Superbēbis 2020: Autiņbiksīšu nomaiņa aktīvam mazulim

08. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas ar lielu nepacietību gaida katru nākamo mazuļa attīstības soli. Tā pietuvojas arī laiks, kad bērniņš no bēbīša izaudzis par kustīgu mazuli, kas līdzi nes arī ikdienas aprūpes padarumu maiņu.

Ar katru dienu aizvien aktīvāka un kustīgāka kļuvusi arī Superbēbīte Odeta, kura šobrīd jau prot līst un arī rotēt ap savu asi. Tas, protams, ieviesis savas korekcijas arī bēbītes ikdienas aprūpē.

Sertificēta fizioterapeite Kristīne Asonova vērš vecāku uzmanību uz to, ka, tiklīdz bērniņš sācis velties uz vēdera, līst vai rāpot, autiņbiksīšu nomaiņa vairs nevarēs notikt mazulim guļot uz muguras kā iepriekš, tāpēc palīgā var nākt biksītes – autiņbiksītes. Tādas izvēlējusies arī Kristīne, sakot, ka tās Odetai uzvilkt ir daudz vienkāršāk, piedevām, tajās ir arī iestrādāts indikators, kas ziņo, kad ir laiks nomainīt autiņbiksītes.

Izvēloties bērniņam autiņbiksītes, svarīgi izvēlēties mazulim atbilstošo izmēru, jo pārāk mazas autiņbiksītes var radīt uz ādas nospiedumus, sarkanas ādas krociņas, bet pārāk lielas autiņbiksītes kritīs nost un var rasties noplūdes.

Fizioterapeite vecākiem atgādina, ka bērna, kurš sācis velties, aprūpei nekādā gadījumā vairs nedrīkst izmantot pārtinamo virsmu. Tā vietā jāiekārto pārtinamā vieta. “Kad bērniņš ir kļuvis aktīvs un vairs nav spējīgs nogulēt uz vietas, to nedrīkst arī viņam piespiest darīt, jo tas var ietekmēt bērna muskuļu tonusu, kā arī radīt negatīvu reakciju, jo tā ir sava veida vardarbība. Pēc tam bērns var atteikties no pārģērbšanās, un tā var kļūt par sava veida konfliktsituāciju,” norāda fizioterapeite Kristīne Asonova.

6 svarīgi aspekti, kas jāņem vērā autiņbiksīšu nomaiņas laikā:

  1. Mainot autiņbiksītes, esi vienā acu līmenī ar bērnu.
  2. Iepriekš pabrīdini bērnu, ka mainīsi autiņbiksītes.
  3. Vietai, kurā notiks autiņbiksīšu maiņa, jābūt jau iepriekš sagatavotai, lai bērns zinātu, ka, esot šajā vietā, tiks mainītas autiņbiksītes.
  4. Bērnam ir jālīdzdarbojas, piemēram, lūdzot pacelt vienu, tad otru kājiņu.
  5. Aprūpes laikā mamma nedrīkst būt aktīvāka par bērnu. Viņa nedrīkst steigties, tāpēc ir jānogaida bērna atbildes reakcija.
  6. Ļauj bērnam pašam izvēlēties pozu, kādā tiks mainītas autiņbiksītes.