Cienīsim citus- nevedīsim slimus bērnus uz dārziņu!

Cienīsim citus- nevedīsim slimus bērnus uz dārziņu!

06. Feb 2019, 13:39 UlrikaP UlrikaP

Rudens, ziema un pavasaris ir periods, kad mani pārņem pamatīgas dusmas un nīgrums.  Kad meita tikko sāka apmeklēt bērnudārzu, piefiksēju, ka ļoti bieži vecāki savus pusslimos bērnus ved uz dārziņu, jo jāsteidzas uz darbu, nav kur savas atvases atstāt. Ar ko tas beidzas? Ar to, ka saslimst visi, arī tie, kuriem iepriekš nav bijis klepus un iesnas.

Kaut kā meitas grupiņā audzinātājām izdevās uzveikt šo sērgu. Bija striktas zīmes pie paziņojuma dēļa, vecākiem jāparakstās, ka ievēros noteikumus utt. Gadās jau arī pa kāda grākāzim, bet vairs ne tik bieži.

Tagad manas dusmas pārmetušās uz dēla grupiņas vecākiem. Ko es tagad, vīrusu laikā, redzu? Mammīte pirms bērna ielaišanas grupiņā vēl fiksi iztīra degunu un sapilina stiprākas zālītes, lai tikai nepuņķojas, kāda ir nonākusi jau nākamajā līmenī un nekaunējas bērna skapītī atstāt zāles- vienas klepum (neesot jau nekāds lielais, ha, ha), bet otras- temperatūras nosišanai, ja nu kas. Vecāki, kur jums prāts? Jūs sūtat slimus bērnus grupiņā. OK, jums nav laika un intereses domāt par to, ka saslims arī citi bērni, bet vai esat padomājuši par savu bērnu? Ja aizvelkat viņu pusslimu uz bērnudārzu, pirms palaišanas grupiņā cenšoties simptomus nosist ar zālītēm, jūs tikai izdarat lāča pakalpojumu sava bērna veselībai un imunitātei.

Es saprotu, ka ne visiem ir iespēja atstāt bērnu pie auklītes, ne visiem ir pie rokas omas, kuras var pieskatīt bērnu, bet vienmēr var izdomāt kādu alternatīvu. Vienmēr.

Kronis visam bija pirms nedēļas, kad daļa bērnu pēkšņi parādījās ar aizlipušām acīm. Izrādījās, kāda māmiņa aizvedusi uz grupiņu savu bērniņu, kuram bijis konjuktivīts, pirms tam actiņas kārtīgi iztīrot, lai tikai audzinātāja nepamanītu. Bērni viens ar otru rotaļājas, pieskarās viens otram, un te nu mēs esam- viens gādīgi padalījies ar pārējiem ar savu slimību.

Es esmu bijusi sliktā, rakstot grupiņas kopējā čatā lūgumu nevest slimus bērnus ar dārziņu. Kāda ir atbilde? Klusums.

Tāpēc mans lūgums visu bērnu vecākiem- nevediet savu slimo bērnu uz dārziņu! Parūpējieties par viņa veselību, neielaidiet slimību. Cienīsim citus bērnus un viņu vecākus.

čībīte čībīte 13. Feb 2019, 01:40

mans bērns bija astmātiķis, un aukstajā sezonā izejot arā no siltas telpas klepoja. Tāpat ienākot no lauka siltumā, atkal klepus.... un protams, no ritiem, ienākot dārziņā - tas pats... Kādai māmiņai tas neiepatikās, un aizskrēja pie vadītājas ar sūdzību. Vadītāja, protams, paziņo man.... paveicās, ka mūsu doktorāts bija netālu no bd. Piezvanīju dakterei, izstāstīju radušos situāciju. Viņa uzrakstīja zīmi 3 eksemplāros, ka berns ir astmātiķis un klepus ir reakcija uz apkārtejas vides kairinājumiem, aukstumu, siltumu, putekļiem.. un nav bīstams apkārtējiem....
Devos ar zīmēm atpakal uz bd. Vienu iesniedzu vadītājai, otru grupiņas audzinātājai , ja vel kādai māmiņai rodas pretenzijas... Jā, un trešo ielīmēju māmiņas, kura šo visu aizsāka, atvasītes skapītī......

Ilvija82 Ilvija82 08. Feb 2019, 14:27

Katru gadu viebs un tas pats, nekas jau nemainās! Vecāki slimus bērnus vedīs uz dārziņu un tur neko nevar padarīt! Es savējo divās ned. izārstēju, aizvedu uz bd - 2 ned. un atkals slims....

kvadrata kvadrata 08. Feb 2019, 12:53

Un mums šo rakstu audzinājas ieteica lasīt, vēršot uzmanīnu lai mēs savus "iesnainos'bērnus nevedam pie pirmajiem simtomiem. Šis raksts ir ļoti , kristissks un vienas mammas viedoklis, būtu vismaz ārsta komentāru pielikuši klāt.

mamma88 mamma88 08. Feb 2019, 01:02

Maminu klubam varetu but jauni kursi-ievads medicina prieks jaunajam maminam. Tik daudz aplamu komentaru saistiba ar klepu un iesnam. Pats trakakais ir fakts,ka cilveki,kas to raksta,ir tik tiesam parliecinati par visam sim perlem.
P.s.atvainojos par garumzimju neesamibu (ja nu kadu tas loti satrauc vai aizskar).

Mar_Mar Mar_Mar 07. Feb 2019, 15:13

Lauvinja - nevienu vārdu neteicu, ka visas iesnas un klepus ir lipīgs. Bet arī mana bērna grupiņā ir bērni ar iesnām un klepu, bet ne viss klepus ir no tā, ka, kas nopietns, to es apzinos. Sākumā savu mazo saudzēju un nelaidu jau pie pirmajā iesnām, bet tad sapratu, ka ne visas iesnas trakas un tā ar bija, ka ejot uz b/d arī pārgāja un klepus arī rodas, ka iesnas ir, tas viss ir saprotami. Bet bieži saslimšana progresē un vecāki ved ar pamatīgām iesnām un temperatūru, pati gāju pakaļ bērnam, kad dzirdēju, ka audzinātāja vienai mammai saka, ka bērns slims jau paliek, māte tik, ka tas nav nekas nopietns, pēc 2 dienām pakaļ ejot audzinātāja tā paša bērna mātei saka, ka bērnam jau temperatūra un slikti jūtas. Es domāju, ka par šiem gadījumiem vairāk vecāki sūdzas, jo citi ar atļaujas bieži vest tādus, kas ir tiešām slimi un neiet runa, ka jādomā par citu bērniem, bet par savu pirmkārt.

Linda Leja Linda Leja 07. Feb 2019, 14:32

lauvinja - pilnīgi piekrītu!!!

lauvinja lauvinja 07. Feb 2019, 13:19

Mar_Mar
Iesnas un klepus var būt lipīgs un var būt arī citas izcelsmes. Ja bērns jūtas labi un ārsts neuzskata, ka jāsēž mājās, tad kāda daļa tur citiem vecākiem, kuriem nepatīk pilošs degungals vai klepus?

lauvinja lauvinja 07. Feb 2019, 13:15

Problēma veca kā pasaule.
Neatbalstu slimu bērnu vešanu uz bērnu dārzu, un ne tāpēc, ka var aplipināt citus, bet tieši mazā bērna pašsajūtas dēļ. Tomēr ieteiktu enerģiju, ko iegulda dusmojoties par citu vecāku rīcību un cīņai par kārtību, pēc jūsu izpratnes, bērnu dārzā, veltīt sava bērna imunitātes stiprināšanai. Un te es nedomāju vitamīnus un tējiņas, bet gan baseinu, basas kājas, un regulāru vannošanos līdz ūdens atdzisis un lūpas zilas, laika pavadīšanu svaigā gaisā – kaut ikvakara pastaiga stundas garumā.
Visi ir pamanījuši, ka viens bērns slimo un saslimst ar visu ko vieglāk, cits tikpat kā neslimo, un ne jau tāpēc, ka neapmeklētu bērnu dārzu. Bieži tas novērojams pat vienā grupiņā.
Iesaku mazliet izglītoties par vīrusiem un infekciju slimībām – ļoti daudzām inkubācijas periodā, kur jau saslimušais ir lipīgs, nav pilnīgi nekādu izpausmju. Lai izvairītos citus aplipināt – atliku nevest bērnu uz bērnu dārzu vispār! Tik pat labi – kāds var šo vīrusu pārnēsāt, bet pats neslimot. Nav iespējams visus izolēt vienmēr!
Ziemās aktuāli arī vēdervīrusi, ar tiem ir vēl interesantāk, jo izslimojušie turpina būt izplatītāji 2-3 nedēļas pēc tam, kad paši jūtas veseli – tagad padomājam – cik no jums ir bērnus turējuši mājās 2-3 nedēļas pēc tam, kad simptomi sen vairs nav manāmi un paši tajā periodā arī mituši mājās, lai nebūtu par pārnēsātāju?
Tāpat klepus un iesnas ne vienmēr ir lipīgs! Kāpēc gan bērni ar alerģiskām iesnām, vai nevienam neapdraudošu klepu neapmeklētu bērnu dārzu?
Un visbeidzot – kā mazie, tā lielie regulāri nodarbojas ar vīrusu pārnēsāšanu, kamēr tie cirkulē apkārtnē, viens saslims, otrs nē. Lai vīrusu cirkulāciju un atnešanu mājās ierobežotu būtu visiem ģimenes locekļiem maksimāli jāizvairās no sabiedriskām vietām – atceļam ballītes, ejam kājām un neizmantojam sabiedrisko transportu, neejam uz teātri, koncertu citiem pasākumiem, šopingu aizmirstam kā sugu – jau to ievērojat – lieliski, ja ne visu citu vainotāji lūdzu pārskatiet savu uzvedību, jo nav jau teikts, ka jūsu bērns to vīrusu saķēra bērnu dārzā, varbūt paši laimīgi to atstiepāt mājās no kādas citas vietas vai tikšanās!

Linda Leja Linda Leja 07. Feb 2019, 13:11

Un piesaukt bronhītu ir stulbi. 1kārt., bronhīts toč nepielips, 2.kārt - atļausim katrai mammai pašai parūpēties, lai viņas bērns nenonāk līdz bronhītam vai tml. Un neviens nesaka, ka ar 38C vest bērnu uz bd ir ok. Un kā jau minēja, ja bērns ir aktīvs un vienīgais kkad paklepo, pašņurkulējas, nekas tur nav speciāli jāvāķī.
Man meita arī koksaki norāva paggad, vēdervīrusus, - nu pasē'dejām mājās.. Ar katru nākamo reizi jau tas bija vieglākā formā. Kad otro reizi gāja koksaki grupiņā, meitai bija knapi divas pumpas, kaut pirmajā reizē bija reāli smagi.
Plus arī pamanīju, ka visas ielaistās problēmas radās, jo temp. situ nost. Kā pārstāju sist nost temp., tā bērns smuki izslimoja un pēc tam viss ok - vesels. Bet, ja pie ieteiktajiem 38,5C jau sit nost, tā organisms kārtīgi neizcīnās ar tiem vīrusiem un arī vārgst visu ziemu. Un tad jā - gribas vainot VISUS apkārtējos, ka "atkal aplipina".

Linda Leja Linda Leja 07. Feb 2019, 13:05

Anekdote!
Palasīju komentārus - iesnas un klepus esot slimība!? tie ir simptomi, nevis slimība. Ja ir vīrusu saslimšana, tad bērns var visus aplipināt vēl pirms vispār viņš pirmo reizi nošķaudījies/noklepojies un viņš var klepot vēl mēnesi pēc tās saslimšanas, bet tas nenozīmē, ka viņš būs lipīgs.
Par temperatūras nosišanu gan piekrītu. Temperatūra ne no kā parasti neuzceļas (zobi vienīgi izņēmums vai kāda pote, bet nu tad drīzāk paša bērniņa labad viņš jāpasaudzē, bet, ja laiks normāls, nekādas nosalšanas nedraud, arī ar 37C pēc potes nekas nevienam nenotiks, ka bērns uz bd ies (un visticamāk to temp. pat neviens nepamanīs, ja bērns tiešām jutīsies labi).
Bet nu reāli besī māmiņas, kas jau uzstāda diagnozi paskatoties 1min uz svešu bērnu - zina, no kā viņam puņķi, klepus, cik viņš lipīgs. Mans ģā šādas diagnozes nespēj pateikt pat kārtīgi izklausoties, izskatoties un vēl dažreiz analīzes paņemot. Varbūt tām māmiņām jāiet uz poliklīnikām strādāt - tiešām noderētu tādi speciālisti, kas netērējot naudu analīzēm spētu uzreiz visas diagnozes noteikt un attiecīgi pateikt, ka šite bērns vēl ir/vairs nav lipīgs.
Meitai kkad norāva kkādu jocīgu krekški decembrī. Negāja uz bd >2as nedēļas (bd bija ciet, svētki un tā), ģā noplātīja rokas, un pat pa 3 nedēļām tas klepus nekur nepārgāja. Kad atsāku vest uz bd, varu saderēt, ka arī bija mammas, kas domāja, ka nu tik tgd lipinās viņu bērniņus!
Mans bērns ar ar daudzko ir bd aplipis un pirmajā ziemā vispār ik pa 4ām dienām uz 2ned. bija B lapa. nu bet tāda dzīve, jo skaidrs, ka jebkurā kolektīvā vīrusu skaits ir lielāks nekā mājās. Labāk, lai izslimo bd, nevis sāk slimot, kad skola sāksies, jo vecāki līdz 7 gadiem turējuši siltumnīcā, lai tik kāds puņķis nepieliptu.

kvadrata kvadrata 07. Feb 2019, 09:28

Tas būtu attiecināms arī uz audzinātājām un auklītēm! Esmu redzējusi, ka pati audzinātāja nopuņķojusies grupiņā, turā jo redz, tik šodiena jānostrādā un tad brīvās dienas. Nav kas aizvieto, saimainīt nevar, alga maza, slimības lapu ņemt negrib uttt. "Pieaugušais tomēr ar sevi var vairāk parūpēties!" Esmu šadus komentārus dzirdējusi, bet viņai ir 20 bērni un iesnas, ko vairāk parūpēties?!

Maira Krū Maira Krū 06. Feb 2019, 23:09

Vienmēr kāds cits ir vainīgs, kāds bezatbildīgs un slikts. Ir jāsaprot, ka cilvēki ir dažādi un vienmēr kāds vedīs bērnu ar klepu uz dārziņu un kādam citas tas nepatiks. Koks ar 2 galiem.

Es gan ieteiktu biežāk samīļot savu bērnu, lai viņš ir laimīgs, sapotēt pret tām kaitēm, kurām var, iemācīt bieži mazgāt rokas un neberzēt acis ar netīrām rokām, "netuntulēt" viņus un veikt citas darbības, lai bērna imunitāte būtu laba, un galu galā viņš pats prastu parūpēties par savu higiēnu. Tas ir darbs, kas jāiegulda, bet tas atmaksājas.

Veiksmi un uztveriet dzīvi pozitīvāk- būs vieglāk dzīvot!

Mar_Mar Mar_Mar 06. Feb 2019, 21:10

Dace Grantina - tiešām iesnas un klepus nav slimība? Klepus var būt ar trokšņiem, kas var novest pie plaušu karsoņa. Tāpat iesnas, ja ir, tad noteikti jāņem vērā, jo citiem bērniem krīt uz vidusauss iekausumu. Vispār baigā tumsonība uzskatīt, ka tā nav slimošana. Varbūt pieugušajam tas nav nekas, bet bērnam bieži tas ir nopietnāk un tā vienkārši ir līdz imunitāte nostiprinās. Tāpat ar domāt, ka bērns tikai ir apātisks, ja slims, ja ir apātisks, man pašai bērns bija ar 38.5 temperatūru vairāku dienu garumā, klepu, bet tik aktīva un rosīga, ka nepateiktu, ka temperatūra augsta, pēc Jūsu teiktā būtu jālaiž uz b/d, ne? Ja ir apātisks, tad vispār tur jāreaģē nekavējoties, nevis jāsāk tik apsvērt, ka uz b/d nevar laist...

Cielavinna Cielavinna 06. Feb 2019, 20:37

Ulrika piekrītu. Vienkārši ir atbildīgas mammas un tādas kurām tā atbildība pret bērnu ir mazāka.

UlrikaP UlrikaP 06. Feb 2019, 20:25

Alternatīvas? Kad piedzimst bērns, tad ir jārēķinās, ka būs jāpakārto dzīve, vajadzības gadījumā jāatrod tāds darbs, lai varētu salāgot ar bērna slimošanām. Jā, mans mazais puika tagad arī slimo un man nekas cits neatliek kā ņemt slimības lapu. Viņš ir aktīvs, viņam nav temperatūra, bet izrādās, ka klepus ir tāpēc, ka ir bronhīts. Es kā nespeciālists nekad pati to nepateiktu, jo tas jau tikai klepus. Es strādāju privātajā iestādē, man nav aizvietotāja, kas mani aizvietotu prombūtnes laikā, bet es rēķinājos ar to, ka būs reizes, kad vadība uz mani paskatīsies šķībi, jo mazi bērni ir slimošanas, bet ko darīt? Vecvecāki mums ir strādājoši un nedzīvo rokas stiepiena attālumā, tāpēc vienīgā alternatīva ir slimības lapa. Ir vēl viena alternatīva- ja gribi domāt tikai par sevi un to, ko par tevi teiks darbā, vienkārši neradīt bērnus.

Cielavinna Cielavinna 06. Feb 2019, 20:16

Tad, Dace uz dārziņu bērns pēc Jūsu sacītā nav jāved ja viņam ir mirstamā kaitē? Sviests kaut kāds. Klepus un iesnas ir slimība un es ņēmu lapas un sēdēju ar bērnu mājās,nevis punķainu, klepainu sūtu uz dārziņu. Dārziņa audzinātajai nav pienākums vāčēt Jūsu slimo bērnu.

Dace Grantina Dace Grantina 06. Feb 2019, 19:09

Un, kas Iesnas un klepus ir par slimību? Un vai tā ir mirstamā kaite? Un tgd godīgi, vai jūs brēcējpeles, pie iesnām un klepus arī sēdiet mājās? Ņemat slimības lapu?

Cielavinna Cielavinna 06. Feb 2019, 19:06

Paga, iesnas un klepus nav slimība? Tā ir dabiska reakcija uz kaut ko?

mamma88 mamma88 06. Feb 2019, 18:42

Klepus nav slimiba(biezi vien bronhits utm.)? Nopietni?Mes akmens laikmeta dzivojam? Tada tumsoniba. Pietam citi ar 38 + temp.ir aktivi.

Dace Grantina Dace Grantina 06. Feb 2019, 18:17

Slims bērns ir tad, kad viņš ir apātisks, nespējīgs spēlēties piedalīties bd aktivitātēs, nevis puņķains vai ar klepu. Ļaujiet tak tiem bērniem slimot un iegūt imunitāti! Nav tak mirstamā kaite!!!! Es nesaprotu, kādas ir mērķis? Lai bērns nekad nesaslimtu?

1 2