Tuvojas peldsezona. Kas jāatceras par bērna drošību ūdens tuvumā?

01. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojas vasara un peldsezona, tāpēc ļoti būtiski atgādināt galvenos drošības nosacījumus atpūtai pie ūdens. Par svarīgāko, ko ņemt vērā atpūtas laikā ūdenstilpņu tuvumā, kā arī to, kā izvēlēties palīglīdzekļus drošībai uz ūdens, skaidro Rimi Bērniem eksperts, fiziskās sagatavotības treneris Kārlis Birmanis.

Atpūšoties pie ūdens, svarīgi nekad nenovērts uzmanību no bērniem. Tas attiecināms arī uz situācijām, kad bērniem ir ūdensdrošības palīglīdzekļi, jo tie neatbrīvo vecākus no atbildības. Kā uzsver Kārlis Birmanis, bērna galva ir izteikti smagāka, tāpēc bērns ūdenī arī ar visiem pieejamajiem drošības palīglīdzekļiem var apgriezties gluži kā pudiņš ar galvu uz leju. “Tāpēc nekad nenovērsieties no bērna, esiet blakus un stāstiet bērnam, kā uzvesties pie ūdens,” uzsver speciālists.

Neiedrošini būt pārgalvīgam

Viņš iesaka jau no mazotnes, kad bērns rotaļājas pie ūdens, vērot, cik droši viņš jūtas ūdens klātbūtnē, – vai bērns ir atturīgs un negrib, lai pat kāju pirksti kļūst mitri, vai arī ir drošs un gatavs mesties ūdenī, lai gan neprot peldēt. “Caur rotaļām var uzzināt, cik drosmīgs un pārgalvīgs ir jūsu bērns, kas arī palīdzēs paredzēt viņa rīcību,” teic Kārlis Birmanis. Situācijās, ka bērns tomēr piedzīvojis negatīvu pieredzi ūdenī, tāpēc no tā baidās, šo pieredzi vajadzētu izmantot ļoti piesardzīgi un nebiedēt bērnu, ka tā notiks arī nākamreiz. Rimi Bērniem eksperts: “Iedrošini bērnu pārvarēt savas bailes, taču neiedrošini būt pārgalvīgam!”

Pastāsti bērnam, cik dziļi drīkst doties ūdenī

Vēl viens svarīgs faktors drošībai pie ūdens ir iemācīt bērnam, cik dziļi viņš drīkst doties ūdenī. Zinot, ka ūdenī ķermenis ir vieglāks, bērniem, kuri nav pietiekami prasmīgi, lai bez palīglīdzekļiem izpeldētu krastā, nevajadzētu doties ūdenī dziļāk par pusi auguma, bet drošais ieteikums būtu nedoties ūdenī dziļāk par vienu trešdaļu auguma. Šādā situācijā, iekrītot ūdenī, bērns ar izstieptām rokām spēs noturēt galvu virs ūdens.

Kā izvēlēties palīglīdzekļus?

Peldēšanas palīglīdzekļi, kas bērnu ilgāk notur virs ūdens, ir noderīgi, jo bērns var justies drošāk, taču arī ar tiem var rasties situācijas, kad ļoti ātri ūdens kļūst bīstams, piemēram, bērns var izlocīties no peldriņķa, jo ir ļoti lokans. Tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties peldēšanas palīglīdzekļus, kas atbilst bērna svaram un augumam. “Sekojiet ražotāju vai pārdevēju sniegtajām norādēm,” mudina fiziskās sagatavotības treneris Kārlis Birmanis.

Pārliecinies par drošību

Pirms doties peldēties, vienmēr ir svarīgi pārliecināties par savu drošību, tāpēc ieteicams peldēties tikai tajās ūdenstilpnēs, par kuru pamatni esat droši. “Mums pašiem vienmēr jāparūpējas par savu drošību, un tas jādara pat oficiālajās peldvietās, jo vienmēr pastāv risks, ka tur var atrasties kādi bīstami elementi, kas no krasta nav pamanāmi,” uzsver Rimi Bērniem eksperts.