Pārbaudi sevi, vai arī tu tā dari: 7 veidi, kā vecāki visbiežāk izbojā rotaļāšanos ar bērnu

Pārbaudi sevi, vai arī tu tā dari: 7 veidi, kā vecāki visbiežāk izbojā rotaļāšanos ar bērnu

13. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna dzīvē rotaļāšanās ir ļoti svarīga, jo ar tās palīdzību viņš mācās, iepazīst pasauli, sazinās ar saviem vienaudžiem, izdzīvo dažādas sociālās lomas un arī attīstās.

Protams, bērni spēlējas savā nodabā, spēlējas ar saviem vienaudžiem un reizi pa reizei arī kopā ar vecākiem, kuri, labu gribot, bieži vien cenšas spēlēs zaudēt. Izrādās, tā tiek panākts pretējs efekts un kavēta bērna attīstība.

Tāpēc izlasi, kuras ir vecāku biežāk pieļautās kļūdas rotaļās ar bērniem, un ņem tās vērā, nākamreiz uzsākot rotaļāšanos!

Pieaugušais izvirza savus spēles noteikumus

Nereti vecāki iebrauc no viena grāvja otrā. Viņi cenšas visādos veidos pamudināt bērnu rotaļāties, bet, kad mazais ir uzsācis kādu spēli, vecāki no malas norāda, kā ir pareizi un kā nav pareizi rotaļāties. Piemēram, ja bērns cenšas salikt piramīdu un dara to pēc saviem ieskatiem nevis tā, kā pēc mūsu pieņemumiem būtu pareizi, vecāki no malas mēdz izteikt komentārus, ka bērns rīkojas nepareizi un pareizais variants ir, lūk, šāds.

Dod bērnam iespēju pašam noteikt savus rotaļas noteikumus, pat ja tev šķiet, ka tiek darīts nepareizi, jo viena no visefektīvākajām metodēm, kā iemācīties ko jaunu, ir kļūdīties un no šīm kļūdām mācīties. Katra kļūda bērnam palīdz:

  • iemācīties atrast izeju no nestandarta situācijām;
  • sazināties ar citiem;
  • saprast, kā izlabot radušos situāciju.

Tiek ierobežots bērna radošums

Mums varbūt šķiet, ka vienīgais pareizais veids, kā zīmēt, ir sēžot pie galda un pacietīgi zīmējot un krāsojot, taču mūsdienās māksla jau sen pārsniedz robežas. Ja tavai atvasei patīk zīmēt, sēžot uz grīdas, vai arī otiņu vietā daudz labprātāk krāsot ar pirkstiņiem, tad ļauj rasties mākslai! Neierobežo sava bērna radošumu un vēlmi izteikties ar mākslas starpniecību tikai tāpēc, ka tev, varbūt, šķiet, ka tas nav pareizākais zīmēšanas, krāsošanas, gleznošanas veids.

Vecāki mēdz pārtraukt rotaļu visinteresantākajā brīdī

Notiek viskarstākais sacīkšu posms, viens auto apdzen otru un... mamma pēkšņi paziņo, ka jāiet pusdienās. Vari vien iedomāties bērna vilšanos, jo kādas gan pusdienas, ja ir tik interesants brīdis! Protams, vecākiem ir taisnība, jo dienas kārtība ir jāievēro, bet, lai nezustu rotaļāšanās prieks, lūk, daži ieteikumi:

  • jau iepriekš pabrīdini bērnu, ka līdz pusdienām vai arī diendusai atlikušas 15... 10... 5 minūtes;
  • mudini bērnu rotaļā ieviest pavērsienu, kurā viena mašīna pēc otras dodas "pit-stopā" vai arī lelles - gulēt diendusu;
  • ja zini, ka līdz pusdienām, diendusai vai arī brīdim, kad jums jādodas ārpus mājas, palikušas 20 vai arī nedaudz vairāk minūtes, piedāvā bērnam kopīgi uzspēlēt kādu mierīgāku nodarbi.

Rotaļām vairs neatliek laika

Vēloties, lai mūsu bērni attīstītu savus talantus un būtu nodarbināti pēc iespējas daudzveidīgāk, mēs, vecāki, bieži panākam vien to, ka bērnam vairs neatliek laika rotaļām. Pēc skolas/ bērnudārza seko viens pulciņš pēc otra, arī brīvdienas ir saplānotas līdz pēdējai minūtei.

Tajos retajos brīžos, kad bērnam ir brīvs laiks, viņš no visām aktivitātēm ir tik ļoti noguris, ka par tām pat negrib domāt, tāpēc ir svarīgi bērna slodzi dozēt saprātīgi, lai atliktu laika bērnībā arī rotaļām. Ne velti speciālisti ir norādījuši, ka nākotnē komunikācijas prasmes un spēja strādāt komandā būs tikpat svarīga kā vairāku valodu zināšanas vai arī prasme izdejot piruetes. Labākais veids, kā palīdzēt bērnam attīstīt prasmi komunicēt un sadarboties, - ļaut viņam rotaļāties.

Nevis bērns pats, bet gan vecāki izdomā, kā rotaļāties

Vai esi piefiksējusi, ka mūsdienās aizvien biežāk bērni vairs neprot sevi izklaidēt? Tāpēc mirkli pārdomā, kā notiek jūsu mājās, kurš ir tas, kas izdomā dažādas izklaides un rotaļas? Iespējams, tas ir nevis bērns, bet gan jūs, kuri, labu gribot, nepārtraukti bērnam domā dažādas aktivitātes, jo pats mazais visu laiku saka, ka viņam ir garlaicīgi. 

Mēģini pakāpeniski pieradināt bērnu pašu meklēt idejas, kā sevi izklaidēt, kā rotaļāties. Piemēram, tā vietā, lai nevis pateiktu, ka tagad viņš būvēs pilsētu un spēlēsies ar mašīnām, sākotnēji vari piedāvāt dažādas alternatīvas, lai viņš pats pieņemtu lēmumu, kuru no rotaļām izvēlēties.

Vecāki rotaļājoties cenšas zaudēt vai arī padodas

Protams, kuram no mums gan nepatīk uzvarēt, tāpēc vecāki, gribot tikai labu, bērnam arī sniedz šo prieku un spēlēs cenšas speciāli zaudēt. Ja rotaļās ar vismazākajiem vēl to var pieļaut, tad ar lielākiem - nē. Zaudēšana palīdz uzveikt grūtības, kā arī atrast rezerves attīstībai, tāpēc tā vietā, lai speciāli zaudētu, labāk emocionāli atbalsti bērnu, uzmundrini viņu.

Pieaugušajam nav interesanti rotaļāties

Atzīsties godīgi, vai esi no tiem, kuri rotaļājas ar bērnu, bet tajā pašā laikā ik pēc dažām sekundēm ieskatās televizorā? Jābūt ļoti naivam, lai ticētu, ka bērns to nepamanīs. Tāpēc tā vietā esi godīga un paskaidro bērnam, ka varēsi ar viņu paspēlēties tad, kad būsi pabeigusi mājas darbu vai arī noskatījusies ikvakara ziņu pārraidi. 

Te gan der ielāgot kādu ļoti svarīgu noteikumu - ja esi ko apsolījusi, tas noteikti arī jāizpilda. Tāpēc, kad esi paveikusi savus darbus vai noskatījusies raidījumu, ar visu sirdi nodoties pilnvērtīgai rotaļai ar bērnu, pilnībā koncentrējoties uz spēlēšanos ar savu atvasīti.