Vecāku loma pirmklasnieka dzīvē – ESI ATBALSTS SAVAM BĒRNAM!

Vecāku loma pirmklasnieka dzīvē – ESI ATBALSTS SAVAM BĒRNAM!

21. Aug 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arvien tuvāk ir tas mirklis, kad kādam pirmo reizi tiks atvērtas skolas durvis. 1. klase ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem dzīvē, pirmā pieredze skolas solā var atstāt iespaidu uz visu turpmāko dzīvi. Gan spēja pielāgoties, gan vecāku atbalsts ir ārkārtīgi būtiski nosacījumi, lai viss izdotos! 

Lai gan ne vienmēr visu var ietekmēt, ir lietas, kuras varam darīt, lai šis sākums būtu pēc iespēajs pozitīvāks! 

Ne tikai bērniem, bet arī vecākiem šis ir ārkārtīgi nozīmīgs un īpašs mirklis un nu bērna dzīvē sākas tāds posms, kad viņš kļūst arvien patstāvīgāks un vecāki vairs nespēlē galveno lomu, bet tajā pašā laikā ir ļoti svarīgi un būtiski nepazaudēt aktīvu iesaisti bērna jaunajā dzīvē.

Mainās ne tikai domāšanas veids un izpausmes, mainās arī ikdiena un tās norises.

Kamēr bērnā neizveidosies pilnīga pārliecības sajūta par sevi un savām prasmēm, nenostiprināsies pašapziņa un argumentēšanas spējas, bērns jautās padomu, atbalstu, vēlēsies uzzināt vecāku viedokli, domas. Svarīgi ir būt kopā tad, kad bērnam tas būs nepieciešams un svarīgi ir tajā brīdī, kad lūdz – teikt JĀ, ES VARU TEV PALĪDZĒT. Kaut ar padomu vai ieteikumiem, bet galvenais, ko vecāki nedrīkst darīt – nenoraidiet saucienus pēc palīdzības!

Pirmā klase un izmaiņas, ar kurām nāksies saskarties:

  • Dienas režīms būs pilnīgi atšķirīgs līdz šim esošajam un tam pielāgoties nāksies  ne tikai bērnam, bet visai ģimenei.
  • Atbildība un pienākumi. Bērnam, uzsākot skolas gaitas, nāksies saskarties ar dažādām situācijām, kurās viņam būs patstāvīgi jāpieņem dažādi lēmumi. Tāpat nu vairs nevarēs tā vienkārši kā reizēm mājās, sadusmoties uz mammu vai tēti un tāpat panākt to, ko vēlas. Nāksies iemācīties savaldīties, tikt galā ar paškontroli un savu uzvedību.
  • Ja līdz šim, bērns vairāk laika pavadīja mājās ar vecākiem vai bērnudārzā ar jau zināmiem draugiem, tad skolā, iespējams, nāksies iepazīties ar jauniem klasesbiedriem, iejusties jaunā kolektīvā. Tāpat arī iepazīšanās ar skolotāju – būtu vēlams šo iepazīšanos noorganizēt vēl pirms skolas sākšanās, lai bērnam būtu iespēja ar skolotāju iepazīties. Tādā veidā bērnam būs lielāka drošības sajūta tad, kad viss sāksies “pa īstam”. Viņš nejutīsies svešs un zinās, ka skolotāja ir tas cilvēks, uz kuru var paļauties, kurš ir viņa atbalsta persona.
  • Skolā mainās arī nozīme dažādu pienākumu un uzdevumu izpildē. Ja līdz šim bērna veikums tikai vērtēts pēc tā, cik viņš ir cītīgs un pacietīgs, tad skolā tam visam klāt nāk arī vērtējums. Šajā brīdī bērns iemācās saprast, ka svarīgs ir arī rezultāts. Un te nu ir liels darbs vecākiem, kuriem IR jāpalīdz bērnam saprast, ka “sistēma” un ierobežojumi, nenozīmē, ka kaut kas, ko viņš ir izdarījis savādāk, ir nepareizi. Jāskaidro šādu noteikumu būtība. Jo bērnam ir svarīgi saprast, kāpēc kādam ir labāk un viņam sliktāk vai otrādi.
  • Statusa maiņa. No bērnudārznieka kļūstam par skolnieku. Bērns ir un paliek bērns. Arī šobrīd. Vecāki nevar no bērna prasīt tūlītēju kļūšanu par nopietnu un uzcītīgu skolnieku. Bērnam šī pasaule ir jauna, kurā par veiksmīgu viņš var kļūt, ja blakus ir vecāki, tuvinieki, kas palīdz mazināt satraukumus un uzklausa!

Jums priekšā ir viens ļoti nozīmīgs notikums. Esiet kopā!

Ieklausieties un iemācīties ieraudzīt to, kas ir svarīgs Jūsu bērnam.

Māmiņu klubs, 2018