9 medikamenti, kurus nevajadzētu dot mazulim

9 medikamenti, kurus nevajadzētu dot mazulim

18. Feb 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms jebkādu zāļu lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu, īpaši, ja zāles tiek lietotas pirmo reizi, jo mazuļiem daudz biežāk mēdz būt dažādas reakcijas, salīdzinot ar pieaugušajiem.

Tāpat vienmēr vajadzētu īpaši piedomāt par aptieciņas glabāšanas vietu- jo nereti gadās tā, ka blakus mazulim tiek atrasti medikamenti un ir ļoti grūti pateikt, vai medikamenti tikuši bērna mutē vai nē. Ja gadās šāda situācija, labāk drošības labad paziņot par to ārstam, lai izlemtu par tālāku rīcību.

Esam sagatavojuši 9 medikamentu sarakstu,kurus nekad nevajadzētu dot zīdainim

Aspirīns

Nekad nedod mazulim aspirīnu vai jebkādus citus medikamentus, kuru sastāvā ir aspirīns, ja vien ārsts nav noteicis citādi. Aspirīns var padarīt Tavu mazuli potenciāli uzņēmīgu pret Reja sindromu- retu,bet potenciāli letālu slimību.

Noteikti atceries par zāļu instrukciju izlasīšanu- reizēm aspirīns tiek dēvēts par "salicilātu" vai "acetilsalicilskābi" un noteikti ārstam vai farmaceitam apjautājieties, vai produkts nesatur aspirīnu.

Ja bērnam ir drudzis vai citāda veida sāpes, palūdz, lai ārsts iesaka medikamentus, kas satur ibuprofēnu.

Pretklepus medikamenti

Maziem bēbīšiem līdz gada vecumam pediatri neiesaka dot pretklepus līdzekļus, jo patiesībā tie nepalīdz samazināt simptomus šajā vecumā bērniem līdz 1 gada vecumam, turklāt tie var būt pat kaitīgi, ja tie tiek lietoti nepareizās devās.

Turklāt šādu medikamentu lietošanā var būt arī blakusparādības, piemēram, miegainība vai bezmiegs, kuņģa darbības traucējumi, izsitumi, nātrene, ātra sirdsdarbība vai krampji. Katru gadu tūkstošiem bērnu, kuri iedzēruši par daudz pretklepus līdzekļu, tiek nogādāti slimnīcā.

Tomēr ar nopūtu jāapliecina,  pēdējo gadu laikā šādi gadījumi ar zīdaiņiem ir samazinājušies uz pusi. Veselības eksperti šo tendenci skaidro ar ražotājiem, kuri apgrozībā nelaiž pretklepus medikamentus maziem bērniem, dodot priekšroku citām alternatīvām.

Medikamenti pret sliktu dūšu

Nekad zīdainītim nedod medikamentus pret sliktu dūšu, ja vien ārsts tādus īpaši nav ieteicis. Tā kā lielākajai daļai šādu medikamentu ir visai īsa iedarbība, zīdaiņi un bērni var iztikt arī bez medikamentiem. Turklāt šādiem medikamentiem ir dažādi riski un iespējamās komplikācijas. Ja bērnam vemšanas dēļ ir dehidratācija, noteikti sazinies ar ārstu, lai noskaidrotu, ko darīt.

Pieaugušo medikamenti

Pat mazāka deva no pieaugušajiem medikamentiem bērniem var izrādīties ļoti bīstama. Tāpat jāatceras, ka pieaugušo medikamenti ir daudz koncentrētāki, tāpēc esi uzmanīga, cik daudz medikamentu dod zīdainītim.

Ja zāļu instrukcija nenosaka ieteicamo medikamentu devu, kas būtu atbilstoša bērna vecumam un svaram, nedod šos medikamentus bērnam.

Medikamenti, kas izrakstīti citai personai

Medikamenti, kas izrakstīti citai personai, piemēram, māsai vai brālim, lai ārstētu līdzīgu saslimšanu, var būt neefektīva vai pat bīstama, ja to dod Tavam mazulim!

Recepšu medikamentus drīkst dot tikai personai, kas izrakstīti konkrēti šai personai.

Jebkādi medikamenti ar beigušos derīguma termiņu

Pēc derīguma termiņa beigām medikamenti vairs nav efektīvi un var būt arī kaitīgi. Tāpat nav ieteicams noskalot podā sīrupus vai medikamentus ar beigušos termiņu, jo tie nonāk gruntsūdeņos un pat attīrot tie var nonākt dzeramajā ūdenī.

Tāpat noteikti ikvienām zālēm vajadzētu saglabāt instrukciju, lai zinātu, kā konkrētie medikamenti lietojami.

Papildus acetaminofēns

Daži medikamenti satur acetaminofēnu, lai palīdzētu mazināt drudzi un sāpēs, tāpēc papildus deva šo sastāvdaļu nav nepieciešamas, ja bērns jau lieto šādus medikamentus.

Košļājamās tabletes

Košļājamās tabletes vai jebkādi citi medikamenti tablešu formā var radīt zīdaiņiem aizrīšanās vai nosmakšanas risku. Ja mazulis ēd piebarojumu un vēlies bērnam dot tabletes, pajautā ārstam vai farmaceitam, vai ir pieņemami konkrētos medikamentus izšķīdināt ūdenī, jogurtā vai sulā.

Ipecac sīrups- ārstēšanai pēc saindēšanās

Ipecac sīrups izraisa vemšanu un eksperti iesaka šo medikamentu turēt mājās gadījumiem, kad mazulis ir saindējies. Tomēr ārsti pēdējā laikā atturas no ieteikumiem lietot šos medikamentus, jo nav pierādījumu, ka šis līdzeklis palīdzētu saindēšanās ārstēšanā, tāpēc labākais veids, kā pasargāt bērnu no saindēšanās ir turēt potenciāli bīstamos līdzekļus tālāk no bērna redzesloka bērniem nepieejamā vietā!

Māmiņu Klubs

Būsim veseli!

20130919103517-40240.jpg

peciņa123 peciņa123 18. Feb 2015, 13:41

Mums daktere ieteica Inhalācijas ar fizioloģisko šķidrumu tikai, jo svarīgi bronhus mitrināt. Palīdzēja ļoti labi, sāka tīrīties viss sliktais laukā.

DaceT DaceT 18. Feb 2015, 10:00

Man jaunākajam bērnam ir 7, 5 mēn. Kā klepus, dakterīte iesaka sīrupu - vai nu tas or Brontex, Prospan vai Hedelix. Ja klepu neārstē, beigās var sanākt baigās auzas, kāpēc par to nerunā? Man bērns sāka klepot, beigās jau bija klepus ar vemšanu. Izrādās jau bronhītā pārgājis. Zāles jau neviens nedos pie vienas bērna nošķaudīšanās! Rezultātā - antihiotikas! Vai tās ir labākas par klepus sīrupiem? Nedomāju vis! + Inhalācijas, ko slimnīcās un poliklīnikās taisa nepareizi. Ir jāizelpo vienas zālītes un pēc laiciņa otras, nevis kopā. Mēs arī nopirkām inhalatoru/nebulaizeru Omron. Un klepus gadījumā elpojam Ventolin un Pulmicort. Par to gan jārunā ar ārstu, jo zāles ir recepšu un uz savu galvu neko darīt nedrīkst.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 04. Feb 2014, 15:07 raula

NAV TIK traki.
es inhaleju ,kad guleja 😃

cecii cecii 04. Feb 2014, 12:25

Nu nu, vai tiešām "inDu"? Piektās deklinācijas lietvārds daudzskaitļa ģenitīvā. Notiek līdzskaņu mija - inŽu.😉

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 04. Feb 2014, 11:34 MiniAnna

ar inhalācijām.

Te ir runa par bērniem līdz 1 gada vecumam, un ir pietiekami dažādi dabīgi līdzekļi,ko ārsts var ieteikt ārstēšanas laikā!