Kā rīkoties, ja trīsgadnieks protestē?

Kā rīkoties, ja trīsgadnieks protestē?

31. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trīsgadnieka vecums ir ļoti izaicinošs, jo šajā periodā bērns parāda sava rakstura spēku. Apkārtējie var teikt, ka tavs trīsgadnieks ir izlutināts vai neaudzināts, taču tā nebūt nav. Protesti, dusmošanās un varbūt pat nepaklausība ir periods, ko izdzīvo teju visi trīsgadnieki.

DIĀNAS ZANDES PSIHOLOĢISKĀS LEKCIJAS->>> 

Atkarībā no bērna, trīsgadnieka krīze var ilgt no vairākām nedēļām līdz pat gadam. Tās sākšanos sajutīsi uzreiz, jo par to liecinās bērna emocionālās izpausmes, piemēram:

  • Par galvenajiem vārdiem bērna vārdu krājumā kļūst NĒ, NEGRIBU, NEDARĪŠU, kas ir atbilde uz gandrīz visiem uzdotajiem jautājumiem;
  • Uz vecāku standarta lūgumiem bērns atbild ar pretestību vai skaļi izpauž savu neapmierinātību;
  • Biežas dusmas, tiek pārkāpts ikdienas režīms un uzvedības normas;
  • Dažkārt bērns pret savām mīļākajām rotaļlietām izturas agresīvi, reizēm agresivitāte var izpausties arī pret vecākiem;
  • Bērns visu vēlas darīt pats, pats pieņemt lēmumus.

Trīsgadnieka vecumā bērns sāk izjust sevi kā atsevišķu neatkarīgu personību, tāpēc arī šo posmu nereti dēvē par atdalīšanās periodu no mammas. No vienas puses, bērns šajā vecumā sāk labāk apzināties savas vēlmes un cenšas tās arī realizēt, bet no otras puses – vecākiem šis bērna attīstības posms var kļūt par īstu pārbaudījumu. Kā vieglāk pārdzīvot trīsgadnieka krīzi?

  • Bērnam saprotamā valodā pārrunājiet noteikumus, kurus nekādā gadījumā nedrīkst pārkāpt. Piemēram, nekad nedrīkst viens pats skriet pāri ielai. Noteikumiem jābūt konkrētiem, bērnam viegli uztveramiem un saprotamiem.
  • Samaziniet ierobežojumus, kas neietekmē bērna dzīvību, veselību un citu brīvību. Piemēram, ļauj trīsgadniekam pašam izvēlēties apģērbu, kuru viņš vilks uz bērnudārzu.
  • Māci bērnu, kā var savādāk paust savas negatīvās emocijas. Paskaidro, ka nedrīkst mest mammai ar karoti vai kost. Tā vietā savas dusmas var izteikt ar vārdiem.
  • Parādi bērnam iespējas, kā var nomierināties. Piemēram, dziļi ieelpot un izelpot, izskaitīt līdz 5 vai arī saburzīt vai saplēst papīra lapu u.tml.
  • Parādi bērnam dažādās uzvedības stratēģijas konfliktu risināšanai. Ir svarīgi, lai bērns saprastu, ka ne vienmēr iespējams uzvarēt, ka sarunās jāprot rast kompromisu. Bērnam ir jāsaprot, ka dzīvē dažkārt nākas piekāpties otram.

Īstenojot ikdienā šos pavisam vienkāršos nosacījumus, jūsu bērns sāks labāk izprast savu emocionālo stāvokli, apzinās savas neatkarības robežas un uzvedības normas. Trīsgadnieka vecuma posms virza bērnu uz izaugsmi, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vecāki bērnam palīdzētu izprast, kā aizstāvēt savas tiesības un sasniegt mērķus, vienlaikus izvērojot citu tiesības un viedokli.

DIĀNAS ZANDES PSIHOLOĢISKĀS LEKCIJAS->>>