Kurus vitamīnus bērni ar uzturu neuzņem pilnvērtīgi un kā to kompensēt?

26. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās bērni slimo aizvien biežāk un, kā atzīst MFD veselības centra Pārdaugava ārste otolaringoloģe Jolanta Ozola, veselības problēmām jāvelk paralēles ar bērna uzturu jau no dzimšanas brīža. Kāpēc veselīgs uzturs ir tik svarīgs un kādas organismam nepieciešamas vielas ar to mūsdienās bērni neuzņem pietiekamā daudzumā?

Patlaban pasauli raksturo tendence, ka uzturs ir pietiekamā daudzumā, taču uzņemtajā pārtikā trūkst tādu vērtīgo vielu kā, piemēram, vitamīni un minerālvielas. „Uzturs ir nepieciešams, lai mēs gūtu enerģiju un pilnvērtīgi strādātu mūsu vielmaiņa, tāpēc bērniem ir jāuzņem savam vecumam atbilstošs uzturs un jābūt adekvātam kaloriju patēriņam,” atgādina ārste.

Kādu pārtiku mazulim piedāvāt?

  • Vecumā līdz pusgadam bērns kā enerģijas avotu izmanto no māmiņas piena uzņemtos taukus.
  • Pēc pusgada vecuma bērnam nepieciešami ogļhidrāti, tāpēc pakāpeniski jāpiedāvā putras, savukārt, lai izvairītos no dzelzs un kalcija trūkuma – uzturā jāievieš dārzeņi.

Vecumā līdz 2 gadiem veidojas bērna uztura paradumi. Tā kā bērnam šajā vecumā vēl nav priekšstata par to, kas ir garšīgi un, kas nē, viņam par paraugu un spoguli kalpo vecāki. Tieši vecāki arī ir tie, kuri šajā vecumā bērnus pieradina pie saldumiem, kurus pieaugušie dažkārt pasniedz kā balvu. Savukārt vēlākos gados vairs nav iespējams pieradumu pēc saldumiem izskaust, jo vecāki paši to ir ieaudzinājuši.

Ielāgo: Ja paši vecāki veselīgu uzturu ēdīs ar nepatiku, arī bērnā tas neraisīs patiku.

20170523003721-35328.jpg

Kādas uzturvielas bērnam būtu jāuzņem papildus?

  • D vitamīns, Omega taukskābes, jods. Visas iepriekšminētās vielas bērni ar uzturu neuzņem pietiekamā daudzumā, tāpēc veidojas to deficīts.
  • A vitamīns. Tāpēc tiek rekomendēts uzturā vairāk lietot burkānus, ķirbi.
  • B grupas vitamīni. Tie iesaistās cilvēka vielmaiņas nodrošināšanā, kalpojot kā organisma ķīmiskā rūpnīca. Fiziskās slodzes laikā patērējam B grupas vitamīnus, tāpēc ir svarīgi tos uzņemt vajadzīgajā daudzumā.
  • Dzelzs, kalcijs. Pētījumi liecina, ka meitenēm, kuras līdz 12 gadu vecumam uzkrājušas organismā kalciju pietiekamā daudzumā, vēlākos gados nebūs jāsaskaras ar osteoporozi.

Kad vitamīnus jālieto papildus?

Par Omega taukskābju uzņemšanu sievietei jāsāk domāt jau grūtniecības laikā, jo tieši šajā laikā veidojas bērniņa smadzeņu audi, kas jau tālāk ietekmēs, piemēram, mazuļa redzi un mazinās bērna hiperaktivitāti.

Savukārt, mazulim piedzimstot, svarīgi, lai jaunā māmiņa pietiekamā daudzumā uzņemtu jodu, jo to patērē gan mammas, gan mazuļa vairogdziedzeris. Neuzņemot sievietei jodu vajadzīgajā daudzumā, mamma ar to nespēs nodrošināt arī savu bērnu, kuram tas ir vitāli svarīgs vielmaiņas radīšanai.

Papildus vitamīni vitāli nepieciešami arī fiziski aktīviem bērniem. Bērniem, kuri ikdienā, piemēram, nodarbojas ar sportu vai dejošanu, ir lielāks enerģijas patēriņš, tāpēc ir svarīgi nodrošināt papildu minerālvielu un vitamīnu uzņemšanu, tostarp, arī vasarā. Lielisks risinājums šādos gadījumos ir bērniem paredzētie kompleksie vitamīni, kuros sabalansētas visas augošajam organismam nepieciešamās vielas.

20170523003236-12803.jpg

Pat ja esam pārliecināti, ka bērns uzņem ideālu uzturu, papildus ieteicams lietot D vitamīnu un Omega taukskābes, kuru avots dabā ir treknās zivis un zivju eļļa, jo, kā liecina prakse, Omega taukskābes ar uzturu pietiekamā daudzumā nav iespējams uzņemt.

20170523003038-66763.jpg

Lai mobilizētu bērna imūnsistēmu, pamodinot organisma imunitāti, kas dažkārt palīdz pat izvairīties no saslimšanām, ieteicams lietot beta-glikānu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!