Higiēnists nav nekāds bieds!

Higiēnists nav nekāds bieds!

30. Aug 2019, 00:00 FejuFeja FejuFeja

Mazai Fejiņai pirms aptuveni 1,5 gada pamanīju baltākus pleķīšus uz zobiņiem. Iesākumā tiem nepievērsu uzmanību, bet tad, runājoties ar draudzenēm, saklausījos par pudeļu kariesu. 

Lai arī Fejiņa nekad mūžā nebija atzinusi pudelītes vai knupīšus, ar steigu meklēju rokās tuvāko pierakstu pie zobārsta, kurš apstiprināja manas aizdomas, ka tas ir kariess. Loģiski, ka nebiju par to priecīga, jo tik cītīgi kopu meitiņas zobus, bet - še, tev! Es vispār esmu zobu tīrīšanas maniaks, jo man teju visi zobi ir plombēti. Laikā, kad mēs augām, vecāki nepievērsa vispār nekādu uzmanību zobu kopšanai - labi, ja iztīrījām zobus pirms gulētiešanas.

Tāpēc, zinot, ko nozīmē cauri zobi, par bērnu zobiņiem rūpējos ļoti, taču, kā izrādās, liktenim labpatikās pajokot. 

Fejiņas zobiņus obligāti tīru divas reizes dienā, cenšoties sagādāt labu zobu pastu un zobu birsti pēc ārsta ieteikuma - tādu, kurai ir pēc iespējas vairāk sariņu.

Tagad, kad Fejiņa nedaudz paaugusies, izdomāju aizvest viņu uz zobu higiēnu, lai uzklausītu speciālista viedokli par to, kā attīstījies kariess, varbūt ir kaut kādas metodes, kā varam to apturēt?

Protams, higiēnistu ir daudz - gan valsts apmaksāti, gan privāti. Mēs izvēlējāmies Sky Dream Clinic, jo šeit bijusi pozitīva pieredze ar vecāko bērnu, šeit nav kā citās klīnikās, kur ieejot jau vien pārņem stresiņš, jo aromāts ir tik nepatīkams un atgādina padomju laiku zobārstu poliklīnikas. 

Sky Dream Clinic ir arī rotaļu stūrītis. Te, gaidot savu kārtu, Fejiņa paziņoja, ka viņa būs zobu dakteris.

Kā notiek zobu higiēna 2,5 gadus vecam bērniņam?

Iesākumā zobārsta krēslā apsēžas mamma, bet mazais - viņai klēpī. Higiēniste ieslēdza multenīti, taču Fejiņa tai pievērsa uzmanību vien sākumā. Higiēniste ir apguvusi prasmi sarunāties ar bērniem. Iesākumā izstāstīja, ko viņai mutītē darīs, piedāvāja pašai rokās paturēt rūcošo birstīti, ar kuru tīrīs zobiņus. Loģiski, ka Fejiņa no sākuma ar rokām turēja muti ciet, murminot, ka negrib dakteri, bet pēc brīža jau viņa bija pierunāta un dakterīte vienu pēc otra nospodrināja mazos, baltos zobiņus. Pēc tam zobiņi tika izdiegoti, izskaloti, uzpucēti atkārtoti tie zobiņi, kuri ar pirmo piegājienu nebija kļuvuši perfekti balti. Beigu beigās uz zobiņiem uzsmērēja "vitamīnu" pastu.

Sky Dream Clinic jau pamazām kļūst par mūsu ģimenes zobārstniecību, jo ir patīkama un pretimnākoša attieksme, viss ir perfekti saplānots, bez haosa. Mūsdienīgi

Atzīšos, ka šo vizīti gaidīju ar nelielām bažām, jo nezināju, kā Fejiņa reaģēs, tači viss izvērsās daudz labāk, nekā cerēts. Domāju, liela nozīme tur speciālistei, jo man pašai ir trauma no bērnības, kad zobārstes bija skarbas tantes, kuras bļāva, ja izrādīji bailes. Tagad pie higiēnista dosimies atkal pēc gada, lai atrādītu, vai kariess nav attīstījies.