SuperBēbis 2020: Pirmais piebarojums

04. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbīte pieaugušo cilvēku ēdienu pasaules garšas pirmo reizi iepazina jau 5 mēnešu vecumā. Kā stāsta viņas māmiņa Kristīne, sākotnēji tās bijušas mikrodevas no viņas šķīvja, jo ikdienā ģimenē ēdiens tiek gatavots bez liela taukvielu daudzuma vai garšvielām. Redzot, ka Odetai ir interese par jaunajām garšām, Kristīne viņai sākusi gatavot arī biezeņus.

Mazuļa piebarošana jāuzsāk no 17 mēnešu vecuma, t.i., no brīža, kad bērniņš sasniedzis 4 mēnešu vecumu, bet ne vēlāk kā 6 mēnešos. Tam ir savs pamatojums, jo, kā teic Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina, pārāk agrīna mazuļa piebarošana var veicināt gremošanas trakta traucējumus un noslogot bērna barošanas trakta darbību, savukārt pārāk vēlīna piebarošanas uzsākšana veicinās uzturvielu deficītu, kā arī aizkavēs bērna augšanu.

Ja bērns attīstās atbilstoši savam vecumam un viņam nav veselības problēmu, aizkavēta augšana vai arī nepietiekams svars, piebarošana jāuzsāk ar dārzeņiem – kabaci, ziedkāpostu, burkānu, ķirbi, kartupeli. 

“Piebarošanu jāuzsāk ar mono biezeņiem, kas nozīmē, ka tie sastāv no viena dārzeņa vai augļa, vai viena veida putras. Tad, kad uzturā pakāpeniski iekļauti trīs dārzeņu vai augļu veidi, tos var savā starpā kombinēt, pievienojot jau zināmajam biezenim jaunu produktu,” stāsta uztura speciāliste.  Pēc tam bērna uzturā var iekļaut arī gaļu un zivis.

Aptuveni 6 mēnešu vecumā bērna organismā samazinās dzelzs krājumi, jo bērns ar mātes pienu to neuzņem pietiekami, tāpēc nedrīkst aizkavēt piebarojuma uzsākšanu.

Kad bērns sasniedzis 8-10 mēnešu vecumu, biezeņveidīgie ēdieni pakāpeniski jāaizstāj ar ēdieniem, kas saspaidāmi ar dakšiņu. Pretējā gadījumā, pārāk ilgi bērnu barojot ar biezeņiem, tiek aizkavētas viņa oromotorās spējas, tāpat arī vājāki kļūst sejas muskuļi un sliktāk attīstās runa. Šī iemesla dēļ ir svarīgi nodrošināt bērna vecumam un prasībām atbilstošu ēdiena konsistenci.

Jaunos produktus ievies rīta ēdienreizēs

Uztura speciāliste, runājot par produktiem, kuri visbiežāk izsauc alerģiskas reakcijas, min olas, kviešus, kā arī govs pienu. “Piena produkts, kuru bērna ēdienkartē var iekļaut vienu no pirmajiem, ir sviests. Savukārt govs pienu tīrā veidā kā dzērienu ieteicams piedāvāt tikai pēc viena gada vecuma,” skaidro Olga Ļubina. Viņa novērojusi, ka pret dažādiem augļiem un dārzeņiem bērniem alerģiskas reakcijas sastopamas retāk, taču ir iespējams. 

Nolemjot bērna ēdienkartē ieviest jaunu produktu, ieteicams to iekļaut rīta ēdienreizē, lai visas dienas garumā varētu sekot līdzi tam, kā uz šo produktu būs reaģējis bērna organisms. “Jāsāk ar mazu karotīti jaunā produkta, nākamajā dienā to dodot jau vairāk, bet trešajā, atbilstoši bērna vecumam, jau 50-100g,” saka uztura speciāliste. Šādā veidā iespējams labāk izprast, vai bērnam ir alerģija uz konkrēto produktu.