Redzes pārbaude bērnam. Kas tev būtu par to jāzina?

13. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katram bērnam reiz pienāk mirklis, kad jādodas pārbaudīt redzi. Pat ja vecākiem šķiet, ka ar redzi viss ir vislabākajā kārtībā, sasniedzot noteiktu vecumu jādodas actiņas pie ārsta pārbaudīt. 

Māmiņu Klubs devās pie “OptiO” optometristes Aigas Švedes, lai uzzinātu svarīgāko par redzes pārbaudi bērniem. 

Latvijas likumdošana nosaka valsts apmaksātas regulāras profilaktiskas apskates pie oftalmologa jeb acu ārsta 13 – 24 mēnešu vecumā, 3 gadu vecumā un 6-7 gadu vecumā, kad ārsts novērtēs, vai bērna acis attīstās pareizi.

Kā norāda ārste, gadījumos, ja vecākiem pašiem ir kādas redzes problēmas, bērns pie speciālista jāved pārbaudīt reizēm pat katru gadu, lai saprastu, vai arī bērnam nav šīs pašas problēmas. Aiga Švede: “Pirmsskolas vecumā bērniņš pats nesūdzēsies, ka viņš slikti redz, līdz ar to vecāki var pat nenojaust, ka bērns ar vienu vai abām acīm redz sliktāk.”

Viņa skaidro ka bērns redzes problēmu gadījumā var uzvesties gluži tāpat kā ikviens cits bērns, un tikai pie ļoti lielām un nopietnām redzes problēmām var parādīties kādas izmaiņas. Piemēram, bērns var izvairīties veikt kādus darbiņus, skatīties tuvumā, neiesaistīties kopīgās rotaļās ar citiem bērniem vai arī nevēlēties mācīties bērnudārzā, kad tiek apgūti burtiņi.

Redzes problēmu gadījumā bērns var sūdzēties par to, ka:

  • Viņam actiņās miglojas;
  • Dubultojas attēli;
  • Bērns “pazaudē” kādus vārdus, neredz tos, neizlasa;
  • Burtiņi peld, kustās.

Ārste novērojusi, ka ļoti liela daļa bērnu par savu redzi, neskatoties uz problēmām, nemaz nesūdzas. Tieši tāpēc ļoti vēlamas ir redzes pārbaudes bērniem skolas vecumā, bet, ja ģimenē nav redzes problēmu, tad veikt pārbaudes reizi divos gados vai reizi gadā.

Ekrāni atstāj negatīvu ietekmi uz redzi

Mūsdienu bērni aizvien vairāk laika pavada pie ekrāniem, kas rezultējies ar to, ka lielā slodze actiņām rada ļoti daudz problēmu, kas visbiežāk izpaužas kā grūtības sakoordinēt abas acis, noturēt uzmanību uz tekstu. 

Pierādīts, ka vairāk laika jāpavada ārā, dabīgajā apgaismojumā nevis telpās, tāpat arī jābūt ar vitamīniem un minerālvielām bagātam uzturam.

Šajās reizēs bērni nevis par problēmām sūdzas vecākiem, bet gan vienkārši izvairās no veicamajiem darbiem, strādāšanas tuvumā. Tāpat arī, ja bērnam ir redzes problēmas, viņam var būt grūtības ar mācīšanos, grūtāk saprast mācību vielu, bērns var kļūt agresīvāks, jo vienkārši neredz. Šī iemesla dēļ jebkādu uzvedības traucējumu gadījumā primāri bērns jāaizved pie speciālista pārbaudīt redzi, jo skolas vecuma bērniem ir ne tikai svarīgi skatīties acu veselību, kā tas tiek darīts pirmsskolas vecumā, bet gan vairāk funkcionālo acu darbību, pārbaudot redzi slodzes gadījumā.

Redze teiks paldies

  • Jo mazāks ir bērns, jo ilgākam ir jābūt atpūtas laikam un īsākam darba laikam, bet pirmsskolniekam ieteicams organizēt darbu tā, lai 20 minūtes būtu aktīva mācīšanās, bet pēc tam sekotu 10 – 20 minūšu atpūta, kuras laikā viņš var izskraidīties, atpūsties, lai pēc tam atkal ķertos pie uzdevuma.
  • Strādājot ļoti svarīgi arī ieturēt pareizu acu attālumu no darba burtnīcas vai veicamā darbiņa. Attālums ir atkarīgs no bērna rokas garuma – tie ir aptuveni 30 -40 cm.
  • Nav labi, ja mācoties vai arī skatoties TV ieslēgts tikai vājš apgaismojums vai arī vienīgo gaismu sniedz TV ekrāns, jo apkārtējai telpai ir jābūt izgaismotai. Tādējādi tiks mazināti kontrasti un acis nebūs pārslogotas.
  • Vecākiem jāatceras, ka viņi saviem bērniem rāda piemēru, tāpēc nevajadzētu pārāk ilgu laiku uzturēties ekrānos, jo bērns šo uzvedības modeli pārņems un būs grūti ieskaidrot, kāpēc gan šāda uzvedība kaitē acīm.