VIDEO: Mazuļa attīstība desmitajā dzīves mēnesī

16. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

10 pirksti rociņām, 10 pirksti kājiņām, iekļūt desmitniekā un saņemt desmit balles – par ko mēs runājam? Par to, ka dienu pēc dienas, mēnesi pēc mēneša mūsu mazulis aug un attīstās. Beidzot esam pieraduši pie savas jaunās lomas un, iespējams, apsveram domu par vēl vienu bērniņu, jo, galu galā, mazulim jau 10 mēneši!

Ko bērniņš šajā vecumā jau apguvis? Sēdēt? Protams! Mazulis jau pārliecinoši sēž un viņam nekādas problēmas nesagādā līdzsvara noturēšana, tāpēc māmiņai tas vairs nerada raizes. Rāpot? Kādi vēl jautājumi! Mazais jau pārvietojas meteorīta ātrumā! Viņš paguvis izpētīt gan tuvāko, gan tālāko apkārtni un brīdī, kad atrašanās šajā līmenī jau kļuvusi garlaicīga, viņš cenšas piecelties. Stāvēšana kājās jau ir pavisam cita lieta! No šāda skatpunkta viss ir daudz labāk pārredzams – gan apkārtne, gan arī māmiņa!

Stāvot kājās mazulis var mēģināt spert pirmos soļus – te uz vienu, te uz otru sānu. Kamēr kustības vēl nav pārliecinošas, mazulis meklē atbalstu pieturoties. Daži bērniņi šajā vecumā jau stāv patstāvīgi bez turēšanās.

Lieliski, ja mudini bērniņu pieskarties dažādām virsmām – gan ar rociņām, gan ar kājiņām. Fizioterapeiti iesaka telpā izvietot dažādu faktūru paklājiņus, pievēršot uzmanību, lai to virsma nebūtu pārāk raupja vai arī asa. Ļauj bērniņam pēc iespējas vairāk laika pavadīt basām kājiņām!

Fizioterapeita ieteikums

Izvieto telpā dažādu faktūru paklājiņus, pievēršot uzmanību, lai to virsma nebūtu pārāk raupja vai arī asa. Ļauj bērniņam pēc iespējas vairāk laika pavadīt basām kājiņām!

Tāpat kā iepriekš, arī tagad mājoklī ieteicams iekārtot daudzlīmeņu virsmas. Tas nozīmē, ka istabā bez grīdas un dīvāna ir vēl dažādu augstumu virsmas – pufi, kastes, spilveni vai pat autiņbiksīšu iepakojumi!

Starp citu, šajā vecumā, kad mazulis jau kļuvis tik aktīvs un kustīgs, ir gandrīz neiespējami viņu noguldīt uz muguras, lai nomainītu autiņbiksītes. Netici? Izmēģini! Pačukstēsim priekšā, ka šādu mēģinājumu gaida pilnīga neveiksme. 

Vecākiem palīgs ir autiņbiksītes – biksītes, kuras ērti uzvilkt aktīvajam mazulim, lai arī kādā pozīcijā viņš atrastos, jo tās var uzvilkt kā īstas biksītes.

Arī novilkt tās ir pavisam vienkārši – ar vienu rokas kustību pārplēst biksītes sānu maliņu, un lieta darīta!

Bērnam ir svarīgi pēc iespējas biežāk mainīt pozas, kurās viņš atrodas, jo tādējādi mazulis iemācās koordinēt savu ķermeni, sajust sevi telpā un kontrolēt savas kustības.

Tieši tāpēc ir tik svarīgi telpā priekšmetus izvietot dažādos līmeņos, jo ar to vien, ka uz galdiņa atrodas TV pults, būs par maz, jo mazulis būs kā pieķēdēts pie galdiņa, cenšoties aizsniegt pulti. Tāpēc visus bērnam interesējošos priekšmetus ar podziņām, piemēram, TV pulti, mobilo telefonu, noliec augstāk, bet bērnam sasniedzamās vietās dažādos līmeņos – mazulim drošas un izglītojošas rotaļlietas. Novietojot tās dažādos līmeņos, bērniņš pats dabiski mainīs savu ķermeņa stāvokli.

Desmit mēnešu vecumā bērns jau apzināti iegaumē jaunas sejas un prot atpazīt ne tikai māmiņu un tēti, bet arī citus cilvēkus no sava tuvākā cilvēku loka. Bērns arī atceras pazīstamus priekšmetus un zina, kam tie paredzēti.

Šajā vecumā mazulis ir aktivizējis savu praktisko domāšanu un viņam jau ir zināms, kā atvērt kasti, pasniedz priekšmetu uz lūgumu “iedod”, kā arī atver muti uz frāzi “am”!

Bērns analizē pieaugušo runu, atkārtojot īsākos vārdiņus, kurus dzirdējis un apguvis. Tiesa, šobrīd tie tiek izteikti bez īpaša konteksta.

Mazulis jau prot atšķirt pozitīvās emocijas no negatīvajām, ar kurām pie viņa vēršas tuvinieki. Tāpat arī bērns saprot, kad tiek uzslavēts vai arī viņam tiek aizrādīts, kā arī atbild ar atbilstošu reakciju – prieku vai aizvainojumu.

Mūsu priekšā jau ir personība ar plašu emociju un sajūtu gammu. Mazuļa spilgtie sasniegumi ir vien aisberga redzamā virsotne, jo aiz katra no tām stāv sarežģītā centrālās nervu sistēmas, hormonu sistēmas un citu organisma mehānismu darbība.

Turpini vērot un būt blakus savam mazulim, sniedzot viņam pārvietošanās brīvību un ļaujot izzināt plašo pasauli, vienlaikus nodrošinot bērniņa vajadzības un sniedzot emocionālu komfortu, izbaudot katru kopā pavadīto mirkli.