Superbēbis 2020: Sīkās motorikas attīstība

15. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajā dzīves gadā bērniņš attīstās visstraujāk. Šajos divpadsmit mēnešos notiek gan visstraujākā fiziskā, gan arī psihoemocionālā attīstība. Pēc VCA poliklīnikas “Elite” ergoterapeites Jeļenas Kaskevičas teiktā, šajā laika posmā ir svarīga arī sensomotorā attīstības fāze, kas bērnam palīdz strauji iepazīt pasauli.

Noteikti esi daudz dzirdējusi par sīko motoriku, taču, pirms ķerties pie tās attīstīšanas, vispirms ir jāattīsta lielā motorika. Tas nozīmē, ka bērns vispirms iemācās kontrolēt savu ķermeni, noturēt rumpi, apgūst roku un kāju kustināšanu, kā arī rāpošanu un sēdēšanu.

Sīkā motorika ir visas kustības, kuras cilvēks dara ar rokām, izmantojot sīko muskuļu grupas, kas atrodas plaukstā un plaukstas pamatnes locītavā.

Ergoterapeite, iepazīstoties, ko jau apguvusi Superēbīte Odeta, teic, ka tikko dzimušiem mazuļiem vēl ir saglabājies tveršanas reflekss, kas nozīmē, ka mazulis tur savu dūrīti cieši sažņaugtu dūrītē, taču ar laiku šis reflekss mazinās. “Aptuveni 2 mēnešu vecumā plauksta ir pusatvērta un bērns jau ir spējīgs kaut ko darīt ar plaukstu,” par bērna attīstību stāsta ergoterapeite Jeļena Kaskeviča. Jau piecu mēnešu vecumā mazulis cenšas stiept savas rociņas mantu virzienā un tās satvert, taču speciāliste uzsver, ka vecākiem jāļauj bērnam pašam stiepties un satvert rotaļlietu nevis to iedot rokā, jo tādējādi var tikt bremzēta sīkās motorikas attīstība.

Turpinot par bērniņa sīkās motorikas attīstību pirmā dzīves gada laikā, ergoterapeite norāda, ka 7 - 8 mēnešu vecumā mazulis ir spējīgs paņemt priekšmetu ar īkšķi un rādītājpirkstu, nepieskaroties ar plaukstu, savukārt nedaudz vēlāk mazais ķers priekšmetus ar visu plaukstu, bet jau 9 mēnešu beigās bērns ļauj apzināti priekšmetiem krist no plaukstas. Bērniņa knaibļu satvēriens attīstās aptuveni 11 - 12 mēnešu vecumā.

VCA poliklīnikas “Elite” ergoterapeite Jeļena Kaskeviča norāda, ka mājas videi jābūt stimulējošai un bērna attīstībā jāiesaista visi resursi, tostarp gan māmiņa un tētis, gan brāļi, māsas, vecvecāki un arī mājdzīvnieki. “Jo vairāk bērnam apkārt būs sensoro stimulu, jo veiksmīgāk noritēs viņa attīstība,” uzsver speciāliste, norādot, ka sīkās motorikas attīstība tuvina bērnu pieaugušā cilvēka dzīvei, palīdzot kļūt neatkarīgākam un parūpēties par sevi.