Kuras zāļu tējas ir piemērotākās bērniem?

23. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs, pieaugušie, ziemas laikā, kā arī tad, ja piemeklējusi saaukstēšanās, mēdzam dzert zāļu tējas. Daudziem vecākiem aktuāls ir jautājums, vai zāļu tējas var piedāvāt arī bērniem? Lai saņemtu atbildi, to vaicājām Rimi Bērniem bērnu veselības ekspertei, pediatrei Sanitai Mitenbergai.

Zāļu tējas satur daudz labu īpašību un, ja tās tiek pareizi pagatavotas un pielietotas, sniedz patiesi labu efektu. “Piemēram, aveņu tēja veicina papildus svīšanu, kas ir svarīgi paaugstinātas temperatūras gadījumā, tāpat kā liepziedu, mežrozīšu ogu, kumelīšu, gaiļpiešu tējas, kas palīdz augšējo elpceļu saslimšanu gadījumos, veicinot ādas gļotādas mitrināšanu, kā arī palīdz atklepoties, ja bērnu piemeklējis klepus,” saka ārste, norādot, ka situācijās, ja bērns ir nemierīgs, iesaka dzert piparmētru, melisas vai vīgriežu tēju. Ikdienas imunitātes stiprināšanai ieteicams dzert mežrozīšu augļu, kaltētu upeņu, melleņu, kā arī citronmelisas tējas.

Zāļu tējas bērniem ieteicams gatavot vājākā koncentrācijā, savukārt, terapeitiskos nolūkos tējas svarīgi gatavot, vadoties pēc norādījumiem, kas sniegti uz tējas iepakojuma

Pediatre norāda, ka mazuļiem līdz trīs mēnešu vecumam vislabākais dzēriens un reizē arī pārtika ir māmiņas piens, tāpēc nav nepieciešams bērniņam papildus dot arī ūdeni vai zāļu tējas. Zāļu tējas kā atvieglojumu var izmantot laikā, kad bērnu piemeklējušas kolikas, tiesa, iesākumā ieteicams tēju dzert pašai māmiņai, jo augu vielas caur krūts pienu nonāk arī bērniņa organismā. “Ja tas tomēr nav risinājums, bērnam 1 – 3 pilienu apmērā, palielinot apjomu līdz 1 tējkarotei, var dot ķimeņu vai fenheļa tēju,” skaidro Sanita Mitenberga.

Ja pareizi izvēlētas un pagatavotas zāļu tējas sniedz daudz pozitīvu efektu, tad melno un zaļo tēju ārste neiesaka dot bērniem, jo tās ir nervu stimulējošas, tāpēc ieteicamas ne ātrāk par pusaudža vecumu.