Mazie, veikli pirkstiņi. Kā trenēt bērna sīko motoriku?

Mazie, veikli pirkstiņi. Kā trenēt bērna sīko motoriku?

21. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apavi ar lipeklīšu aizdari, apģērbs ar rāvējslēdzēju, darbošanās ar planšetdatoru tā vietā, lai zīmētu ar zīmuli… Mūsdienās ienākušas dažādas tehnoloģijas un rīki, kas būtiski atvieglo mūsu ikdienu, taču vienlaikus tas ietekmē arī bērna sīkās motorikas attīstību.

Pirkstu galos ir izvietoti punkti, kas saistīti ar smadzenēs esošajiem runas centriem. Jo vairāk bērns nodarbina savus mazos pirkstiņus, jo ātrāk viņš sāk runāt un labāk prot izrunāt skaņas, labāka ir viņa reakcija, kustību koordinācija. Varētu pat teikt, ka smadzeņu attīstība notiek caur pirkstu galiem. Tiesa, jānodrošinās ar pacietību, jo nekas nenotiek ātri.

Jāņem vērā, ka bērni ir ļoti atšķirīgi – kamēr vieni jau divu gadu vecumā bez problēmām var izlobīt ķirbja sēkliņu, citi to 4 gadu vecumā paveic ar lielām grūtībām. Mūsu, vecāku, rokās ir visas iespējas, lai palīdzētu bērnam attīstīt sīko motoriku.

Bērna sīkās motorikas attīstības dažādie etapi

0 – 3 mēnešu vecums

Šajā vecumā notiek dabiski fizioloģiskie procesi un bērna sīkā motorika attīstās neatkarīgi no apkārtējās vides. Jaundzimušā rociņas ir savilktas dūrītēs, taču līdz aptuveni 2 mēnešu vecumam tonuss pamazām pazūd un bērniņš iemācās atvērt plaukstiņas. Labākā rotaļlieta šajā vecumā mazulim ir māmiņa, tāpēc vari paijāt bērniņa pirkstiņus, tos noskūpstīt.

4 – 6 mēnešu vecums

Bērns ar savu roku jau mēģina satvert otru rociņu vai arī kāju. Kad tas viņam izdevies, viņš var ilgi, ilgi uz to skatīties un vērot. Šajā vecumā bērni lielākoties arī sāk aktīvi satvert dažādus priekšmetus. 

7 – 8 mēnešu vecums

Šajā vecumā sāk attīstīties bērna abu roku kustību koordinācija. Bērns pārliecinoši spēj pārlikt priekšmetu no vienas rokas otrā, viņam patīk mest rotaļlietas un šo procesu vērot. Šajā vecumā vari radīt bērnam stimulējošu vidi, ļaujot viņam pieskarties un rotaļāties ar dažādu faktūru, materiālu lietām. Piemēram, koka, plastmasas grabulīšiem, burciņas metāla vāciņu, lai bērns varētu izjust gan siltas, gan vēsākas lietas, arī čaukstošas, grabošas. Tu vari arī parādīt bērnam, kā saburzīt lapu. Bērna acu priekšā vari viņa grabulīti ievīstīt papīra lapā un mudināt viņu rotaļlietu atrast. Ja bērnam tas ar pirmo reizi neizdodas, palīdzi viņam, uzslavē un kopīgi priecājaties par atrasto mantu.

8 – 10 mēnešu vecums

Šajā vecumā vari piedāvāt bērnam rotaļāties ar piramīdu. Sākotnēji viņš gredzentiņus tikai noņems, taču gana ātri iemācīsies tos arī uzlikt atpakaļ.

10 – 12 mēnešu vecums

Bērns ar lielu prieku atkārto pieaugušo darbības, labprāt turot rokās karoti, ūdens pudelīti. Ļauj bērnam gūt prieku par savu varēšanu! Gadu vecs bērniņš jau tur rokās rotaļlietas, tās met, atver un aizver atvilktnes, pārliek priekšmetus no vienas kastes otrā. Tuvojoties gada vecumam, bērns labprāt rotaļājas arī ar dažādām savam vecumam piemērotām grāmatām, tās pēta, izmēģina interaktīvās grāmatas daļas.

Parādi bērnam, kā uzlikt un noņemt kastei vāku, ļauj viņam pamēģināt zīmēt ar zīmuli uz lapas. 

No 1,5 gada vecuma

Sākot no pusotra gada vecuma tu vari mācīt bērnam darboties ar dažādām aizdarēm, kam lieliski noder Montesori rāmīši – ar spiedpogām, lipekļiem, podziņām u.c. Līdzīgas aktivitātes mājās vari izgatavot arī pati saviem spēkiem. Šajā vecumā lieliski noder arī dažādas rotaļlietas, kas māca vēršanas prasmes.

Klaudijas Hēlas E-lekcija 

Kā rotaļājas mazulis līdz 1 gada vecumam

Kādi materiāli noderēs, lai veicinātu bērna pirkstiņu attīstību?

Maziem bērniem patīk rotaļāties ar papīru, salvetēm, auduma lakatiņiem. Jau gada vecumā bērni var mācīties plēst papīru, to burzīt un pēc tam ar mazajiem pirkstiņiem salasīt saplēstos papīra gabaliņus un tos ievietot trauciņā. 

Ar nepacietību gaidām vasaru, kad motorikas attīstībai varēs izmantot ūdeni, smiltis, zemi un zāli. Atceries, ka svarīgi attīstīt ne tikai roku, bet arī pēdu motoriku, uz kurām izvietots liels skaits aktīvo punktu. Šī iemesla dēļ arī ziemas sezonā ļauj iespējami bieži mazulim pa māju staigāt ar basām kājiņām. 

Mazo rociņu attīstībai vasaras periodā varat spainītī lasīt čiekurus, akmentiņus, savukārt šobrīd mājās varat tos aizstāt ar dažādu krāsu rotaļu klucīšiem, kurus spainīšos sašķirot pēc krāsām vai arī formām. Raugies, lai bērns vingrinājumus pildītu ar abām rokām, lai attīstītos abas smadzeņu puslodes.