Ko mazulis iemācās, spēlējoties ārā?

Ko mazulis iemācās, spēlējoties ārā?

03. Aug 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai atceries savu bērnību, kad devies ārā brīvā dabā izspēlēt visdažādākos rotaļu scenārijus? Radošas rotaļas ar dabas materiāliem, iejušanās dažādos tēlos, iztēlošanās,ka rotaļu laukumiņš ir kuģis, bet zeme - karsta lava? Bērni jebkurā vecumā iegūst un mācās no rotaļāšanās ārpus mājām!

Bērns vislabāk spēj attīstīties, izzināt pasauli, iegūt neatkarības sajūtu tad, ja viņam tiek dots pietiekami ilgs laiks brīvajām rotaļām- kurās nav noteikumi, pieaugušie nediktē noteikumus, nemāca vai neierobežo. Sarunā to uzsver arī Māmiņu Kluba fizioterapeite Klaudija Hēla, norādot priekšrocības, ko bērns iegūst brīvās rotaļās.

Priekšrocības bērnu brīvām rotaļām 

Kāpēc brīvā spēle ārpus mājām ir tik būtiska? Ir ļoti daudz priekšrocību,kāpēc vecākiem vajadzētu bērniem ļaut spēlēties pašiem:

  • Bērniem nepieciešamas vairāk fizisko aktivitāšu. Bērnu speciālisti piekrīt, ka mūsdienu bērni ir pārāk mazaktīvi. Papildus 20 līdz 30 minūšu strukturētām un ierobežotām aktivitātēm, bērniem vajadzētu brīvā spēlē veltīt vismaz 60 minūtes vai pat ilgāk.
  • Brīvā spēle attīsta dažādas noderīgas prasmes, kas vēlāk noderīgas dzīvē. Piemēram, bērni izstrādā noteikumus par iedomātu scenāriju, rada šo spēli, izmēģina dažādas sarežģītas idejas, ko piemēro scenārija noteikumiem. Ja bērniem tiek dots laiks, viņu fantāzijas laiks var ilgt stundām.
  • Bērni, kuri rotaļājas ārā, retāk ir tuvredzīgi (Shephard, pētījums 2015). Saule un dabiskais apgaismojums palīdz bērniem attīstīt un uzturēt labāku redzi. 
  • Tiek attīstītas sociālās prasmes. Vēl būtiska prasme, ko bērni iegūst no rotaļāšanās ārā, ir sadarbošanās ar citiem bērniem, viņi iemācās problēmu risināšanu, rūpes, sadarbību un citas nepieciešamās prasmes skolai un vēlākai dzīvei.
  • Dabas materiālu izmantošana. Bērnu fantāzijai nav robežu- spēles ar akmentiņiem, čiekuriem, kociņiem, lapām- tik dažādas struktūras un tik daudz iespēju darboties- spraust kociņus zemē, zīmēt smiltīs, iet ar basām kājām pa dažādiem segumiem, piedzīvojot baskāju taku.
  • Līdzsvara un citu fizisko prasmju attīstīšana. Fizioterapeite Klaudija Hēla iesaka ļaut bērnam sevi izaicināt, izbaudot kustības, šļūcot pa slidkalniņu, soļojot pa smilšu kastes apmalītēm, ripinoties pa zālīti. 

Bērni vēlas doties ārā, jo tas rada jautrību! Un šis ir pietiekami liels iemesls, lai bērniem to piedāvātu- rotaļas ārā! Ja ir iespēja- apmeklējiet dažādus rotaļu laukumus un būsiet patīkami pārsteigti par bērna spējām! Uzticies bērnam un ļauj darboties viņam, nosakot spēles gaitu. Un pat tad, ja bērns vēlas iekarot jaunas virsotnes, fizioterapeite iesaka ļaut pašam mācīties pakāpeniski. Ja bērns pēkšņi tiks uzlikts augstākā laukumā nekā piemērots viņa vecumam, palielinās traumatisma risks. "Ja pats uzkāpa, pašam jāprot tikt arī lejā," iesaka fizioterapeite.

Lai izdodas!

Māmiņu klubs

20180726114151-65611.jpg

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā