Saldumi un našķi mūsu bērnu dzīvē

Saldumi un našķi mūsu bērnu dzīvē

11. Dec 2012, 14:27 gucci123 gucci123

Reizēm, staigājot pa veikalu, nākas redzēt šādu ainavu – mazs bērns stāv pie saldumu stenda un rociņa tā vien sniedzas pēc kāda našķa. Blakus esošais pieaugušais – mamma, tētis vai kāds cits – rīkojas atbilstoši situācijai. Tas var būt: piekāpjas un paņem priekš bērna saldumus, ko viņš iekārojis, vai pretēji – mēģina aizvilināt mazuli prom no attiecīgā stenda, novērst uzmanību, cits – strīdas un kategoriski atsakās pirkt kārumus. Tātad, cik cilvēku, tik situāciju.

Savā ziņā mums ir paveicies, jo mans bērns nedrīkst lietot saldumus – īpaši šokolādi un viņš to arī nekad (1,6 gadu vecumā) nav darījis. Vai viņam par to ir bijusi interese? Nē, jo nav bijusi iespēja un viņam saldumu stends ir tāds pats stends kā desu stends. Protams, mazais cilvēciņš aug un viņam sāk veidoties izpratne par lietām un vidi – arī par veikalu. Un pieļauju, ka kaut kādā brīdī arī man nāksies izvēlēties. Taču mūsu situācija ir savādāka, jo ir medicīnisks pamatojums, kāpēc un ko var/nevar. Ceru, ka spēšu bērnam to arī paskaidrot, kad pienāks laiks, kas, protams, negarantē vienmēr pozitīvu iznākumu. Jo kā mēs visi zinām – bērniem piemīt spītība, kuru mazināt attiecīgā situācijā nav iespējams.

Nesen, interesējoties par tēmu – mākslīgās krāsvielas, uzdūros PVD publicētajam pētījumam. Tā kā man tas likās būtisks, tad atļaušos to citēt te:

„Pārtikas Standartu aģentūra (Apvienotā Karaliste) publicējusi pētījumu, kas apstiprina, ka pastāv iespējama sakarība starp mākslīgo krāsvielu lietošanu uzturā un bērna uzvedību. Pētījumā mazi bērni katru otro nedēļu uzturā lietoja divu veidu pārtikas piedevu maisījumus dzērienu veidā, kuriem pievienots konservants nātrija benzoāts. Pētījuma rezultātā tika novērots, ka lietojot uzturā minētās pārtikas krāsvielas kombinācijā ar nātrija benzoātu, pieaug bērnu hiperaktivitātes līmenis.” Jāpiebilst, ka pētījums ilga 3 gadus.  

Augstāk minētais pētījums aizceļoja tālāk pa citiem attiecīgo iestāžu kabinetiem, kur tika analizēts un pētīts, rezultātā secinot, ka mākslīgās krāsvielas bērniem paredzētajos saldumos un našķos tomēr ir normas robežās…

Pirms pāris mēnešiem satiku savu paziņu, kura ir pārcēlusies uz dzīvi Norvēģijā un viņa man kratīja sirdi, ka viņas dēliņš esot kā traks uz saldumiem un pēc tam neesot nomierināms.

Uzreiz sasaucu šo pētījumu ar minēto gadījumu, jo ne pirmo reizi dzirdu par šādām pārmaiņām bērnu dzīvē. Arī citas paziņas un draugi ik pa reizei par to ir sūdzējušies un arī daži Latvijas ārsti apgalvo, ka saldumi, kuros ir dažādas mākslīgās krāsvielas var radīt bērna organismā neprognozējamas izmaiņas. Nerunājot jau par veselības problēmām, jo šīs krāsvielas neuzsūcās, bet „iekrāso” bērna kuņģa, zarnu trakta sieniņas, radot bērnam zarnu trakta un kuņģa saslimšanas.

Jā, varbūt kāds man oponēs, bet saldumi ir bijuši visos laikos. Protams, ka ir bijuši, bet vai tik ķīmiski kā tagad – diezin vai. Ja palasa populāru konfekšu sastāvu, tad viens no komponentiem, piemēram, ir palmu eļļa, kas ir visnevērtīgākā eļļa, turklāt tā ir kaitīga un var sekmēt vēža šūnu aktivizēšanos. Mūsdienās saldumi ir skaisti un krāsaini, nereti saistīti ar kādu brendu, piemēram, Hallo Kitty u.c., kas veicina to noietu bērnu starpā. Bet kādu cenu pēc tam mūsu bērni par to maksās? Tas ir jautājums, kas, manuprāt, būtu jāizanalizē jebkuram vecākam pirms piekāpties kārtējai bērna vēlmei tikt pie našķa.

Te es neaicinu ar palielināmo stiklu „iet cauri” saldumu etiķetēm, lai gan ir cilvēki, kas to dara (arī es!), taču saprāta robežās padomāt par citiem, alternatīviem saldumu veidiem, piemēram, augļi, rieksti, sūkādes, cepumi…jo cīnīties ar sekām ir daudz grūtāk nekā ar kašķīgu bērnu!

 

Gucci123

 

Materiāls par pētījumu ņemts no PVD mājas lapas.

princesemince princesemince 12. Dec 2012, 09:16

Kad savā laikā meklēju E vielas, kas stimulē hiperaktivitāti (traucētu uzvedību, nevis paaugstinātu kustību apjomu), jau minētajā mājas lapā atradu tik vien kā 44 vielas. Pēdējā laikā šī mājas lapa strādā ar zināmām problēmām, bet saraksts bija atrodams šeit: http://www.evielas.lv/lv/simptomi/5
Protams, dažu bērnu neizmainīs arī tie 5 un 10 E dienā, taču pie sava bērna, kam no dabas temperaments ir tāds, kāds tas ir, arī 200ml sulas ar mākslīgajām krāsvielām un ne tajiem saldinātājiem veic būtisku ietekmi. Sen kā jau izvairāmies iegādāties veikala dzērienus, kur pievienots nātrija benzoāts. Paldies Dieviņam, bet ir ražotāji, kur ražo arī tādus dzērienus, jo mana bērna vecumā, lai arī viņš nav "traču meistars" veikalā, tāpat ir vēlēšanās, tā kā citi bērni taču staigā pilnām rokām saldumu, bet man jāstāsta "nē, tu to nevari, jo pēc tam uzvedīsies tā un tā" - viņš taču tāpat to līdz galam nesapratīs. Tad nu mūsu iespēja ir izvēlēties to, kas ir pēc iespējas labāks viņa uzvedībai, lai nu galīgi bērns nejustos "ar īpašām vajadzībām".

lauvinja lauvinja 11. Dec 2012, 22:55

Ir tāda lapa www.e-vielas.lv kur var pastudēt ko katra no tām dara, ne jau visas ir sliktas, bet lielākā daļa..... Problēma visbiežāk nav tajā, ka kāda E viela ir pievienota kādam pārtikas produktam, jo visticamāk, ka tā tiešām tur pievienota nekaitīgā daudzumā, BET nekad jau nav tā, ka tas ir vienīgais produkts ko lietojam un iedomājoties trīs E maizē, 7 E desā un čupiņu iekš margarīna, varam iedomāties kāds kokteilis tur sanāk! Un kas zin, ko mūsu organismiem tas nodara.

Tik pat svarīgi ir skatīties, lai nav mākslīgie saldinātāji - diemžēl informācija pat par plašāk izplatītajiem ir diezgan pretrunīga, arī tāda, kura norāda kā veicinošu faktoru ļaundabīgiem audzējiem.

Tomēr neskatoties uz to visu, iesaku neliegt kārumus saprātīgās devās, ikdienā pašu vārīts ievārījums, končas bez visādām figņām, bet pa svētkiem, lai tiek kas vairāk, īpaši ciemos, mana pieredze rāda, ka šādi izbalansējot tiek pie saprātīga kompromisa, jo strikti aizliedzot bez medicīniska iemesla (tas nav tavs gadījums) var sanākt vēl sliktāk. Zinu pārīti, nu jau gana saprātīgā vecumā esošu pusaudžu, kuriem tika liegti saldumi un pat cukurs, rezultātā viss cukurs, kas mājās nav noslēpts tiek izēsts karotēm jorpojām.