai ir vēderu sāpes un mammas piena nepanesamība, kas gan nebūs nosakāms nedz pēc krāsas, konsistences vai garšas, līdz brīdim, kamēr netiks veiktas analīzes. Tādēļ, ja mazulis ir labi paēdis, puncis nesāp un ārējā vide ir atbilstoša viņa attīstībai, tad nevajadzētu būt iemesla satraukumam. 

Pamatlietas mazuļa aprūpei mājas apstākļos

Mazuļa aprūpei svarīgs ir ūdens. Tāpat arī mājās vajadzētu atrasties bērnu ziepēm – vienalga vai cietā, vai šķidrā veidā. Atceries, ka mazuli nevajag vannot par biežu, un vannas ūdenim pievienot dažādas vannas putas vai citus līdzekļus.

Mājas vajadzētu atrasties arī šķidrumam, ar ko vecāki varēs apkopt mazuļa nabiņu. Ņem vērā, ka nabiņu nedrīkst turēt zem autiņbiksēm. Tai būtu pašai jānokrīt savā laikā. Ir dažādas nabiņas – gan tādas, kuras ļoti smako, gan arī tievākas un resnākas nabiņas. Taču arī par šo jautājumu nevajadzētu satraukties, jo dzemdību iestādē pastāstīs ar ko un kā pareizi kopt zīdaiņa nabiņu. 

Arī bērna actiņu tīrīšana nav nekas ārkārtīgi sarežģīts - to tīrīšanai izmanto novārītu ūdeni. Arī mazuļa krociņas ir vienkārši kopjamas - var izmantot gan ar ūdeni, gan kumelīšu tēju, taču vislabāk par to konsultējies dzemdību iestādē. Tāpat arī aprūpei noderēs vates tamponiņi.

Galvenais, lai, braucot uz dzemdību iestādi, mazulim būtu savs dvielītis un savas drēbītes. Mitrās salvetes vajadzētu izmantot tikai atrodoties ceļā, kad silts ūdens, lai nomazgātu dupsi, mums nav pieejams, jo aukstā ūdenī, protams, mēs mazuli nemazgāsim. Mitrās salvetes nav paredzētas ikdienas lietošanai, bērna āda tam nav piemērota ikdienā, jo īpaši priekšlaicīgi dzimuša mazuļa āda, kas ir īpaši jūtīga.

Miegs un pastaigas svaigā gaisā

Ja dzemdības ir noritējušas slimnīcā, tad pirmā reize, kad bērns saskarsies ar svaigu gaisu, būs tad, kad brauc mājās, kas ir pilnīgi pietiekami pirmajai dienai.

Pirmā pastaiga varētu būt pusstundas robežās. Šī pastaiga nāks par labu ne tikai mazulim, bet arī mammai, jo, ja mamma ilgāku laiku ir pavadījusi iekštelpās, tad svaigs gaiss radīs tādu kā eiforiju, patīkamas sajūtas, vai dažreiz pat var nogurdināt mammu, kas, protams, ir atkarīgs arī no tā, kāda ir bijusi dzemdību norise. Ziemas laikā ir nepieciešams sekot līdzi, lai nav pašam auksti, līdz ar to arī adekvāti izvērtēt, lai bērniņam nebūtu auksti. Taču, ja mazulim patīk svaigais gaiss un pastaigas pa āru, un arī vecāki jūtas apmierināti, tad gan, - jo vairāk bērniņš ir ārā, jo labāk. 

Tātad, ziemā, ja bērniņu apmierina pastaigas ārā, vecākiem vajadzētu padomāt par siltu apģērbu un siltiem apaviem sev, lai kopīgi varētu baudīt pastaigas. Ja dzīvo privātmājā, kurā droši var izvest mazuli ārā pagalmā, vai arī ir pieeja balkonam, uz kura var droši atstāt bērniņu gulēt, tad, ja vien laiks atļauj, mazuli var mierīgi vest laukā gulēt arī starp ēdienreizēm.  Runājot par vasaru, arī šeit ir rūpīgi jāizvērtē laikapstākļi - ja ārā ir liels karstums, mazuli nevajadzētu atstāt gulēt ārā saules svelmē. Nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt mazuli gulēt tiešos saules staros. Tādēļ pievēršam uzmanību sezonālām lietām, kas varētu labvēlīgi, vai tieši otrādi – nelabvēlīgi, ietekmēt mūsu un mūsu bērniņa pašsajūtu. 

Reti kad ir tādi bērniņi, kuriem nepatīk gulēt ārā, svaigā gaisā, tāpēc, ja bērns protestē un nevēlas atrasties laukā, jāmeklē iemesls. Varbūt mazulim vienkārši kaut kas nepatīk? Varbūt mazulim ir par karstu, vai par aukstu? Vai viņš ir paēdis? Vai autiņbiksītes ir tīras un sausas? Vai nekas nesāp? Tātad, ir vairāki faktori, kas varētu radīt šo diskomforta sajūtu mazulim, izvedot viņu laukā. Vēl arī pastāv iespēja, ka gaisma ir pārlieku spilgta, piemēram, ja ārā ir sniegs un ratiņiem iekšpuse ir balta, tad saulei iespīdot bērns tiek apžilbināts. 

Pareizā autosēdekļa izvēle manam mazulim

No plašās autosēdekļu izvēles, kas mums ir pieejama šodien, nudien var apmulst. Tomēr visdrošāk ir iztaujāt savus radiniekus vai draugus, kuriem ir bērni, vai arī meklēt domubiedru grupās ieteikumus no jau pieredzējušiem vecākiem par to, kuru sēdeklīti viņi ieteiktu jaunajiem vecākiem iegādāties. Vadoties pēc saņemtajiem ieteikumiem, kā arī apskatot un aptaustot savus top izvēlētos sēdeklīšus, kas arī nav mazsvarīgi, var vieglāk nonākt pie pareizā autosēdeklīša pirkuma. 

JAUNDZIMUŠĀ APRŪPES LEKCIJAS AR BĒRNU MĀSU ELITU SVARENIECI