Kā ar rotaļāšanos veicināt 6 - 9 mēnešus vecu bērnu attīstību

Kā ar rotaļāšanos veicināt 6 - 9 mēnešus vecu bērnu attīstību

26. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim sasniedzot 6 – 7 mēnešu vecumu, parādās aizvien jauni sasniegumi: viņš jau pārliecinoši prot velties un aktīvi cenšas tikt uz priekšu pēc iekārotās rotaļlietas vai kāda cita priekšmeta, kas piesaistījis viņa interesi.

Kādas rotaļas piemērotas bērniem šajā vecuma posmā?

Sešu mēnešu vecam bērnam vari ļaut rotaļāties ar piramīdu. Protams, šajā vecumā viņš nespēs salikt piramīdu, taču to izjaut gan. Ļauj savam mazulim noņemt piramīdas gredzenus, saver tos atpakaļ un ļauj bērniņam atkārtoti izjaukt piramīdu. Brīdī, kad bērns ņem nost piramīdas gredzenus, neaizmirsti viņa darbības komentēt, piemēram, “Roberts noņēma vienu gredzenu. Vēl visi gredzeni nav noņemti...” Tāpat arī komentē savas darbības brīdī, kad piramīdu liec atpakaļ.

Brīdī, kad Tavs mazais pasaules pētnieks cenšas ar rokām sagrābt ēdienu, aplaiza pirkstiņus, apzinies, ka tādējādi mazulis arī attīsta savu smalko motoriku. Lai to attīstītu, vari bērnam dot rotaļāties ar kādu vecu apģērba gabalu, kurā ir “lipekļi”, rāvējslēdzējs vai kāda krāsaina aplikācija, kas bērnā radīs interesi. Tāpat arī bērnam būs interesanti iepazīt kādu no tēta vecajiem krekliem, kura krūšu kabatiņā vari paslēpt kādu rotaļlietu. Piemēram, piramīdas mazāko gredzentiņu.

20170717100859-98959.jpg

Ierādi mazajam rotaļniekam, kā pāršķirt grāmatas lappuses. Iesākumā tā var būt rotaļu grāmata no auduma, bet pēc tam – bērnu grāmata ar biezām kartona lapām. Tāpat arī šajā vecumā vari ļaut bērnam iepazīt rotaļu klavierītes – lai mazulis attīsta smalko motoriku, mācoties ar pirkstiņiem trāpīt pa klavieru taustiņiem. Smalkās motorikas attīstībai par labu kalpos arī tik vienkāršas rotaļas kā vannas sūkļa saspiešana, zeķīšu novilkšana.

Šajā vecumā bērnam piemērota rotaļa būs arī paslēpju spēlēšana. Paslēp, piemēram, mazuļa rotaļu zaķi, taču tā, lai kāda no tā daļām paliktu redzama. Pirmajā reizē rotaļlietu noslēp mazuļa acu priekšā, viņam to redzot. Kad bērniņam paslēpto mantu izdevies atrast, paslavē viņu un paslēp rotaļlietu atkārtoti. Tiesa, šoreiz jau brīdī, kad mazulis to neredz, taču vēl aizvien atstāj redzamu kādu paslēptās rotaļlietas detaļu. Tas sarežģīto rotaļu nedaudz atvieglos. 7 – 8 mēnešu vecumā bērnam aktuāls kļūst jautājums, kas notiek ar lietām, kad tās nav redzamas?

Šī rotaļa palīdzēs bērnam arī sagatavoties “palaist” mammu, jo ļaus apzināties, ka lieta (tāpat kā māmiņa) tikai tāpēc, ka tā kādu brīdi nav redzama, nav pazudusi.

Vari rotaļāties ar mazuli, arī pati uz brīdi paslēpjoties. Piemēram, aiz spilvena. Ja pirmajā reizē bērnam neizdodas Tevi atrast, parādies no paslēptuves un pēc mirklīša paslēpies atkārtoti!

Kur atrast jaunas rotaļlietas?

Bērnam sasniedzot 6 mēnešu vecumu, nereti par interesantāko vietu mājoklī top virtuve. Tas ne tikai tāpēc, ka tur daudz laika pavada mamma, gatavojot dažādus gardumus, bet arī tāpēc, ka tieši šeit atrodamas vislabākās un interesantākās rotaļlietas – katliņi, vāciņi, karotes, bļodas! Jautāsiet, vai arī šiem priekšmetiem drīkst spēlēties? Protams! Ja vien tie ir bērnam droši, nav asi, nav ar sīkām, bīstamām detaļām, virtuves priekšmeti var kļūt par izcilām rotaļlietām!

Lūk, kas var kalpot par rotaļlietām:

  • plastmasas glāzes, karotes un citi trauki (parādi bērnam, kā ar karoti var katliņā maisīt “putru” un barot ar to mammu);
  • visa izmēra koka karotes (tās lieliski noderēs kā mūzikas instrumenti, lai ar tām bungotu, piemēram, pa katliņiem);
  • mazi katliņi un vāciņi;
  • plastmasas pudeles – bērnam interesantas šķitīs ne tikai tukšas pudeles, bet arī tādas, kurās būsi iebērusi, piemēram, zirņus vai pupiņas, kas, kratot pudeli, radīs interesantas skaņas;
  • ēdiena uzglabāšanai paredzētie plastmasas trauciņi ar vāciņiem – vari ierādīt bērnam, kā trauciņos var ielikt dažādus priekšmetus, atkal tos izņemt u.tml;
  • dažādas lupatiņas, dvielīši (dažādās audumu tekstūras lieliski attīstīs mazā rotaļlnieka smalko motoriku);
  • dažādas vienreizlietojamās krūzītes, trauciņi – no tiem var celt torņus, būvēt mājas.

Vecāku galvenais uzdevums, bērnam dodot rotaļlietas, ir necensties viņu “apkraut” ar dažādām mantām, cerot, ka tādējādi būs iespēja iegūt sev vairāk brīva laika un bērns ilgāk rotaļāsies, jo viņam ir daudz mantiņu. Nē! Piedāvā bērnam vienlaikus divas rotaļlietas. Kad tās viņam apnikušas, pasniedz vietā citas.

Radi labvēlīgu vidi rāpošanai!

Lai bērns pilnvērtīgi attīstītos, ir svarīgi nodrošināt attīstībai atbilstošu vidi. Galvenais priekšnosacījums bērna attīstībai šajā vecumā – ļauj bērnam kustēties! Mazulim, kurš visu dienu pavada savā gultiņā vai arī tā dēvētajā arēnā, nav nodrošināti pilnvērtīgi apstākļi, lai viņš varētu apgūt rāpošanu. Labākā vieta bērnam šajā vecumā ir atrašanās uz grīdas!

Kādas rotaļas varat izspēlēt, kad bērns jau sācis līst un rāpot?

Stafete. Noliec uz grīdas pāris rotaļlietas nelielā attālumā vienu no otras. Pievērs tām bērna uzmanību, lai viņš līstu/rāpotu tām pakaļ. Kad bērns jau kārtīgi apguvis rāpošanas prasmes, vari izgatavot arī tuneli. Piemēram, no kādas kastes. Izripini cauri tunelim bumbu, lai bērns tai rāpotu pakaļ.

Šajā vecuma posmā ir ļoti būtiski neaizmirst komunicēt ar savu bērnu. Mazulis šajā vecumā gaida, kad ar viņu aktīvi sadarbosies un komunicēs. Piemēram, ja bērns aizmet rotaļlietu un priecīgs smaida, viņš gaida, kad Tu to pacelsi un pasniegsi viņam. Ja bērns smaidot rotaļlietu aizmet atkārtoti, tas nebūt nenozīmē, ka viņš pārbauda Tavu pacietību. Nē, viņš tikai vēlas rotaļāties un aicina Tevi kļūt par viņa rotaļu biedru.

Māmiņu Klubs