Uzdāvini iespēju bērnam iepazīt dzīvnieku pasaules daudzveidību!

Uzdāvini iespēju bērnam iepazīt dzīvnieku pasaules daudzveidību!

06. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi zinām, ka ceļošana ir viens no veidiem, kā paplašināt savus apvāršņus, tomēr ne vienmēr jādodas tālā ceļā, lai iepazītu plašo pasauli. Uzdāvini savam bērnam iespēju atklāt dabas daudzveidību un stiprināt savu mīlestību pret dzīvniekiem!

Ikdienu pastaigās kopā ar bērnu varam vērot putnus, suņus, kaķus, atdarināt viņu balsis, kustības un uzvedību. Lai bērnā attīstītu empātiju, līdzjūtību un gādīgumu, mums ne tikai ar savu attieksmi tā jādemonstrē bērnam, bet arī jāļauj to iekļaut rotaļās. Tieši tam lieliski noder rotaļas ar dzīvnieku figūriņām, jo tādējādi bērns var ne tikai paplašināt savas zināšanas par plašo dzīvnieku pasauli, bet arī attīstīt izpratni par cilvēka un dzīvnieku attiecībām. Piemēram, rotaļās ar figūriņām varam bērnam mācīt, kā pareizi glāstīt dzīvnieciņu, kuras dzīvnieka ķermeņa daļas labāk neaiztikt, kā arī apgūt, kādi dzīvnieki dzīvo tepat Latvijā, bet kuri mīt eksotiskākās valstīs. Tādējādi ar rotaļu palīdzību bērnam veidojas labāks priekšstats par dzīvo dabu.

Uzdāvini bērnam iespēju iepazīt dažādus eksotiskus pasaules dzīvniekus!

Ikviens bērns, kuram interesē dzīvnieki, būs sajūsmā par bezgala plašajām rotaļu iespējām, ko piedāvā LEGO DUPLO komplekts “Āzijas savvaļas dzīvnieki” (10974), jo te mājo zilonis un zilonēns, pandas un tīģeri, pērtiķis, pandas un putni. Rotaļu iespējas paplašinās arī komplektā iekļautais bambuss un ziedošais ķiršu koks, savukārt skaņas klucītis ļaus atskaņot reālistiskus trokšņus un dzīvnieku skaņas. Rotaļas ar dzīvniekiem veicinās bērna valodas, sociālās, kā arī kognitīvās un sīkās motorikas iemaņas.

Ne mazāk auzraujošas būs arī rotaļas ar LEGO DUPLO Dienvidamerikas savvaļas dzīvniekiem (10973), kas atklās nebeidzamas spēles ar pērtiķiem, krokodilu, sliņķi, jaguāru mazuli, tukānu un alpaku to dabiskajā vidē.

Atceries, ka bērns jau piedzimst radošs, tieši tāpēc viņam ir svarīgi atklāt jaunas un nezināmas lietas. Bērns pēta, apgūst un izmēģina, tādējādi iemācoties atrisināt dažādus uzdevumus un izprast situācijas. 

Rotaļas ir viena no svarīgām aktivitātēm, kas attīsta radošumu. Tieši tāpēc pirmsskolas vecuma bērns lielāko daļu laika pavada spēlējoties – tā viņš iepazīst un izsaka savas emocija.

Vienlaikus vecākiem ir svarīgi bērna rotaļās būt klātesošam, taču neiejaukties bērna spēlēs. Ļauj bērnam izdomāt savus spēles noteikumus! Lai gan dažreiz šķiet, ka bērns dara kaut ko nepareizi, nesteidzies kritizēt un labot viņu. Labāk uzsāc sarunu. Noskaidro, kāpēc bērns ir rīkojies tieši tā. Tu būsi pārsteigta par to, kādu interesantu pamatojumu sniegs bērns.

Klātesamība nozīmē arī vecāku iesaistīšanās sarunās ar bērnu - gan jautājumu uzdošanu, gan arī atbilžu sniegšanu. Atvērtie jautājumi, kas veicina iztēli un radošumu, ļauj bērnam izteikt savas domas, emocijas un brīvi dalīties ar idejām. Bērns saprot, ka viņa viedoklis ir svarīgs, un viņš iemācās arī klausīties. Izmantojiet rotaļu figūras un uzdodiet dažādus jautājumus: “Kā sauc šo figūriņu?”, “Kas viņam patīk?”, “Kur viņš dzīvo?” un citus, kas mudina pielietot fantāziju.