Vai pipete ir rotaļlieta? Jā,pat ļoti noderīga

Vai pipete ir rotaļlieta? Jā,pat ļoti noderīga

11. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs uzsākot jaunu rakstu sēriju, kas veltīta Montessori materiāliem, aicina arī Tevi ielūkoties iespējās - kā ar vienkāršību un loģiku palīdzēt attīstīties savam mazulim. 

Montessori aktivitāšu iekļaušana ikdienas rotaļās, palīdzēs mazulim attīstīties atbilstoši viņa vecumam un sajūtam. Loģiskā domāšana, pacietība, pasaules uztvere un talanti - šī ir tikai daļa no prasmēm, ko mazulis apgūst savā bērnībā. Palīdzēsim viņam piedāvājot atbilstošas rotaļlietas un materiālus.

 Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa atklāj, ka ir ļoti vērtīgi rotaļājoties ar bērnu izmantot dažādus elementus un priekšmetus, kas ikdienā paredzēti citiem mērķiem. Kāpēc gan lai tā nebūtu pipete?

Pirmā asociācija redzot pipeti - priekšmets, kas saistīts ar medicīnu. Ticamākais, ka ikvienā mājā, kurā ir mazulītis, ir atrodama pipete, tomēr, ja vēlamies rotaļāties, būtu nepieciešams sarūpēt tādu, kas ir lielāka izmēra. Iespējas tādu atrast ir zooveikalos, kur dažādas pipetes ir pieejamas kaķēnu un kucēnu barošanai, tāpat - arī internets var nākt talkā īstās pipetes meklējumos.

Lai rotaļās izmantotu pipeti, būs nepieciešamas arī ledus formiņas. Izmantot var arī dažādas virtuvē atrodamas silikona formiņas cepumu cepšanai. Tāpat - atrodiet arī piemērotu trauciņu, kurā var ieliet ūdeni. 

Uzdevums ir pavisam vienkāršs. Piepildām pipeti ar ūdeni un iemācāmies to izspiest no pipetes atkal laukā. Noteikti parādiet bērnam - kā tas ir darāms.

Kad bērniņš strādā ar pipeti, lai tā darbotos ir nepieciešams saspiest gumijas uzgali. Tādā veidā tiek attīstīta motorika, kas nozīmē, ka bērniņš, šādi darbojoties, attīsta arī savas runas prasmes. 

Rotaļāšanās iespējas ar pipeti ir dažādas. Iesākumā izvēlamies vienkāršāko variantu - ielejam ūdeni trauciņā un mācāmies to pārliet uz citu trauciņu. 

Kad bērniņš ir apguvis šo prasmi, atkarībā no bērniņa vecuma, Jūs varat sagatavot lielāku darbošanās telpu, lai pipeti izmantotu zīmēšanai.

Tam būs nepieciešamas krāsas, ledus formiņas un trauciņš ar ūdeni, kurā ir iespēja izskalot pipeti.  Ņemam ūdeni, izvēlamies krāsu, sajaucam to ar ūdeni un ļaujam bērnam radoši izpausties. Tāpat šadā veidā kopā ar bērnu varat skatīties - kādas krāsas izveidosies, ja sajauksiet kopā, piemēram - zilu un sarkanu. 

Ar pipeti var spēlēties arī tad, kad bērns atrodas vannā. Šajā gadījumā varat izmantot arī klizmas baloniņu. Princips rotaļām līdzīgs - mācāmies iesūkt ūdeni pipetē vai klizmas baloniņā. Šajā gadīumā bērnam ir iespēja iemācīties un izprast, ko nozīmē: tukšs un pilns, ciets un mīksts, viegls un smags.

HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā. 

20170704192317-75034.jpg