TOP 5 biežāk pieļautās kļūdas, liekot gulēt bērniņu

TOP 5 biežāk pieļautās kļūdas, liekot gulēt bērniņu

04. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir ģimenes, kurās mazuļa gulētiešanas laiks sagādā vienas vienīgas problēmas. Bērniņš raud, paši vecāki izmisuši. Un tā vakaru pēc vakara.

Iespējams, gulētiešanas rituālā tiek pieļautas kādas kļūdas, kas šo dienas posmu padara tik grūtu. Piemēram, vecāki uzskata, ka mazulis jāliek gulēt tad, kad viņš pats vēsta par nogurumu ar raudāšanu, bet Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite šo pieņēmumu pilnībā apgāž. Viņa norāda: "Bērns ir jāliek gulēt tad, kad viņš vēl smaida un viņam ir labs garastāvoklis." Tad mazulis vēl var pats sevi nomierināt un aizmigt. 

Vecāku biežāk pieļautās kļūdas, liekot gulēt bērniņu

Nav ieviests gulētiešanas rituāls

Lielākajai daļai cilvēku ir nepieciešams laiks, lai sagatavotos gulētiešanai, un izņēmums nav arī mazuļi. Gulētiešanas rituāls palīdz mazulim ne tikai relaksēties un atslābināties, bet arī kalpo kā lieliska pieredze būšanai vienkārši kopā. Pēc K. Hēlas teiktā, ir svarīgi, lai rituāls tiktu atkārtots atkal un atkal, lai bērns saprastu, ka katru vakaru sekos viens un tas pats.

Stundu pirms brīža, kad mazulim būtu jādodas gulēt, sāc aptumšot telpu, bērniņu palīdzēs nomierināt arī vanniņa, māmiņas veikta masāža, mierīga aprunāšanās ar bērniņu vai miega dziesmiņa. 

Tiek ignorēti mazuļa signāli par vēlmi gulēt

Mazuļi raida signālus, ka viņi ir noguruši un vēlas doties gulēt. Actiņu berzēšana, žāvāšanās, intereses zaudēšana par apkārt notiekošo. Ja tiek ignorēti šie signāli, izdalās stresa hormoni un mazulis kļūst raudulīgs. 

Šī iemesla dēļ ir svarīgi sekot līdzi sava mazuļa raidītajiem signāliem, lai nepalaistu garām brīdi, kad pats bērniņš vēsta, ka vēlas gulēt. Gadījumā, ja mazulis šādus signālus nerāda, laikā, kad šķiet, ka mazulim tuvojas miedziņa laiks, pieklusiniet apkārtējos trokšņus, apgaismojumu un dodiet mazulim zīmi, ka ir laiks gulētiešanas rituālam. 

Bērns netiek ik vakaru likts gulēt vienā un tajā pašā vietā

Lai attīstītu miega paradumus, ir svarīgi, lai mazulim būtu noteikta konkrēta vieta, kurā viņš ik vakaru dodas gulēt. Tas nozīmē, ka nedrīkstētu būt situācijas, kad vienu vakaru mazuli liek gulēt viņa gultiņā, nākamo vakaru - dīvānā, vēl kādu vakaru bērns aizmieg savā rotaļu stūrītī, bet vēl pēc dienas - autosēdeklītī. Protams, mūsdienās vecāki ir mobili, iespējams, kādu vakaru tieši šajā laikā, kad mazulis parasti dodas gulēt, viņš tiešām aizmigs auto, taču tam ir jābūt izņēmumam. Tāpat kā mums, pieaugušajiem, ir sava konkrēta guļvieta, ir svarīgi, lai arī bērniņš saprastu, ka viņam ir sava gultiņa, tajā viņš ik vakaru dodas gulēt. Iespējams, ir daudz vieglāk "novilkt laiku" un ļaut bērnam aizmigt turpat viesistabā vai arī uz rokām, taču gulēšanai savā vietā jākļūst par daļu no miedziņa rituāla.

Ļauj bērnam palikt nomodā līdz vēlai naktij, cerot, ka viņš aizmigs pats

Mēs taču zinām, ka pusaudži var vakaros ļoti vēlu doties gulēt un nākamajā dienā var nogulēt līdz dienas vidum. Ja ļausi savam mazulim līdz pusnaktij vai vēl ilgāk dzīvoties nomodā, cerot, ka viņš pats aizmigs un nākamajā dienā ilgi gulēs, ļaujot tev pašai no visa atpūsties, tad zini, ka bērna iekšējais pulkstenis ir tik spēcīgs, ka mazi bērni, neatkarīgi no tā, cik vēlu aizgājuši gulēt, nākamajā dienā ceļas aptuveni vienā un tajā pašā laikā. Vienīgais, šajā gadījumā, ja mazulis nomodā būs palicis parāk ilgi, nākamajā dienā viņš būs saguris. 

Tāpēc ir svarīgi katru dienu saglabāt noteikto gulētiešanas laiku, lai būtu droši, ka bērns saņems sev miegam nepieciešamo stundu skaitu. 

Vecāki padodas par ātru

Nekad nav par vēlu mainīt līdzšinējos miega ieradumus (ja nav ieviests pirmsmiega rituāls, tad ir laiks to ieviest), tajā pašā laikā nevajadzētu gaidīt, ka rezultāti tikt sasniegti jau pēc dienas vai divām. Vecākiem ir divas līdz trīs nedēļas jāvelta miega rituāla izveidei un iedzīvināšanai.

Tā kā nekas nenotiek uzreiz, bieži vien vecāki padodas, un uzskata, ka bērna gulētiešanas paradumi mainīsies paši no sevis. Kā bilst fizioterapeite Klaudija Hēla, jāatceras, ka vakaros vecāki ir noguruši un to sajūt arī mazulis, šo nemieru pārņemot. Tā kā bērniņam ir daudz lielāka izturība un pacietība nekā vecākiem, viņš var raudāt ilgi, kas vecāku nervu sistēmai ir milzīgs pārbaudījums. Tāpēc ir svarīgi, lai tiktu ieviests pirmsmiega rituāls, kas mazuli nomierinās, jo viņš zinās notikumu secību. Un, kur ir paredzama notikumu secība, iemiesojas arī mazulī miers.