Kāpēc bērns no rītiem agri ceļas?

Kāpēc bērns no rītiem agri ceļas?

04. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna miedziņš var būt tik neparedzams! Reizēs, kad šķiet, ka nu jau ir iestrādājies savs gulēšanas režīms, mazais izdomā no rītiem celties agrāk vai arī vēlāk doties gulēt. Kāpēc tā?

Miegu ietekmē dažādi faktori – gan apkārtējā vide (tāpēc pārliecinies, ka telpai, kurā guļ bērns, ir pietiekami biezi aizkari, kas aizkavē agros saules starus), gan arī iepriekšējā dienā piedzīvotais (ja diena būs bijusi ļoti intensīva, izmainīts būs arī bērna miegs), tāpat arī par miegu atbild ģenētika. 

Jā, cilvēkiem ir ģenētiska nosliece būt cīruļiem, bet “pūces” režīmu mūsu ikdienā ienesusi mūsdienu dzīvesveids. Līdz ar to bērniem jau no dabas ir nosliece no rītiem mosties agri, neatkarīgi no tā, ka vecāku dienas režīms dzīves laikā jau mainījies un viņi ir kļuvuši par pūcēm, kas no rītiem daudz labprātāk izgulētos.

Bērni ir jutīgi pret izmaiņām dienas režīmā. Dienas grafiks var mainīties neskaitāmu iemeslu dēļ un katra šāda izmaiņa ietekmē arī bērna miegu. Tāpēc, ja bērns sācis no rītiem mosties vēl agrāk nekā līdz šim, pārdomā, kā ir mainījies līdzšinējais dienas ritms un kas varētu provocēt šīs izmaiņas. Piemēram, varbūt tagad jūs ikdienas pastaigās dodaties vēlāk?

Ļoti liela nozīme ir arī tam, cik daudz mazulis dienā guļ. Ja bērns pamostas līdz ar pirmajiem saules stariem, taču dienā savu “miedziņa normu” atgūst ar garu diendusu, ir pavisam loģiski, ka no rītiem mazais celsies agrāk, jo viņš jau būs kārtīgi izgulējies. Atceries, ka pat 20 minūšu brauciens ar automašīnu, kurā bērns aizmieg, dod bērnam otru enerģiju un pieplusojas viņa diennaktī nogulēto stundu skaitam, kur nu vēl, ja ceļš būs bijis garāks un papildus savai ikdienas diendusai mazais mašīnā būs pa dienu nogulējis vēl 2 vai 3 stundas. Šī iemesla dēļ, plānojot garākus braucienus, izvēlies tos veikt laikā, kad bērniņš guļ diendusu.

Lai bērns gulētu labāk atceries:

  • telpai, kurā guļ bērns, jābūt aptumšotai;
  • telpā jābūt komfortablai gaisa temperatūrai;
  • ievērojiet dienas režīmu, jo katra novirze no tā mainīs arī naktsmiera ilgumu;
  • garākus pārbraucienus izvēlies veikt bērna diendusas laikā, lai bērnam būtu iespējami mazāk izmainīts dienas režīms;
  • vakaros ievēro gulētiešanas rituālus, kas bērnu noskaņos gulētiešanai.