Kā radināt bērnu gulēt savā gultiņā?

22. Apr 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti mazulītis mēdz gulēt kopā ar vecākiem lielajā gultā, taču vienmēr pienāk brīdis, kad bērniņam jāpārceļas uz savu gultiņu. Kopā ar Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperti Ivetu Aunīti skaidrojām, līdz kādam vecumam bērnam būtu pieļaujams gulēt vecāku gultā, un kā vislabāk bērnu pieradināt pie gulēšanas atsevišķi.

Speciāliste norāda, ka tad, ja vien ir iespējams, bērnu jāradina gulēt atsevišķi, sākotnēji mazuli liekot gulēt māmiņas tuvumā, rokas stiepiena attālumā, tomēr atsevišķā gultiņā. “Tas nav tikai par drošību, tas ir arī par māmiņas un tēta tiesībām izgulēties,” sava Iveta Aunīte.

Ja māmiņa vēlas kontaktu ar savu mazuli un ģimenes locekļi ir ar to mierā, kā arī ir padomāts par drošību un to, lai visiem pietiktu gultā vietas un nebūtu jāguļ saspiesti, līdz aptuveni gada vecumam bērns var gulēt kopā ar vecākiem, jo tiek uzskatīts, ka līdz šim vecumam bērnu nevar izlutināt. Pēc speciālistes teiktā, gada vecums ir piemērots tam, lai bērnu radinātu gulēt atsevišķi, jo tas sakrīt ar periodu, kad bērns sper pirmos soļus un sākas atdalīšanās moments, kad bērns kļūst aizvien patstāvīgāks. “To varētu izmantot kā momentu, lai pārceltu bērnu gulēt uz savu gultiņu vai pat uz savu istabu,” uzsver Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte.

Atradinot bērnu no gulēšanas kopā ar vecākiem, var palīdzēt miega speciālista konsultācija, kurš ieteiks knifus, kā palīdzēt bērnam iemigt, un sniegs vecākiem atbalstu.

Līdz četru gadu vecumam ir pieļaujams, ka bērns guļ vecāku guļamistabā, taču pēc tam, ja vien tas ir iespējams, ieteicams atvēlēt bērnam pašam savu istabu. “Ir pieļaujams lielākam bērnam pirms iemigšanas pasēdēt blakus un pagaidīt, kamēr bērns aizmieg, bet nebūtu labi gulēt kopā ar bērnu, jo vecākiem ir vajadzīga atpūta, lai atjaunotu spēkus, kas nepieciešami, lai dienas laikā parūpētos par bērnu,” saka eksperte.

Lai bērnu pieradinātu gulēt savā gultiņā, svarīgi radīt bērnam maksimālus komforta apstākļus, iedot mīļmantiņu. “Emocionālam mieram ir svarīgi, ja bērns aizmieg un pamostas vienā un tajā pašā vietā. Tāpēc iemidzināšana savā gultā un bērna pārcelšana pēc tam uz citu gultu var traucēt nakts mieru,” norāda Iveta Aunīte.