Kā paplašināt bērna vārdu krājumu?

Kā paplašināt bērna vārdu krājumu?

14. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti, sarunājoties ar bērnu, šķiet, ka pēkšņi aizmirstam visu savu vārdu krājumu, tā vietā sarunā ar mazuli izmantojot “bēbīšvalodu”. Tā ir liela kļūda, jo, lai bērns iemācītos jaunus vārdus, ir svarīgi ar viņu sazināties kā ar pieaugušo.

Stāstot bērnam par apkārt notiekošo un redzamo, vecāki viņam ne tikai palīdz pierast pie apkārtējā vides, bet arī paplašina bērna vārdu krājumu. 

Jāteic, ka sava vārdu krājuma izveide ir ilglaicīgs process, jo bērnam nepieciešams ne tikai atcerēties pašu vārdu, bet arī izprast tā nozīmi un iemācīties to pareizi lietot. Te svarīgi ne tikai sarunāties ar bērnu, bet arī palīdzēt viņam aktīvi mijiedarbotos ar apkārtējo pasauli, lai atpazītu to pēc pieskārieniem, garšas, iespaidiem, asociācijām un atmiņām. 

Kā attīstīt bērna vārdu krājumu?

Kas tas ir?

Izmantojot sarunā ar bērnu jaunu vārdu, paskaidrojiet tā nozīmi. Tu vari vārda nozīmi atkārtot vairākkārt, lai bērna atmiņā sasaistītos vārds ar tā nozīmi. Piemēram, pasniedzot bērnam bļodiņu, paskaidro, ka tas ir trauciņš ar augstām malām.

Priekšmetu grupas

Vēl viena attīstoša spēle, kuru savā darbā izmanto arī pirmsskolu skolotāji, ir dažādu priekšmetu apvienošana grupās. Piemēram, varat pārcilāt mājās trauku skapja saturu un izpētīt, cik dažādi var būt trauki. Piemēram, šķīvis, krūzīte, bļoda, ir trauki. 

Analīze

Vārda un tā nozīmes ir iegaumēšana ir tikai sākums. Lai iemācītos apgūto vārdiņu pareizi izmantot, ir jāattīsta analītiskā domāšana. Tam palīdzēs jautājumi, kas prasa zināšanu aktivizēšanu. Piemēram, kāpēc bļodiņai ir augstas malas? Vai varētu tajā ieliet zupu, ja nebūtu augsto malu? Kādiem ēdieniem un produktiem vēl var izmantot bļodiņu?

Lasiet grāmatas

Lai attīstītu bērna emocionālo inteliģenci un paplašinātu viņa vārdu krājumu, ir ļoti vērtīgi kopīgi lasīt grāmatas, mācīties dzejoļus un kopīgi pārrunāt izlasīto, kā arī dažādu vārdu nozīmi.

Bagātini vārdu krājumu ar antonīmiem un sinonīmiem

Jūs varat uzspēlēt pavisam vienkāršu spēli, kurai nav nepieciešama iepriekšēja sagatavošanās. Piemēram, tu nosauc kādu īpašību, savukārt bērnam jāprot nosaukt šī vārda antonīms. Piemēram, liels – mazs, balts – melns, bēdīgs – priecīgs utt. Vēl viena rotaļa, kas bagātinās bērna vārdu krājumu, ir sinonīmu apguve. Izskaidro bērnam, ka vienu un to pašu lietu, priekšmetu var apzīmēt ar dažādiem vārdiem, un mēģiniet tos kopīgi atrast. Piemēram, avīze – prese, laikraksts; katls – kastrolis, grāpis, kaķis - peļu junkurs, minka, zaķis - garausis u.c.