Izvēlies mazuļa piebarojumam sezonālus dārzeņus un augļus!

Izvēlies mazuļa piebarojumam sezonālus dārzeņus un augļus!

02. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai mazuli nodrošinātu ar pilnvērtīgu uzturu, svarīgi piebarojumam izvēlēties ne tikai kvalitatīvus produktus, bet arī ievērot sezonalitāti. Sezonāli dārzeņi un augļi, kas attiecīgajā periodā pieejami Latvijā, būs ne tikai gardāki, bet arī kvalitatīvāki, bagātāki ar vitamīniem un garšas buķeti. 

Kāds ir ieguvums no sezonālu produktu iekļaušanas mazuļa ēdienkartē?

Krāsu varavīksne

Sekojot gadalaikiem, zaļie, sarkanie, oranžie toņi produktos sekos viens otram. Mazulis redzēs, kā no produktu somas izņemat zemenes, kāpostus, zirņus, ābolus, tādējādi arī iepazīstot dārzeņus, kas nozīmē, ka viņam, piemēram, kukurūza asociēsies nevis tikai ar dzeltenām pērlītēm bundžiņā, bet ar īstu kukurūzas vālīti, kas nākusi no vietējiem audzētājiem.

Ietaupījums ģimenes budžetam

Cenu produktam nosaka sezonalitāte. Tas nozīmē, ka laikā, kad produkts plaši pieejams tirgū, tam būs arī daudz pieejamāka cena, tāpēc nav divu domu, ka to vajadzētu iekļaut bērna ēdienkartē. Šis ir arī īstais laiks, lai parūpētos par krājumu veidošanu, sasaldējot tos ziemai, kad sezonālie produkti pieejami mazāk. Tādējādi daudzus produktus, kas ievākti Latvijā ražas pilnbriedā, kad tie ir visbagātākie ar vitamīniem un uzturvielām, varēsi savam mazajam piedāvāt arī vēlā rudenī, ziemā un pavasarī.

Augstāka uzturvērtība un ekoloģija

Jo īsāku attālumu produkts veic līdz jūsu galdam, jo gatavāks tas ir novākts. Tas nozīmē vitamīniem bagātāku un gardāku maltīti tavam mazulim! Protams, vienlaikus tas ir arī mazāks piesārņojums videi, jo tiek izvēlēts īsāks pārvadājumu ceļš. 

Zināms, ka ziemā Latvijas apstākļos sezonālo produktu klāsts ir ievērojami mazāks nekā vasarā vai rudenī, tāpēc nav arī nekas slikts, ja papildini bērna uzturu ar importētiem dārzeņiem un augļiem. Tomēr priekšroku dod tiem augļiem un dārzeņiem, kuriem attiecīgajā valstī ir sezona. Piemēram, arbūzs ziemas spelgonī nebūs labākā izvēle, taču hurma gada tumšajā sezonā - iespēja paplašināt bērna garšas pasauli.

Ko iekļaut mazuļa ēdienkartē, vadoties no sezonālā piedāvājuma?

  • Pavasarī: sparģeļi, spināti, kāposti, baklažāni, paprika, kāposti
  • Vasarā: ziedkāposti, burkāni, brokoļi, kabači, kartupeļi, kāposti, cukini, tomāti, kukurūza, arbūzs, melone, persiki, nektarīni, gurķi, zemenes, avenes, mellenes, bietes
  • Rudenī: kartupeļi, ķirbis, kāposti, bumbieri, āboli, tomāti, puravi, plūmes, Briseles kāposti, hurma, bietes
  • Ziemā: kartupeļi, kāposti, burkāni, citrusaugļi, hurma, brokoļi, puravi, saldais kartupelis 

Veselīgākai maltītei izvēlies tvaicēšanu!

Mazuļa iepazīstināšana ar jaunām garšām ir aizraujošs piedzīvojums, kas bērnam atver pavisam citu pasauli – ar jaunām garšām, tekstūrām. Kā pagatavotus dārzeņus mazulim labāk piedāvāt, ņemot vērā, ka pagatavošanas tehnika ir tikpat svarīga, kā pareiza dārzeņu izvēle? Divas populāras dārzeņu pagatavošanas metodes un vārīšana un tvaicēšana. 

Gatavojot maltīti mazulim, galvenais uzdevums ir saglabāt produktu uzturvērtību. Lai gan tvaicējot, gan vārot, tiek izmantots ūdens un siltums, abas metodes atšķirīgi ietekmē produktu uzturvērtību. Tvaicēšana šajā ziņā ir labāka izvēle, jo dārzeņi nenonāk tiešā saskarē ar ūdeni, līdz ar to ir mazāks risks, ka ēdiena pagatavošanas laikā pazudīs ūdenī šķīstošie vitamīni un minerālvielas, turklāt tvaicēšanas režīms palīdz novērst arī, piemēram, C vitamīna sadalīšanos. 

Ne mazāk svarīgi arī tas, ka tvaicējot dārzeņi parasti iegūst košāku krāsu, stingrāku tekstūru un labāk saglabā savu garšu. Šī iemesla dēļ tvaicēšana ir lieliska izvēle, lai mazuli iepazīstinātu ar dārzeņu dabisko garšu. Stingrāka tekstūra arī veicinās košļāšanas prasmes un mutes kustību koordināciju. Piemēram, Philips Avent tvaicētājs un blenderis “četri vienā” nodrošina veselīgu produktu pagatavošanu, ļaujot visus produktus pagatavot vienmērīgi bez vārīšanas. Pēc produktu tvaicēšanas Philips Avent tvaicētājs un blenderis “četri vienā” nodrošina iespēju turpat krūzē arī sablendēt iztvaicētos produktus līdz nepieciešamajai masai, lai nodrošinātu mazuļa vecumam piemērotāko maltītes konsistenci.

5 receptes gardām mazuļu maltītēm

Kabaču un ziedkāpostu biezenis

Nepieciešams: 200g kabača, 100g ziedkāpostu.

Pagatavošana: Sadali ziedkāpostu rozetēs, kabaci sagriez gabaliņos un iztvaicē. Dārzeņus sablendē līdz nepieciešamajai konsistencei. Vecākam mazulim biezeni vari papildināt ar rīvētu sieru.

Ķirbja, bumbiera un persika biezenis

Nepieciešams: ½ glāzes ķirbju biezeņa, 1 nomizots persiks bez kauliņa, 1 nomizots un kubiņos sagriezts bumbieris.

Pagatavošana: Tvaicē dārzeņus, līdz tie kļuvuši mīksti. Visu samaisa, nepieciešamības gadījumā pievienojot māmiņas pienu.

Pastinaka un zirņu biezenis

Nepieciešams: 100g zaļo zirnīšu, 1 pastinaks

Pagatavošana: Pastinaku nomizo, sagriež kubiņos un kopā ar zirnīšiem iztvaicē. Kad dārzeņi iztvaicēti, tos sablendē, nepieciešamības gadījumā vajadzīgajai konsistencei pievienojot māmiņas pienu. Ja nepieciešams noņemt zirņu apvalku, pirms pasniegšanas biezeni izberz caur sietu.

Zirņu, kabača un lapu kāposta biezenis

Nepieciešams: 200g zaļo zirnīšu, 1 neliels kabacis, 200g lapu kāposta

Pagatavošana: Kabaci nomazgā un sagriež mazākos gabaliņos. Nomazgā kāpostu un noņem cietos kātiņus. Visas sastāvdaļas liek katliņā un pārlej ar vārošu ūdeni. Vāra uz lēnas uguns līdz kāposti gatavi un kabači mīksti. Dārzeņus nokāš un sablendē līdz nepieciešamajai konsistencei. Ja vēlies, sastāvdaļas var arī aizstāt ar citiem zaļajiem dārzeņiem, piemēram, ar spinātiem, pupiņām vai brokoļiem.

Tvaicēti dārzeņi ar gurķu mērcīti

Piemērots mazulim, kurš iepazīst pirkstiņēdienus.

Nepieciešams: 5 ziedkāposta rozetes, 5 brokoļu rozetes, ½ neliela kabača, nomizots un stienīšos sagriezts 1 burkāns, 125 ml dabīgā jogurta, ¼ gurķa.

Pagatavošana: Iztvaicē visus dārzeņus, izņemot gurķi, lai tie būtu mīksti, taču vienlaikus arī saglabātu stingrību. Pagatavo mērci, jogurtam pievienojot sarīvētu gurķi. Ja vēlies, vari eksperimentēt ar mērcīti, pievienojot tai ne tikai gurķi, bet arī, piemēram pilienu citrona sulas.