Kā rotaļājoties iemācīt bērnam sapogāt pogas un sasiet kurpju šņores

Kā rotaļājoties iemācīt bērnam sapogāt pogas un sasiet kurpju šņores

16. Jan 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs uzsākot jaunu rakstu sēriju, kas veltīta Montessori materiāliem, aicina arī Tevi ielūkoties iespējās - kā ar vienkāršību un loģiku palīdzēt attīstīties savam mazulim. 

Montessori aktivitāšu iekļaušana ikdienas aktivitātēs, palīdzēs mazulim attīstīties atbilstoši viņa vecumam un sajūtam. Loģiskā domāšana, pacietība, pasaules uztvere un talanti - šī ir tikai daļa no prasmēm, ko mazulis apgūst savā bērnībā. Palīdzēsim viņam piedāvājot atbilstošas rotaļlietas un materiālus.

Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa zina, ka bērns var iegūt patstāvību, ja viņam tiek dota iespēja šo spēju attīstīt. 

Sāksim ar pogām. Podziņas piešujam pie speciālaas pamatnītes. Mūsu gadījumā redzam, ka ezītim uz adatām rotājas dažādu krāsu pogas. Jūs, protams, varat piešūt arī lielāka izmēra pogas un podziņas, tomēr jāņēm vērā tas, ka mazajiem pirkstiņiem vieglāk būs sapogāt un atpogāt tieši maza izmēra podziņas. Tāpat - sagatavojam pogcaurumus, atsevišķus, izgrieztus aplīšus ar svītriņu vidū, lai varētu tos uzpogāt uz ezīša adatām. 

Kad ezīša adatas izrotātas, droši varam ķerties pie pasaku stāstīšanas par ezīti, kuram jāpalīdz noģērbties. Un te nu ir vajadzīgas mazās, čaklās rociņas.

20171012102047-81431.jpg

Ja nu ir tā, ka patiešām nav lielas vēlmes šādu rotaļlietu gatavot pašam, droši, meklējam skapī jaku, kuru var sapogāt vai atpogāt ar pogām un rotaļām izmantojam to. Lai uzdevums būtu nedaudz sarežģītāks, varam šo jaku bērniņam vilkt mugurā un sapogāt un atpogāt jaku jau uz sevis. Būs grūtāk, bet nekas. Galvenais - dariet to rotaļājoties. Lai bērnam tas nebūtu kā uzspiests darba, kuru viņš pats nemaz nevēlas veikt. 

Sīkās motorikas attīstībai ļoti noderīgi ir šādi rāmīši. Izskatās kā mazi lodziņi, bet kāds tajo iekšā ir sasējis bantītes un auduma gabaliņus. 

Šādu rāmīti varam izmantot, lai iemācītu bērnam sasiet dažādas sņorītes, atvērt un aizvērt rāvējslēdzēju, podziņas, kņopītes u.tml. Šeit atkal - Jūsu fantāzijai nav robežu. Varat izmantot dažādus elementus, ko izmantot rotaļās. 

20171012102134-59825.jpg

Atcerieties, ka katra materiāla izvēlei ir jābūt piemērotai mazuļa vecumam. Ja lipeklīsus salikt kopā varēs arī bērniņš ļoti agrā vecumā, tad pogāt pogas tad, kad bērniņš ir tikko iemācījies patstāvīgi apsēsties, laikam būs par agru. Pogas mācām pogāt ap 4 līdz 5 gadu vecumam. 

Galvenais ir apzināties, ka tikai darot mēs varam iemācīties. Tapēc - atbalstiet savus bērnus un palīdziet viņiem rotaļu veidā apgūt dažādas prasmes, kas noteikti noderēs tad, kad viņi jau būs paaugušies. 


HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā. 

20171229122950-72834.jpg