Vasara klāt! Braucam uz Horvātiju?

Vasara klāt! Braucam uz Horvātiju?

10. Jun 2019, 23:32 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Pirmo reizi uz Horvātiju aizbraucām vēl tad, kad bijām jauns pāris, un tas bija mūsu pirmais lielais kopīgais ceļojums, un mans pirmais ceļojums talāk par Lietuvas, Igaunijas robežām. Kopš tās reizes Horvātija ir kļuvusi par mums īpaši tuvu galamērķi, kur atgriežamies ja ne katru, tad katru otro gadu gan.

Kāpēc izvēlēties Horvātiju ceļojumam ar bērnu:

  • viena no tuvākajām vietām, kuru varam nodēvēt par “siltajām zemēm”;
  • turp lido ne tikai AirBaltic, bet ir iespēja aizbraukt arī ar automašīnu;
  • plašs apartamentu piedāvājums, kas nozīmē, ka nav obligāti tērēt naudu par dārgām viesnīcām;
  • sakopta vide;
  • bērni šeit ir gaidīti;
  • viegli piekļūt pludmalēm, tās ir tīras un sakoptas.

Ceļojuma plānošanu parasti sākam ap Ziemassvētku laiku, jo tad zinām, ka vēl būs pietiekoši plašs apartamentu piedāvājums un varēsim izvēlēties savai cenu kategorijai un vēlmēm atbilstošāko naktsmītni. Kam pievēršam uzmanību, izvēloties nakšņošanas vietu?

  • Lai tajā būtu gultasvietas mums visiem un bērniem nebūtu jāguļ uz grīdas, uz matračiem. Protams, tas ir forši un jautri, bet vienmēr ņemu vērā, ka atpūsties grib ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un, ja vēl vienu nakti tiešām var gulēt uz matrača, tad, atpūšoties ilgāku laiku, tomēr ir vēlme, lai katram būtu sava gulta.
  • Bezmaksas autostāvvieta. Ja izvēlēties apartamentus kādā no kūrortpilsētu centra ieliņām, jārēķinās, ka papildus izmaksas var rasties par automašīnas novietošanu, tāpēc vienmēr raugāmies, lai būtu iespēja, kur to bez maksas mājas tuvumā atstāt.
  • Vai ir pietiekami aprīkota virtuve, proti, vai tajā ir arī plīts, ne tikai mikroviļņu krāsniņa, jo lielāko daļu no visām maltītēm ceļošanas laikā ieturam uz vietas mājās, jo tas ir labs veids, kā ietaupīt.
  • Vai ir veļasmašīna. Lai ceļojot nevajadzētu vadāt līdzi kaudzēm drēbju, vienmēr pievēršu uzmanību tam, vai apartamentos ir veļasmašīna. Kas ne mazāk svarīgi - skatos, vai tā ir izmantojama bez maksas, jo ir bijuši gadījumi, kad ierodamies miteklī, bet izrādās, ka veļasmašīna ir, taču par katru mazgāšanas reizi vēl jāmaksā eiro vai vairāk. Protams, no viena eiro bankrotā neieslīgšu, taču tas rada tikai liekus sarežģījumus.
  • Skats, skats, skats. Kā saka mans vīrs - mēs nedodamies ceļojumos tik bieži, lai apmestos kaut kādā pažobelē ar skatu uz noskrandušu pretējās mājas sienu. Tāpēc skats pa logu mums vienmēr ir viens no noteicošajiem faktoriem, izvēloties naktsmājas. Ja vēl logi un balkons vai terase paveras uz jūras pusi, tas ir izcili!
  • Kādi ir papildu nosacījumi - reizēm saimnieki pieprasa 100 eiro drošības naudu, kas pēc izvākšanās tiek atgriezta. Tas ir pašsaprotami, taču ir labi, ja par šo nosacījumu esi informēta iepriekš.
  • Vai tuvumā atrodas interesanti objekti - visas atvaļinājuma dienas noteikti nepvadīsim tikai mājoklī, tāpēc ir svarīgi, lai tuvumā atrastos vietas, kuras ir interesanti apmeklēt un kuras būtu piemērotas ģimenei ar bērniem.
  • Jūras tuvums. Horvātijā bieži vien jūras tuvumā vai nu nav kur novietot automašīnu, vai arī stāvvieta ir par maksu, tāpēc raugāmies, lai pludmale atrastos rokas stiepiena attālumā.

Savlaicīgi rezervējot naktsmājas, ir iespējams atrast mitekli, kas atbilst visām mūsu nosauktajām prasībām un nemaksā kosmosu. Šādu savlaicīgu rezervāciju izvēlamies tāpēc, ka reizi pa reizei tomēr esam atļāvušies doties neplānotā ceļojumā, rezervējot viesnīcu vien dienu vai divas pirms izbraukšanas, kas nozīmē, ka gala summa par nakšņošanu ir iespaidīga. Kāpēc gan pārmaksāt, ja var lieliski atpūsties, nepārmaksājot?

Rezervējot naktsmājas, parasti gan AirBnb, gan Booking izveidojam speciālus sarakstiņus ar ieplānotā galamērķa nosaukumu, tajā saglabājot visas naktsmājas, kuras šķiet sākotnēji pievilcīgas un atbilst mūsu kritērijiem. Tālāk jau, kad tas izdarīts, kopīgi ar vīru pavadām vakaru, katrs atlasot tos apartamentus, kas katram no mums šķiet vispievilcīgākie, skatoties, kuri no tiem sakrīt, kas nozīmē - ir īstie!

Kurp doties Horvātijā ar bērniem?

Tā kā visbiežāk ceļojumā dodamies ar auto, par galamērķi izvēlamies to Horvātijas daļu, kas ir tuvāk Latvijai - Pula, Rijeka, Opātija -, sadalot starp šīm pilsētām ceļojuma dienas tā, lai katrā no tām varētu uzkavēties pāris dienas un izbaudīt apkārtni. Pulā noteikti apmeklējam amfiteātri, dodamies uz akvāriju, savukārt Rijekā mums tīk vienkārši pastaigāties pa pilsētas ieliņām, bet Opātija ir īsta miera osta, kur sezonas laikā ir aktīva tūristu plūsma, taču tas nebūt netraucē. Opātija ir slavena ar savu burvīgo promenādi, pa kuru ceļš uz tuvākajām pilsētām aizstiepjas vairāku kilometru garumā, garantējot burvīgu pastaigu, turpat varat arī ieplānot superīgu dienu, uzkāpjot Učkas kalna virsotnē. Darīt noteikti būs ko, un obligāti nebūt nav jābrauc jūlijā vai augustā.

Horvātijā tūrisma sezona ir gluži kā mūsu skolēnu brīvlaiks - sākot no jūnija, beidzot ar augusta pēdējo dienu. Šajā laikā arī ir augstākas gan mājokļu cenas, gan arī ieejas biļetes izklaides vietās, šķiet, arī cenas veikalos nedaudz pakāpjas. Mēs esam bijuši Horvātijā gan pavasarī, kad tikko plaukst lapas - kamēr pie mums jāvelk biezā virsjaka, tur var staigāt džemperītī vai arī T-krekliņā (protams, atkarībā no galamērķa Horvātijā - jo tālāk uz Dienvidiem, jo siltāks), gan arī septembrī. Kad pie mums jau sāk parādīties pirmais aukstumiņš, tur viss vēl notiek - var peldēties, jo ūdens ir gana silts un gaiss turās pat 30 grādu robežās, bet, kas visiepriecinošākais, - tūrisma sezona it kā ir galā un arī cenas visam ir daudz pievilcīgākas.

Ko likt ceļojuma somā, dodoties ceļā ar bērniem?

  • ērtu apģērbu un apavus, neaizmirstot noteikti par galvassegām gan lielajiem, gan mazajiem;
  • dvieļus vai paklājiņus pludmalei;
  • rotaļlietas bērniem - gan ar ko spēlēties pludmalē, gan arī mājās;
  • kaut ko ēdamu pirmajam vakaram, ja nu negribas iet uz veikalu - es šādām reizēm līdzi ņemu makaronu paku un kādu gaļas konservu, ko bērni notiesā ar gardu muti;
  • pludmales čībiņas - paņem ne tikai iešļūcamās čības, bet arī speciāli pludmalēm domātās gumijotās, lai pasargātu mazās un lielās pēdas no uzkāpšanas jūras ežiem un arī dzīvošanās pa akmeņainajām pludmalēm būtu patīkamāka;
  • aptieciņu - vienmēr ņemu līdzi dažāda izmēra plāksterus, dezinfekcijas līdzekli, talbetes pret caureju, galvassāpēm, arī līdzekli temperatūras pazemināšanai, pret klepu, iesnām un termometru. Pēdējo reizi pēdējos četrus biju aizmirsusi mājās, tāpēc nācās lieki tērēties un pirkt tos uz vietas;
  • mitrās salvetes - tās noder gan ceļā, lai noslaicītu rociņas un mutes, kad esat piestājuši ceļmalā paēst, gan arī pastaigājoties un mielojoties ar saldējumu jau galamērķī;

  • saules aizsargkrēmu;
  • ceļošanas dokumentus, tostarp arī EVAK kartes;
  • sev kādu lasāmvielu, ja nu izbrīvējas kāds mirklis lasīšanai;
  • ērtu somu, kurā ielik visas pludmalei paredzētās lietiņas;
  • peldkostīmus, peldbikses un autiņbiksītes-peldbiksītes mazākajam;

  • autiņbiksītes mazulim pirmajām dienām;
  • kamēr mazais vēl nebija sasniedzis gadiņu, līdzi ņēmām arī pie mums nopērkamos biezenīšus, lai būtu ar ko mazākajam remdēt izsalkumu ceļā.