Kad ir īstais laiks apmeklēt pasākumus?

Kad ir īstais laiks apmeklēt pasākumus?

12. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmie trīs mēneši mazulīšu un arī māmiņu dzīvē ir tas laiks, kad mēs aprodam ar jauno dzīves situāciju, mēģinam viens otru iepazīt un sajust. Šis ir laiks, kuru mēs droši varam pavadīt pēc iespējas vairāk mājas apstākļos, atpūšoties un atjaunojot spēkus pēc dzemdībām, savukārt mazuļi šajā laikā piedzīvo adaptēšanos lielajā pasaulē. Taču ar laiku, kad bērniņš ir kļuvis kustīgāks un reizē ar lielu zinātkāri tver visu, kas notiek apkārt, mēs esam gatavi doties sabiedrībā – satikt citas māmiņas, iepazīt citus mazuļus, veidot attiecības un apjaust, ka pasaule nebeidzas tikai ar to, kas notiek mājās. 

Tas, kā mūsu mazais reaģēs lielā pasākumā, patiesībā nav zināms – iespējams, viņam patiks un viņš visā vērsies lielām acīm, taču tik pat labi var būt tā, ka mazulis protestēs un teiks – nē, tik daudz cilvēki, turklāt sveši, manī raisa satraukumu. Tāpēc ir svarīgi ieklausīties sava mazulīša sajūtās un ļaut pasākumā iejusties pakāpeniski.

Vērojam bērnu, lai saprastu, vai viņam patīk vai nepatīk pasākums 

Visbiežāk mūsu mazuļa pirmā lielā iepazīšanās ar citiem bērniem notiek tad, kad esam ar bērniņu devušies uz bēbīšu skoliņu vai attīstošām nodarbībām, kur neskan skaļa mūzika un ir mierīga gaisotne, taču tik un tā tas bērniņā var radīt izbrīnu, jo līdz šim viņš ir bijis mājās kopā ar māmiņu un pieradis pie pavisam citādāka dienas ritma. Tāpēc nav jāuztraucas, ja mazais pirmajā reizē nebūs sajūsmā par to, kur esam viņu atveduši. Taču, ja mēs jūtam, ka katra reize, kad izejam sabiedrībā, līdzi nes milzīgu stresu, vēlams pasākumu apmeklēšanu atlikt uz kādu laiku un tad mēģināt atkal.

Vienmēr ņemam līdzi visu bērnam nepieciešamo: kaut ko ēdamu, dzeramu un aprūpes lietas

Ja dodamies ar savu bērnu uz pasākumu, vēlams izvērtēt, cik ilgu laiku tur pavadīsim un ko tur darīsim – vai tā ir mūsu izklaide vai tomēr bērniem paredzēts notikums, tāpat svarīgi iepriekš uzzināt, vai būs iespēja bērnu paēdināt, iedot padzerties un nomainīt autiņbiksītes.  Patiesībā šis jautājums ir aktuāls līdz pat brīdim, kad bērniņš apguvis podiņmācību un mums vecākiem vēlams pielāgoties bērna vajadzībām, lai neradītu stresu paši sev un arī mazulim. 

Savukārt, kad bērns jau ir paaudzies, ir jāizvērtē, kad viņš ir gatavs baudīt kultūras pasākumus, cik emocionāli nobriedis ir šim notikumam. To iespējams pateikt, vērojot savu bērnu ikdienas darbībās un rotaļās. 

Vērojam bērna pacietību ikdienā, lai saprastu, vai viņš ir gatavs sabiedriskiem pasākumiem

Ja redzam, ka mazais ir gana pacietīgs un salīdzinoši ilgu laiku spēj pavadīt darot kādu noteiktu lietu, mēs varam domāt, piemēram, par došanos uz Leļļu teātra izrādi pašiem mazākajiem. Ieteicamais vecums gan ir tad, kad mazais nosvinējis divu gadu jubileju, taču bērni ir ļoti dažādi – iespējams, mūsu mazā meitiņa vai dēlēns jau gada un desmit mēnešu veucmā spēs mierīgi sēdēt un skatīties izrādi, savukārt, kāds cits bērns vēl trīs un četru gadu vecumā nebūs tam gatavs, jo noturēt uzmanību viņam nepadosies.

Vienmēr izstāstām bērnam, kurp dosimies un ko tur piedzīvosim 

Tāpat svarīgi pirms došanās ar bērnu uz pasākumu izstāstīt, kas tur notika. Ja tā ir teātra izrāde vai koncerts, bērns ir jāsagatavo tam, ka zālē nodzisīs gaisma, skaļi skanēs mūzika un būs arī citi bērni, lai brīdī, kad tas notiks, bērns nesāgtu panikā raudāt. 

Bērns kinoteātra apmeklējumam ir gatavs 4 gadu vecumā 

Ja domājam par došanos uz kino ar savu bērnu, vēlams nesteigties, kā arī rūpīgi izvēlēties multfilmu, kuru skatīsimies. Jā, varbūt mājas apstākļos bērns noskatās multfilmu un prasa vēl, taču kinoteātrī ir jārēķinās ar to, ka ekrāns ir daudzas reizes lielāks un skaņu zālē mēs nevarēism regulēt pēc sirds patikas. Ieteicamais bērna vecums kinoteātra apeklēšanai ir 4 gadi, lai gan viss atkal ir atkārīgs no mūsu mazā.

Izvērtējam, vai patiesi bērns jāņem līdzi uz pieaugušajiem paredzētu pasākumu 

Savukārt, ja domājam par bērna ņemšanu līdzi uz pasākumu, koncertu vai izrādi, kas paredzēta pieaugušajiem, ir rūpīgi jāapdomā šis solis un jārēķinās ar to, ka ne vienmēr bērniem ieeja būs atļauta, kā arī ar to, ka mums citi pasākuma apmeklētāji var izteikt piezīmes un aizrādījumus par bērna emocijām. Patiesībā, viņiem ir tādas tiesības, ja reiz ir maksājuši par ieejas biļeti. Pirms speram šo soli, mums jāsaprot arī tas, ka bērnu visticamāk nevar interesēt pieaugušajiem paredzētais pasākuma saturs, tāpēc mazais var garlaikoties un niķoties. Ja bērns vēlēsies ātrāk doties mājās, mums jāatsaucas viņa vēlmēm, jo mēs izlēmām viņu ņemt līdzi, nevis viņš pats pieteicās.

Atnākot mājās pēc pasākuma, svarīgi saprast, cik viegli vai grūti mūsu bērnam ir bijis to emocionāli pieņemt. Ja vakarā ir liela raudāšana un nemiers, iespējams pasākums bijis par intensīvu. Tāpēc vienmēr apdomāsim to, kurp dodamies un vai mūsu mazais tam ir gatavs, jo nokavēt mēs neko nevaram.

Māmiņu Klubs