Viss par mazuļu ēdināšanu un kazas pienu uzturā

22. Sep 2016, 11:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par kazas pienu dzirdēts ir ļoti daudz, bet pārsvarā tas viss robežojas ar mītiem par to, vai tāds vispār cilvēka organismam ir nepieciešams, un arī par interesanto kazas piena aromātu. Kazas pienu mazuļu ēdināšanā izmanto jau kopš seniem laikiem, turklāt maisījumiem Kabrita®, kas tiek gatavoti no dabīgā kazas piena, ir raksturīga maiga saldkrējuma garša. Par to vairāk stāsta Liene Sondore, uztura speciāliste.

Viena no svarīgākajām sajūtām bērniņam pirmajos dzīves mēnešos ir tas, ka nekas nav svešs, blakus ir mīļie un tuvie. Palīdzēt var režīms, arī ēdināšanas režīms.

Kāpēc vajag ēdināšanas režīmu

Pirmos 3 mēnešus mazulis savu ēšanas režīmu pamazām tikai veido. Ar laiku mēs vienkārši pamanām, ka starplaiki starp ēdienreizēm ir aptuveni vienādi: 2-3 stundas. Bērniņš ir jāvēro, jāskatās, pēc cik ilga laika viņš varētu gribēt ēst, cik ilgi viņš rotaļājas. Nevajag strikti turēties pie pulksteņa laika, gaidot nākamo ēdienreizi, ja mazulis raud. Dažkārt, kad mazulis pamostas, mums vienkārši šķiet, ka viņš grib ēst, un mazulis tiek ēdienāts. Bet tas ne vienmēr tā ir. Mazuļa kuņģa-gremošanas traktam ir jādod atelpa, sevišķi naktī. Ir jābūt brīdim, kurā mazulis mācās būt viens ratiņos vai gultiņā. Tas palīdz pašam bērniņam, tas palīdz arī atpūsties pašai māmiņai. Katru reizi, kad bērniņu liekam pie krūts, un pie tam, tas notiek ilgstoši, iespējams, bērniņš vienkārši grib mammas tuvumu, nevis ēdienu.

Pavērojiet savus mazuļus, pierakstiet, kad mazuļi ēd, arī tas var palīdzēt.

Kad beidzas koliku laiks, ap 3 mēnešu vecumu, mazulis kļūst mierīgāks, viņš var sākt ēst arī retāk.

Klasiski ar krūti baroti bērniņi, ļoti reti kad atsakās no krūts. Situācija var būt tāda, ka bērniņš tiek likts pārāk bieži pie krūts, pie katras ieraudāšanās reizes. Tad bērniņš saņem pirmo pienu, kas ir kā dzēriens, netiekot līdz treknajam pienam. Bērniņš padzeras, un pēc brīža atkal vēlas būt pie krūts. Protams, kad pienāk ēdienreize, viņš var jau negribēt ēst.

Ja bērniņš negrib ēst ēdienreizes paredzamajā laikā, jādomā par iemesliem - vai iepriekšējā ēdienreize nav bijusi pārāk sātīga, cik liels starplaiks pagājis starp šo un iepriekšējo ēdienreizi, kā viņš jūtas, vai viņam ir ar veselību viss kārtībā. Ar ēdienu nav jāuzbāžas, ar karoti bērniņam nav jāskrien pakaļ par visām varītēm. Bērns var nesajust sāta sajūtu, izsalkums vēl var nebūt, bet mamma mēģina visu laiku viņu pabarot. Pieaugušā vecumā vai pat pusaudža vecumā bērnam var būt problēmas ar lieko svaru, jo cilvēks būs pieradis ēst tad, kad viņš vēl negrib. Bet 2-3 gadu vecumā šādā gadījumā bērns var kļūt jau pārāk izvēlīgs attiecībā uz ēdienu.

Ja bērns izlaiž vienu ēdienreizi, trauksme nav jāceļ!

Par ēdienreižu kārtību gan ir jāatceras vienmēr!

Brokastis, pusdienas, launags, vakariņas, un bērns var gribēt ēst kaut ko pēc vakariņām vai kaut ko uzkost starp ēdienreizēm. Steigā dažkārt mēs varam nepabarot pietiekoši bērnu, bet mazam bērnam kuņģa tilpums ir mazs, tāpēc nav jābrīnas, ja bērns pēc neilga laiciņa prasa ēdienu atkal. Toties, ja bērns ir paēdis un prasa pēc pusstundas atkal ēst, jādomā par to, ko bērns vispār ēd, un kā tiek organizētas viņa ēdienreizes.

Ja bērns ēd par maz

  • Jāiekārto uztura dienasgrāmata, kurā jāpieraksta viss, ko bērns ēd un cikos ir bērna ēdienreizes.
  • Dažkārt bērni negrib ēst, jo ir kādas asociācijas  - vecāki paši tādu ēdienu neēd, un bērns ir redzējis vecāku reakciju uz kādu produktu; var gadīties, ka ēdiens reiz ticis pasniegts par karstu; var gadīties, ka vienkārši produkts jāpasniedz kombinācijā ar ko citu.
  • Jāpavēro pašiem savi uztura paradumi!
  • Ir jābūt noteiktai vietai, kur bērns ēd, ar ēdienu nedrīkstētu ļaut bērnam staigāt pa mājokli, un nevajadzētu ēdienreizes laikā ļaut bērnam skatīties multfilmas, jo tās novērš bērna uzmanību no ēšanas.

Ja govs pienu nedrīkst lietot uzturā

Bērnam labākais ir māmiņas piens, bet - ja ir radusies situācija, kuras dēļ bērnam jau kopš zīdaiņa vecuma ir jāmaina māmiņas piens pret ko citu, ir jādomā par objektīvām alternatīvām. No pašas senatnes kazas piens ir bijis bērnu ēdienkartē, arī mākslīgajos piena maisījumos. Kazas piens pēc būtības, pēc sava sastāva ir ļoti līdzīgs māmiņas pienam. Tas ir irdenāks, tas vieglāk pārstrādājas bērna organismā, nekā govs olbaltumvielas saturošs piena maisījums.

Piena olbaltums būs kazas piena sastāvā, tāpēc īpaši alerģiskiem bērniem arī būtu jādodas uz konsultāciju pie alergologa, lai varētu atrast piemērotāko uzturu. Nereti kazas piena maisījums ir labvēlīgāks kuņģa zarnu traktam tieši sastāva dēļ, kas vieglāk pārstrādājas.

Jebkurš jautājums, kas attiecas uz bērna ēdināšanu, vienmēr jāuzdod speciālistam, kas izvērtēs, vai izvēlēties kazas pienu vai kazas piena maisījumu, un kāpēc to darīt.

 

Tiešraides sarunu atbalsta:

 

20160919111421-15325.jpg