Goda aplis pa Liepāju

Goda aplis pa Liepāju

19. Aug 2013, 13:11 Banija Banija


"Ja gribi Liepāju izspēlēt,

Ja tu Liepāju izspēlēt gribi,

Spēlē no bēdām, spēlē no priekiem,

Izspēlē aiz mīlestības....” (O.Gūtmanis)

 

Liepāja ir un vienmēr būs īpaša pilsēta. Iespējams tādēļ ikreiz, kad izdzirdu pa radio skanam kādu no dziesmām, kas tik ļoti saaugusi ar Liepāju, aizveru acis un prātā izstaigāju savas mīļākās vēju pilsētas takas.

Šoreiz vedīšu jūs, mani mīļie, pastaigā pa Liepājas centru, iepazīstinot ar pilsētas centrā esošajiem dievnamiem un arī ne tik svētīgām vietām.

Esot Liepājā, noteikti nofotografējaties pie mūsu ziedu tauriņa. Kādēļ? Nu, tā dara visi :) Sevišķi daudz cilvēku te salido izlaidumu laikā, kad Liepājas Universitāti beigušie veras tālumā ar cerību pilnām acīm tā vien lūko pēc spārniem, kas tos aizvestu nodrošinātā nākotnē.

Bet pieliekam soli un dodamies taisnā virzienā pie Lielo ielu, atduroties pie Tirgoņu ielas, kas tautā iesaukta par Gājēju ielu (kā izrādās, ir daļa liepājnieku, kuri nemaz nezina īsto ielas nosaukumu, domādami, ka arī pēc visiem papīriem tā ir Gājēju iela). No bērnības atceros, ka savulaik šo ielu apdzīvoja tirgotāji, kuri tirgoja dzintara rotas un dažādus citus jaukumus, taču, laikam ejot, ir izmainījusies arī pati iela. Nu tā kļuvusi mazliet pelēcīgāka un klusāka, taču tas nemazina tās nozīmību.

Ja, pastaigājoties pa skaisto Liepāju, ir radusies vēlme piesēst un iemalkot kafiju, tad tagad ir īstais laiks. Laipni lūgti nelielajā Boulangerie Kuršu ielā 2. Runā, ka šeit varot nobaudīt labāko kafiju visā Liepājā. Starp citu, viens no kafejnīcas īpašniekiem ir visiem zināmā mūziķa Igo dēls Mikus.

Sēžot kafejnīcas terasē, noteikti skatienu piesaistīja Liepājas baznīcu torņi, ne tā? Tad piestāsim Sv.Jāzepa katoļu katedrāles piekājē (Rakstvežu ielā 13). Sākotnēji nelielā baznīciņa iesvētīta 1762.gadā, bet jau 19.gadsimta izskaņā tā piedzīvojusi vērienīgu pārbūvi, piedzimstot teju no jauna. Ja mazliet sabīsties un baidies doties baznīcā iekšā, tad ielūkojies tajā virtuāli: http://virtual.liepaja.info/TourArticle/show/tour_id/4/sort/14

Lai nu kas, bet tirgum ir jābūt katrā kārtīgā pilsētā. Arī Liepājā tas ir viens no centrālajiem objektiem. Visa gada garumā šeit vienu smaržu nomaina citas un, rau, jau pārdevējas sākušas tirgot asteres. Tātad, skolas laiks jau pie durvīm. Starp citu, sestdienās Pētertirgū tiek tirgotas zivis. Kūpinātas un arī jau bundžiņās iespundētas (ja ir iespēja, iesaku nopirkt mencu akniņas. Akniņas sasmalcini, pievieno vārītu olu, smalki sagrieztu 1/2 sīpolu un nomēģini ar maizi). Protams. Arī ikdienā skārņu pagrabā atradīsi zivis, bet to piedāvājums diži neatšķirsies no lielveikala.

Izejot cauri tirgum Tavā priekšā visā savā godībā pavērsies Sv. Annas luterāņu baznīca (E.Veidenbauma 1). Šī baznīca ir senākais Liepājas dievnams, kas pirmo reizi pieminēts jau 1508.gadā. Laika gaidā baznīca ir vairākkārt pārbūvēta un pēdējo reizi tai 19.gadsimtā ķēries klāt Liepājas ievērojamākais arhitekts Makss Pauls Berči. Baznīca lepojas ar savu 9,7m augsto un 5,8m plato altāri. Dievnamā vari ielūkoties: http://virtual.liepaja.info/TourArticle/show/tour_id/4/sort/26

Pēc baznīcas apskates dodamies Rožu laukuma virzienā, ejot pa Zivju ielu nepaskrienot garām Ģitārai, pie kuras cenšas nobildēties teju ikviens pilsētas viesis. Šeit pat arī 2006.gadā atklātā mūziķu Slavas aleja, kurā savus nospiedumus atstājis ne viens no izcils mūziķis.

Pēc pastaigas pa Liepāju noteikti esam nopelnījuši nelielu atpūtu. Iesaku piesēst visu liepājnieku svētvietā – Rožu laukumā. Vietā, kur pilsētas sirdī krāšņi zied rozes un kuru savās dziesmās apdziedājis ne viens vien mūsu mūziķis.

Jā, pūtinot kājas, noteikti pamanīji, ka pavisam netālu savu torni izslējis vēl viens Liepājas dievnams. Lielā ielā 9 savu mājvietu radusi 1866.gadā pabeigtā Sv. Trīsvienības luterāņu katedrāle. Baznīcas īpašais lepnums ir ērģeles, kuras, kā teic zinātāji, ir lielākās mehāniskās ērģeles pasaulē. Ja nebaidies no augstuma, tad ir iespēja uzkāpt arī baznīcas tornī, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Liepāju. Šis prieks pieaugušajiem izmaksās 1Ls, bet skolēniem un pensionāriem 50 santīmus. Sv. Trīsvienības baznīcas virtuālā tūre: http://virtual.liepaja.info/TourArticle/show/tour_id/4/sort/5

Pēc tik garas un svētīgas pastaigas noteikti pienākas arī kāds gardums. Rekomendēju turpat, baznīcai teju pretī esošo Beķereju, kurā tiek ceptas Liepājā gardākās smalkmaizītes. Un, kas ne mazāk svarīgi, iepriecinās ne tikai garša, bet arī cena un izmērs.

Tiekamies Liepājā!

Banija Banija 19. Aug 2013, 15:08 juljka

Protams, nedrīkst aizmirst arī par majestātisko Lutera baznīcu Brīvības ielā 👍