VIDEOpadomi, kā rotaļāties ar 8 līdz 12 mēnešus vecu mazuli

14. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rotaļāšanās ir neatņemama ikviena mazuļa dzīves sastāvdaļa. Ar tās palīdzību mazais apgūst jaunas prasmes, attīstās, kļūst pārliecinātāks par savām spējām. 

Mazulis visātrāk aug un attīstās tieši dzīves pirmajos trīs gados, taču ir dažas lietas, kuras jaunajiem vecākiem vajadzētu noteikti ņemt vērā:

  • lai arī cik ļoti mums gribētos visu izdarīt bērnu vietā, bērnam visas prasmes jāapgūst pašam. Un katra šāda jauna apgūta iemaņa bērnā izraisīs neviltotas pozitīvās emocijas, jo tiks atklātas jaunas spējas, nostiprināta pārliecība par savām spējām.
  • bērna pasaule neaprobežojas tikai ar redzi vai dzirdi - mazulim visu vajag arī aptaustīt, arī nogaršot un paostīt. Un šāda vēlme ir pavisam normāla mazam bērnam, jo tā viņš apgūst pasauli.
  • mēs visi zinām, ka smalkā motorika ir ļoti svarīga bērna attīstībā, jo tā spēlēs lielu lomu visās turpmākajās dzīvē apgūtajās iemaņās. Tāpēc ļaujiet bērnam staigāt ar basām kājiņām pa dažādām virsmām un dodiet iespēju aptaustīt pēc iespējas dažādāku faktūru materiālus. Tas lieliski attīstīs mazos pirkstiņus un pēdiņas!

Bērna attīstībā lielu lomu spēlē komunikācija un vecāku iesaistīšanās. Noteikti esi ievērojusi, ka mazulis nomierinās un sāk tevi vērot brīdī, kad dziedi viņam dziesmiņu vai arī skaiti dzejoli. Tā nav tikai sakritība. Šajā laikā bērns klausās, atceras māmiņas sejas izteiksmes un cenšas tās atdarināt. 

Atceries, ka bērnam ir ļoti svarīgi, lai vecāki reaģētu uz viņa intelektuālajām un emocionālajām vajadzībām - lasītu priekšā, dziedātu, apskautu, sarunātos. Šī iemesla dēļ esat kopā ar saviem bērniem un kopīgi piedalaties rotaļās, kas bērniņu ne tikai izklaidē, bet arī palīdz apgūt daudz jaunu prasmju!

Esam apkopojuši ieteikumus rotaļām un aktivitātēm bērniem vecumā no 8 līdz 12 mēnešiem, kas vienlaikus bērnus ne tikai aizraus, bet arī palīdzēs apgūt jaunas prasmes un zināšanas.

Rociņu un kājiņu masāža

Masāža, izmantojot īpašus gumijas ezīšus, ir viena no veselīgākajām un jautrākajām nodarbēm, ko savam mazulim vari piedāvāt katru dienu. Bumbiņai jābūt tik cietai, lai, piespiežot to pie mazuļa plaukstiņas, tajā paliktu nospiedumi, – tādējādi tiek masēti visi svarīgākie punkti, kas atrodas uz rociņām un kājiņām. Palīdzot mazulim ar abām rociņām noturēt bumbiņu - ezīti, tiek nodarbinātas abas bērna smadzeņa puslodes.

Ar šādu bumbiņu vari masēt gan bērniņa rociņas, gan kājiņas, gan arī paripināt to pa mazuļa muguriņu. Masējot bērniņu, droši dungo arī dziesmiņu. Nesatraucies, ja nezini nevienu piemērotu dziesmu, jo vari droši improvizēt - izdomā vārdus, melodiju un mazais klausītājs noteikti būs sajūsmā par māmiņas izpildījumu.

Pirkstiņspēles

Pirkstiņspēles noteikti ikviens no mums atceras no savas bērnības, un kā gan nē - tajās ir iekodēta daudzu gadsimtu gudrība, rotaļu pārnesot no paaudzes paaudzē.

Paverot mazuļa plaukstiņu un apļveidā to masējot ar pirkstu, sakot “Vāru, vāru putriņu...”, mēs aktivizējam punktus, kas kontrolē bērniņa gremošanas sistēmu, tāpēc bērniņa vēderiņš atslābinās. Idejas skaitāmpantiņu rotaļām meklē ŠEIT.

Bērns noteikti būs sajūsmā arī par pirkstiņlellītēm, kuras varat mājās radīt arī paši. Izspēlējot ar tām rotaļas, tā palīdzēsi bērnam veidot viņa vārdu krājumu.

Iepazīšanās ar krāsām

Pirmajos dzīves mēnešos mazulis aktīvi reaģē uz melnbaltu krāsu salikumu, pēc tam vislabāk redz sarkano un dzelteno krāsu, tāpēc šīm krāsām dod priekšroku, radot jaunas rotaļlietas. Piemēram, vari izmantot kastītes vai arī mājās esošas caurules, nokrāsojot tās šajās krāsās un piemeklējot bumbiņas atbilstošās krāsās. Liekot bumbu atbilstošās krāsas kastītē vai trubā, skaļi un skaidri nosaucam atbilstošo krāsu. Šāda rotaļa bērnu piesaistīs gan ar dažādajām krāsām un formām, gan arī, protams, vēlmi bumbiņu nogaršot, kas ir pavisam normāli šāda vecuma bērniem, kuri cenšas pasauli iepazīt ar visām savām maņām.

Mudinot bērnu pašu ievietot bumbiņu atbilstošās krāsas "mājiņā", mazulis vienlaikus mācīsies koordinēt arī savu roku kustības.

Apgūstam jēdzienus īss/ garš

Šajā vecuma posmā bērns var sākt arī apgūt izpratni par terminiem "īss" un "garš". Šim nolūkam var izmantot dažādus mājās atrodamus priekšmetus, piemēram, ņemt talkā auduma maisiņu, kurā saliktas dažādu garumu krelles. Mazulim jāizvelk no maisiņa krelles, savukārt māmiņa komentē - vai tās ir garas, vai arī īsas. Tikpat labi šo rotaļu varam atkārtot arī ar citiem mājās esošajiem priekšmetiem. Apgūstot arī atšķirības starp "liels" un "mazs". Piemēram, varam ņemt talkā mājās esošās bumbas un komentēt, kura no tām ir liela bumba, bet kura - maza bumba.

Trenējam pincetes satvērienu

Rotaļas ar knaģiem vienmēr ir aizraujošu smieklu piepildītas, tāpēc ļauj ar tiem mazulim rotaļāties, jo šāda spēlēšanās lieliski attīsta tik svarīgo pincetes satvērienu, sīko motoriku un veicina arī pacietību, jo, lai noņemtu katru knaģi, taču tāda ir nepieciešama. Piestiprini knaģus pie drēbēm, izveido no tiem saulīti, saspraužot ap kartona apli, un mudini mazuli tos noņemt. Seko līdzi tam, lai mazulis vienlīdz aktīvi rotaļā izmantotu abas rociņas!

Zīmēšana ar pirkstiņkrāsām

Katrā bērnā mīt mazs mākslinieks, tāpēc piedāvā viņam darboties ar pirkstiņkrāsām! Iepriekš sagatavo dažādu priekšmetu un lietu kontūras, izgrieztas no kartona, tā bērnam radot laukumu radošajai izpausmei. Lai mazais, darbojoties ar pirkstiņiem, rada savus pirmos mākslas šedevrus- košākos tauriņus, raibākās sēnes un puķes!

Lielās mozaīkmīklas

Šajā vecuma posmā mazulis vēl nespēj salikt puzles un mozaīkas, taču lielās puzles, kurās jāatrod vieta konkrētam dzīvnieciņam, automašīnai vai citai formai, varam bērnam jau piedāvāt izpētīt. Mazulis labprāt izcilās visas formas, savukārt mēs varam nosaukt bērna paņemtās puzles formu un krāsu.

Nodrošini bērnam kustību brīvību

Šajā vecuma posmā fiziskā attīstība nav nodalāma no garīgās, tāpēc ir svarīgi, lai bērnam tiktu nodrošināta attīstoša vide, taču vēl viens būtisks faktors, bez kura nav iespējama pilnvērtīga bērniņa attīstība, ir kustību brīvība. Ļauj mazulim brīvi kustēties! Tas nozīmē, ka telpa ir jāiekārto tā, lai bērns varētu droši rāpot, ar basajām kājiņām pieskarties dažādām virsmām, trenēt rociņas un attīstīt arī savu ritma izjūtu.

Neaizmirsti parūpēties arī par to, lai bērnam tiktu nodrošināts ērts apģērbs - tāds, kas netraucētu kustēties, tāpat arī autiņbiksītes - tām maksimāli jāpielāgojas bērna kustībām.

Autiņbiksītēs Huggies® pants izzināt pasauli ir daudz vienkāršāk!

Uz priekšu, pretī jauniem atklājumiem, mazais!