Kā rodas aukstumpumpas un vai tādas var būt arī bērnam?

Kā rodas aukstumpumpas un vai tādas var būt arī bērnam?

01. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdeņainās pūtītes uz lūpām jeb tautas valodā sauktas par aukstumpumpām kaut reizi dzīvē mēdz parādīties gandrīz katram. Pēc tam tās pārvēršas krevelē līdz pamazām, neatstājot rētu, ir nolobījušās. Vai tas var atkārtoties un ko varētu darīt, lai tā nenotiek, vaicājām dermatoloģei Olgai Zaikovskai.

Aukstumpumpa ir vīrusa izpausme

Aukstumpumpas – ar šķidrumu pildīti pūslīši, ir Herpes simplex virus 1 un 2 (HSV) infekcijas ārējie simptomi. Ir zināmi aptuveni 80 herpes vīrusu paveidi, no kuriem astoņi apdraud cilvēka veselību. Herpes infekcija var parādīties uz visa ķermeņa, bet visbiežāk no tās cieš lūpas un dzimumorgāni. HSV1 galvenokārt izraisa mutes, rīkles, sejas, acu un centrālās nervu sistēmas infekcijas,  HSV2 izraisa ģenitāliju ādas un gļotādas infekcijas slimību – anoģenitālās herpes. Speciālisti apgalvo, ka 80-90% iedzīvotāji ir šī vīrusa nēsātāji, bet ne katram vīruss izpaužas.

Parasti saslimstam jau bērnībā

Parasti ar vīrusu inficējas jau bērnībā. Infekcijas avots ir cilvēki, kuri inficējušies ar HSV. Visinfekciozākie ir cilvēki ar slimības ādas izpausmēm. Inficētajiem cilvēkiem HSV atrodas deguna izdalījumos, asarās, asinīs, urīnā, vaginālajā sekrētā, menstruālajās asinīs, augļūdeņos, spermā. Nonācis uz gļotādas vai bojātas ādas, vīruss pāriet uz nervu šūnām, kur paliek miera stadijā līdz brīdim, kamēr aktivizējas. Inficēšanās notiek sadzīves kontaktu ceļā (ar traukiem, kopīgiem dvieļiem, rotaļlietām vai citiem priekšmetiem, skūpstoties), gaisa pilienu veidā, dzimumkontaktu laikā un no mātes bērnam. Slimniekam, kuram novēro slimības izpausmes, stingri jāievēro personīgā higiēna, nedrīkst skūpstīties, jālieto personīgie trauki un dvieļi. Divas nedēļas pēc izveseļošanās nedrīkstētu nodot donoru asinis, kā arī labāk būtu atlikt nopietnas medicīniskās manipulācijas vai operācijas.

Vīrusu iznīcināt nevar, tikai „iemidzināt”

Organisma imūnsistēma ir spējīga noturēt vīrusu neaktīvā stāvoklī nervu šūnās, bet pilnībā to iznīcināt nav iespējams. Neaktīvos vīrusus var aktivizēt faktori, kas izraisa imūnsistēmas novājināšanos: stress, šoks, garīga pārslodze, caurvējš, nosalšana, pārkaršana, klimata maiņa, imūnsistēmas traucējumi, ko izraisa saaukstēšanās, gripa, iekaisumi, zobu slimības, pārsauļošanās, ķermeņa ievainojumi un sievietēm menstruācijas un grūtniecība. Pie primārās saslimšanas inkubācijas periods var būt no vienas dienas līdz pat 1 mēnesim. Atkārtošanās biežums nav prognozējams.

Vīrusa uzliesmojuma brīdī terapija būs vērsta uz to, lai dezinficētu ādas un gļotādas bojājumus, lai novērstu sekundārās infekcijas pievienošanos un rētošanās iespēju. Kad sajūtamas pirmās aukstumpumpas pazīmes – kņudēšana uz lūpas vai citā vietā, pirmajā diennaktī jāuzsmērē kāda aptiekā nopērkama bezrecepšu pretvīrusu vielas saturoša ziede. Nevajadzētu kasīt nost kreveles, tas traucē labu sadzīšanu un ietekmē kosmētisko rezultātu.

Ja saslimšana atkārtojas pārāk bieži, jāvēršas pēc palīdzības pie terapeita vai pediatra. Smagākos gadījumos (slimība izplatās pa lielu ķermeņa virsmas laukumu, vecs pacients vai bērns) ārsts nozīmēs iekšķīgi lietojamus medikamentus, tikai jāņem vērā, ka tos ir vērts sākt dzert tikai pie slimības pirmajiem simptomiem. Ja bērniem ilgstoši ir aukstumpumpas, jāmeklē imūnās sistēmas nomākuma iemesls, visbiežāk tā ir atopija un atopiskais dermatīts. Slimniekiem ir sausa āda un visas infekcijas līp klāt: sēnītes, baktērijas, vīrusi, kašķis.

Māmiņu Klubs