Ģimenes noteikumu saraksts. Kādam tam jābūt?

Ģimenes noteikumu saraksts. Kādam tam jābūt?

14. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai jūsu ģimenei ir savi noteikumi, kurus jāievēro ikvienam ģimenes loceklim? Ja tādi pastāv, taču par tiem bijusi tikai mutiska vienošanās, vai arī vēl tikai plānojat izveidot savu ģimenes noteikumu sarakstu, mūsu ieteikums – izveidot rakstisku mājsaimniecības noteikumu sarakstu.  

Tas ar mērķi, lai noteikumus ikvienam būtu vieglāk atcerēties un tie būtu skaidri.

Ģimenes noteikumu sarakstā iekļaujami noteikumi, kas jāievēro ikvienam, tostarp arī vecākiem. Tāpēc neiekļauj noteikumos frāzi, ka gultā ik vakaru jābūt jau plkst. 20.00, ja vien paši vecāki arī neplāno ik vakaru šajā laikā jau doties gulēt. Ģimenes noteikumiem jāatbilst jūsu ģimenes vajadzībām un vērtībām.

Ģimenes noteikumu saraksts laiku pa laikam ir jāpārskata, jo bērni aug, mainās viņu uzvedība, problēmas, kuras paredzēts risināt ar noteikumiem. 

 

Kādam jābūt ģimenes noteikumu sarakstam? Garš noteikumu saraksts var būt sarežģīts, grūti uztverams, tāpēc veidojiet to īstu un viegli saprotami. 

Ko rakstīt ģimenes noteikumu sarakstā?

1.     Izturies pret pārējiem un viņu lietām ar cieņu. Neņem cita mantas bez atļaujas. Nesāpini citus ne fiziski, ne ar vārdiem. 

2.     Pirms ieiet telpā, kuras durvis ir aizvērtas, pieklauvē. Tādējādi tu mācīsi bērnam privātumu un iemācīsi pirms ieiešanas citu istabā pieklauvēt. Tas nostiprinās apziņu, ka cita privātums ir jāciena.

3.     Atstāj pēc sevis kārtību. Paskaidro bērnam, ka savas rotaļlietas ir jāsakārto, pēc maltītes ir jānovāc trauki, savukārt no rīta jāsaklāj sava gulta. Šis noteikums uzlabos kārtību ģimenes mājoklī un attīstīs ieradumus, kas bērnam būs svarīgi visas turpmākās dzīves garumā.

4.     Limitē laiku pie viedierīcēm. Daudzas ģimenes nosaka, cik ilgu laiku drīks pavadīt pie viedierīcēm vai arī nosaka pulksteņa laiku, pēc kura visas viedierīces jāizslēdz. Šāda noteikuma ieviešana palīdzēs izveidot labu miega higiēnu un gan bērniem, gan pieaugušajiem labāk izgulēties.

5.     Runā taisnību. Punkts par godīgumu būs efektīvs vien tad, ja paši vecāki bērniem šajā ziņā būs paraugs. Piemēram, ja mudināsi bērnu vienmēr visur teikt tikai taisnību, bet pati, piemēram, zooloģiskajā dārzā melosi par bērna vecumu, lai tikai varētu iegūt ieejas biļeti par zemāku cenu, tas nebūt nebūs labais piemērs bērnam. Ja vēlies uzsvērt godīguma nozīmi, arī paši rādiet piemēru.

6.     Ievēro savu higiēnu. Regulāra roku mazgāšana, zobu tīrīšana, vannošanās lai top par bērna ikdienas ieradumu. 

 

Ja esat ieviesuši savu ģimenes noteikumu sarakstu, ieteicams regulāri arī sasaukt ģimenes sapulces, kurās šos noteikumus pārrunāt, nepieciešamības gadījumā tajos veikt izmaiņas.