Ko darīt, kad bērns apslimis?

Ko darīt, kad bērns apslimis?

08. Apr 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jā, jau senāk esam brīnījušies par vējbakām un daudzām citām saslimšanām, kuru dēļ bezmiega naktis pavadītas pie apslimušā bērna gultiņas, klausoties viņa lēnīgajā elpošanā un mainot viņa kompreses uz pieres.. Ar domu - kad reiz tas beigsies, un - kaut viss būtu labi pēc iespējas ātrāk. Ja bērniņš saslimst pirmoreiz, šķiet, laiks līdz ārsta atnākšanai tā vien velkas, un jebkura no mums ir gatava atdot visu, lai tikai paaugstinātā temperatūra reiz kristos, klepus pazustu un arī sāpes pārietu. Bet, ko darīt, ja tas ir tik bieži, ka slimošanu varētu pat nosaukt par tādu kā sistēmu? Pastāvīgas slimošanas, saasinājumi.. Kur ņemt spēkus, lai palīdzētu bērnam ar to visu tikt galā? Kā nekrist panikā un saglabāt vēsu prātu? Protams, katrs bērniņš ir unikāls, un katram reiz nākas saskarties ar slimībām.

Slimība - iespējams, lūgums pēc uzmanības

Mazi bērni vēl nespēj noteikt, kas tieši viņiem sāp. Zīme, ka bērnam kas atgadījies, parasti ir kliegšana. Jaundzimušais kliedz, jo viņam ir globāli slikti, pat, ja viņam sāp tikai nabiņa. Vēl nerunājošs bērniņš dod zināt par slimību ar sliktu noskaņojumu, kliegšanu un nav iespējams reizēm noteikt, vai viņam kas atgadījies, vai viņš grib ēst vai vienkārši ir noguris. Ar laiku bērni iemācās noteikt sāpju rajonu, un to var pat iemācīt: ņemiet kaut ko maigu, piemēram, putna spalviņu, paglāstiet bērniņu dažādās vietās, līdz viņš sajūt, ka spalviņa pieskaras sāpīgajai vietai. Iespējams, spalviņa palīdzēs bērnam pat mazliet novērst uzmanību no sāpēm. Izturieties nopietni pret bērna vārdiem, ņemiet vērā, ja viņš saka, ka nejūtas labi, uzmanīgi ieklausieties viņā. Mēģiniet tikt skaidrībā, saprast, kas tieši mazulim sāp. Pavisam iespējams, ka viņa slimības sākums ir vienkārši cilvēcīga vēlme būt pamanītam, un viņam ir vajadzīga uzmanība, mīlestība un pieņemšana. Slimības sākumā ieklausieties savā intuīcijā, katrai mammai ir īpaša saikne ar savu bērnu, tāpēc svarīgi ir sajust bērnu!

Kā izturēties, kad bērns apslimis?

Kad bērniņš patiešām ir apslimis, pārliecinies par to, ka viņš saprot, kas notiek. Pastāsti viņam, kāpēc un kā rodas slimības viņam saprotamā valodā. Tavam stāstam jābūt pildītam ar morāli - āsargā sava veselība, jāizturas pret to atbildīgi. Paskaidro, kā un kāpēc jālieto zāles, un pacenties panākt, ka bērns to dara labprātīgi. Dažas mammas izdomā veselus stāstus, ko stāstīt bērniem nepatīkamu procedūru laikā. Pievērs uzmanību savai uzvedībai: seko līdzi tam, lai tavos vārdos, kustībās un darbībās nebūtu panikas, bailes un neapmierinātības vai nepārliecinātības par saviem spēkiem. Izturies pret slimību kā pret labojamu lietu un dari visu, kas darāms. Galvenais, saki bērnam, ka tas nav nekas ļauns, atgādini, ka slimo arī citi, un visi noteikti atveseļojas.  Slimnieciņam ir nepieciešama pastiprināta uzmanība, velti viņam to. Un tomēr, ja viņš sajutīs milzīgu starpību starp PIRMS saslimšanas, un SASLIMŠANAS LAIKĀ  - tieši uzmanības ziņā, pastāv iespējamība, ka bērnam var iepatikties slimot. Neaizmirsti arī par pārējiem ģimenes locekļiem, neupurē sevi. Ja slimība ievelkas un samērā smaga, noteikti atrodi laiku, lai atpūstos. Dalies savos pārdzīvojumos ar saviem tuviniekiem, nekrāj sevī negatīvās emocijas, jo tava enerģija ir nepieciešama, lai bērns pēc iespējas ātrāk atveseļotos.

Kā izklaidēt mazo slimnieciņu?

Pat veselam bērnam normālai psihiskajai attīstībai nepieciešami apskāvieni - vismaz 4 reizes dienā. Šajā laikā viņš uzelpo un saņem tavu mieru, pārliecinās par to, ka viņu mīli un pieņem viņu tādu, kāds viņš ir. Apslimušam bērniņam vajadzīgi pieskārieni dubultā. Kad mammas plauksta pieskaras pie bērna arstās pieres, šķiet, ka temperatūra krītas un galva sāp mazāk. Pieskaries mazajam slimnieciņam. Un, ja vajag aiziet no bērna gultas, atstāj savu enerģiju pie viņa. Atvēsināt bērna pierīti vari arī ar vēsu kāposta lapu. Bērnam vari pastāstīt, ka tā viņu ārstēs, un atgādinās viņam par mammas rokām. Kopā pārrunājat, kam slimība ir līdzīga. Mēģinat slimību uzzīmēt. Mūsdienu medicīna dažādu slimību diagnostikā, piemēram, ja runājam par migrēnu, izmanto bērnu zīmējumus. Centies ar bērnu kopā attēlot viņa slimību, košu, krāsainu. Un pēc tam, palūdz mazulim enerģiski šo zīmējumu saplēst. Lai viņš sajūt, ka pats spēj uzveikt savu slimību. Ja tu mīli gatavot, bet parastās dienās tam nav laika, organizē kādas izklaides virtuvē bērnam, gatavo viņam to visu redzot, un galvenais - sarunājies ar viņu. Noteikti palasi viņam ko priekšā, kad esat guļamistabā. Ļauj paklausīties bērnu dziesmiņas. Kad bērniņš ir uz atveseļošanās ceļa, izdomā kādas kopīgas nodarbes - mantu šķirošanu, ģimenes bilžu apskati, lai viņam nebūtu skumji un viņš justos vajadzīgs. Protams, noderēs arī galda spēles.

Māmiņu Klubs

20130919103517-40240.jpg