Vasaras traumas- nobrāzumi. Kā tos apkopt?

Vasaras traumas- nobrāzumi. Kā tos apkopt?

01. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kad bērni skrien, lec, kāpelē un tas ir veids, kā pavisam viegli iegūt traumas un nobrāzumus. Lai gan bez nobrāzumiem neiztiek neviens bērns un parasti šīs traumas ir samērā nelielas, jāzina pirmās palīdzības sniegšanas pamati. Ieteikumos dalās pediatre Anna Birka.

Seko šiem padomiem, lai uzzinātu, kā apkopt nelielas brūces:

Nomierini bērnu. Reizēm nobrāzums ar asinīm var nobiedēt bērnu. Ar apskāvienu un nomierinošiem vārdiem dari bērnam zināmu, ka viss būs kārtībā. Ja vecāki būs mierīgāki un necels lieku trauksmi, arī bērns būs mierīgāks. Ja nobrāzuma vai brūces apkopšanai ir nepieciešama profesionāļa iejaukšanās, piemēram, došanās uz slimnīcu vai pie ārsta, paskaidro bērnam, kas notiks un ja tas ir iespējams, pavadi bērnu pie ārsta.

Nomazgā brūci. Izmanto siltu (ne karstu) ūdeni un ar tīru auduma gabaliņu vai papīra dvieli notīri netīrumus un asinis. Ja asiņošana ir spēcīga, būs nepieciešams tīrs pārsējs, ko uzlikt uz brūces. Ja brūce ir dziļa, piemēram, redzams, ka tajā ir stikla gabals, nemēģini to izvilkt mājās; labāk dodies pie ārsta vai slimnīcu.

Nosusini brūci. Izvairies no liekas ādas kairināšanas, kas var saskrāpēt jau tā jutīgo ādu, tā vietā dod priekšroku maigām tīrošām kustībām.

Uzliec nelielu kārtu dziedējoša krēma. „Es pacientiem iesaku lietot antiseptisko brūču krēmu Bepanthen Plus, kas papildus dekspantenolam satur dezinficējošu vielu hloreksidīnu, kas pasargā nelielus ādas ievainojumus no infekcijas attīstības brūcē un veicina dzīšanu,” stāsta pediatre. Noteikti vajadzētu pārbaudīt medikamenta derīguma termiņu.

Uzliec apsēju uz brūces. Pārliecinies, ka visa brūce ir nosegta. Ja nepieciešams, lieto divus apsējus. Šāda brūces apkopšana nepieciešama 1-2 reizes dienā līdz uz brūces izveidojas krevele. Apsēja uzlikšana uz brūces nodrošinās, ka bērns ar netīriem pirkstiem to neaiztiks, kas varētu radīt vēl kādu infekciju un aizkavēt dzīšanas procesu.

Pārbaudi brūces dzīšanas procesu. Ja bērns turpina būt aktīvs, rotaļāties pa smiltīm, ir iespējams, ka apsējs kļūs vaļīgāks un nonāks nost, tāpēc katru dienu jāpārbauda, kā notiek dzīšanas process. Noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu, ja ap brūci parādās apsārtums vai strutas.

Māmiņu Klubs

Kā Tavās mājās rupējas par nobrāzumu ārstēšanu?