Mācāmies pieskaroties. Sajūtu dēlīši Jūsu mazuļa attīstībai

Mācāmies pieskaroties. Sajūtu dēlīši Jūsu mazuļa attīstībai

03. Nov 2017, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs uzsākot jaunu rakstu sēriju, kas veltīta Montessori materiāliem, aicina arī Tevi ielūkoties iespējās - kā ar vienkāršību un loģiku palīdzēt attīstīties savam mazulim. 

Montessori aktivitāšu iekļaušana ikdienas aktivitātēs, palīdzēs mazulim attīstīties atbilstoši viņa vecumam un sajūtam. Loģiskā domašana, pacietība, pasaules uztvere un talanti - šī ir tikai daļa no prasmēm, ko mazulis apgūst savā bērnībā. Palīdzēsim viņam piedāvājot atbilstošas rotaļlietas un materiālus. 

Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa palīdzēs iepazīt dažādās iespējas - kā ar taustes palīdzību attīstīt atmiņu. 

Kognitīvie procesi, tādi kā sajūtas, uztvere, domāšana, ir tieši attiecināmi uz mūsu atmiņas veidošanos. Svarīgi šīs prasmes attīstīt jau agrā vecumā. Tāpēc - laiks strādāt ar sajūtām. 

Montessori pedagoģijā ir izveidoti dažādi materiāli, ar kuru palīzību var apgūt materiālu pamatkrāsas, dažādās nokrāsas un īpašības.

20171009184718-60598.jpg

Labāka par jebkuru teoriju ir prakse, tapēc, apskatīsim iespējas kādas pieejamas, lai mācītos sajust.

Pieņemsim, mums ir pieejamas pamatnes, uz kurām ir attēlota nulle. Pamatnes virsma ir raupja.

Ar mazuli kopā darbojoties, mēs ņemam viņa pirkstiņu un vadām to pa ovālu, paralēli, runājot par sajūtām, kādas rodas sajūtot raupjo virsmu. Šādā veidā bērns atcerās gan vārdu, gan sajūtas, kādas viņam rodas sajūtot konkrēto figūru. 

Šādā veidā apgūstam ciparus, burtus, ģeometriskās figūras.

Atcerieties - šādas pamatnes varat izveidot arī paši. 

Nepieciešamais: Par pamatu ņemam kartonu, dēlīti vai finieri un kādu abrazīvu materiālu, no kura izgriežam nepieciešamo elementu. Šādā veidā varam izgriezt ciparus no 1 līdz 10 un pielīmēt pamatnei un mūsu sajūtu delīši, ciparu apgūšanai, ir gatavas. 

Kad mazulis ir iemācījies vilkt izvēlētā cipara vai burta kontūru, varam tam piedāvāt, šādu pašu figūru ar pirksu uzzīmēt uz paplātes izbērtos mannas putraimos. Šāds uzdevums būs īpaši piemērots mazulim, tuvāk gada vecumam. Svarīgi, lai mazulis droši var nosēdēt uzdevuma izpildes laikā. 

Tapat - ļoti vertīgi ir mazulim parādīt dažādās materiālu atšķirības: mīksts, ciets, gluds, spalvains, ass u.tml. Montessori pedagoģijā ir pieejamas šādas pamatnes/dēlīši, bet te svarīgi zināt - šos materiālus Jūs varat izgatavot arī mājās.

Uz pamatnes (kartons, dēlītis, finieris) līmējam vati, spalviņas, rīsus, pupiņas u.c. materiālus.

Tapat jūs varat izveidot divus vienādus dēlīšus, kurus mazulis var meklēt un atpazīt pēc taustes.  Mazulim ir iespēja salīdzināt  dēlīšus ar raupju virsmu ar dēlīšiem, kuri ir pilnīgi gludi.

Šādi ir iespēja spēlēt dažādas spēles: Piemēram - lai mazulis aizver acis un pēc taustes atrod vienādos dēlīšus. Tāpat viņš var meklēt arī atšķirīgos. 

Svarīgi: - dēlīšiem, ko gatavojat ir jābūt vienādās krāsās, lai mazulis tās meklētu tikai ar taustes palīdzību, ne tāpēc, ka tām ir dažādu krāsu pamatnes vai virsmas. 

Šādas plāksnītes varat izmantot arī krāsu mācīšanai. Izveidojiet, piemēram, 6 plaksnītes ar trīs pamatkrāsām. Divas dzeltenas, divas sarkanas un divas zilas. Bērns šādā veidā var meklēt atbilstošus pārus, salikt kopā dzelteno ar dzelteno un tādējādi apgūt pamatkrāsas.

Kad bērns ir apguvis pamatkrāsas Jūs varat izgatavot atkal jaunus sajūtu dēlīsus, jau ar citām krāsām. Tādā pat veidā iemācīt arī tās. Tā var iemācīt to, no kādam pamatkrāsam veidojas konkrētās krāsas, piemēram: zils un dzeltens=zaļš. 

Var piedāvāt bērnam salikt dēlīšus sākot ar gaišāko krāsu līdz tumšākajai, tāpat, var likt bērnam krāsu kāda uz plāksnītes, atrast arī priekšmetiem, kas atrodas istabā. 

Šajā gadījumā, galvenais ir vēlēšanās, par materiāliem un kā tos izmantot esam Jums pastāstījuši gan šajā, gan citos - Montessori pedagoģijas veidotajos materiālos. Cerams, ka arī šī informācija Jums bija noderīga un rotaļas ar bērnu ir jautras un uz bērna attīstību vērstas. 

 

 HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā. 

20171024152018-79795.jpg