Tikpat labs kā mātes piens? Eksperti spriež, ko darīt māmiņām, kas nespēj ēdināt bērnus ar krūti

Tikpat labs kā mātes piens? Eksperti spriež, ko darīt māmiņām, kas nespēj ēdināt bērnus ar krūti

11. May 2010, 14:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaules Veselības organizācija vienmēr ir popularizējusi mātes pienu kā labāko ēdienu bērnam pirmajā dzīves gadā, tomēr nākas domāt arī par tām mātēm, kas darba dzīves un citu apstākļu dēļ nevar nodrošināt krūts pienu saviem bērniem.

 

Ko darīt šīm māmiņām? Kādas ir iespējamās labākās alternatīvas krūts pienam?

 

{pic:1}


Diskusija aizsākās ASV, kur ar viedokļiem dalījās divas ekspertu grupas – zinātnieki no Viskonsinas-Medisonas Universitātes un neatkarīgās organizācijas.

 

Kas ir labākais bērnam, ja viņš nesaņem savas mātes pienu – adaptētie piena maisījumi uz sojas vai govs piena bāzes vai “donoru” piens, ko ziedo citas barojošās māmiņas?

 

Ģimenes ārste Anne Eglaša (Anne Eglash, Viskonsinas- Medisonas Universitāte) uzskata, ka dabīgajam mātes pienam no donoriem ir lielākas priekšrocības pār adaptētajiem maisījumiem, jo tas spēj nodrošināt bērna attīstībai nepieciešamās taukskābes, mazina alerģijas risku un samazina iespējas tālākā dzīvē saskarties ar tādām veselības problēmām kā aptaukošanās, augsts asinsspiediens un artrīts.

 

Ārste Anne Eglaša kopā ar citiem medicīnas speciālistiem nodibinājusi arī Viskonsinas Mātes piena asociāciju, aicinot sievietes –barojošās māmiņas ziedot savu pienu tiem bērniem, kuru mātes kādu iemeslu dēļ nespēj ēdināt ar krūti.

 

Izrādās, ASV ir Cilvēka piena banka (Human Milk Bank of North America), kuras izstrādātie mātes piena bankas veidošanas un piena uzglabāšanas standarti nosaka, kādā veidā šādas piena bankas veidojamas un kā piens savācams, testējams un pēc tam nodots tālākai lietošanai. Šī kustība aizsākta kā alternatīva adaptētajiem piena maisījumiem, kas ilgu laiku ir bijusi vienīgā iespēja ēdināt bērnu, kurš nesaņem pats savu mātes pienu.

 

Tas, kā mēs zinām, gan nav nekas jauns, jo ilgus gadsimtus labi darbojās “mātes –zīdītājas” , kuru uzdevums bija ēdināt ar pienu ne tikai savējos, bet arī citus bērnus. Mūsdienās gan šī parādība nav izplatīta attīstītajās valstīs , zīdaiņi tiek pamatā ēdināti ar adaptētajiem maisījumiem un milzīgs to lobijs ir arī ārstu vidū: “ASV kultūrā zīdīšana ar krūti jau vairs nav dabiska parādība – maisījumi ir norma!”, saka ārste Eglaša. “Mēs tiekam iespaidoti no tādām milzīgām  piena maisījumu kompānijām kā NESTLE, tādēļ šodien kā vienīgā alternatīva krūts barošanai tiek uzskatīts piena maisījums, bet tas tā nav , piemēram, tādās valstīs kā Brazīlija , Indija un pat Lielbritānija, kur vēl aizvien ir pieejams “donoru” piens.

 

Pret šo domu iebilst uztura zinātnieks Franks Grīrs, Viskonsinas-Medisonas Universitātes profesors , kurš zīdaiņu ēdināšanas jautājumus pēta jau no 70-tajiem gadiem, uzsver, ka piena maisījums tomēr ir visvieglāk pieejams, lētāks un uzticamāks nekā citu cilvēku piens!


Interesants ir fakts, ka Ziemeļamerikas piena banka  (HMBANA) , kas sponsorē “piena donoru” nevalstiskās organizācijas , piemaksā par katru ziedoto cilvēka piena unci no 3.50 $ - 4 $, kas salīdzinot ar piena maisījumu izmaksā daudz dārgāk (piena maisījums ASV maksā 15 centus par unci).

 

Grīrs arī uzsver, ka pētījumi nav pierādījuši milzīgas atšķirības starp bērniem, kas ēdināti ar ziedoto pienu un tiem, kas saņēmuši maisījumu. Grīrs piebilst, ka vislielākā nozīme bērna imūnsistēmas veidošanā un stiprināšanā ir tieši videi, kurā bērns un māte atrodas, tāpēc ne donoru piens, ne arīdzan maisījums nespēj aizvietot tieši konrētās bērna mātes pienu, kura sastāvs ir atkarīgs, kā un kur māte dzīvo un ko lieto uzturā.

 

Tādā ziņā mēs nevaram būt pārliecināti par donoru piena priekšrocībām bērnam, kurš lieto uzturā svešas mātes pienu,” tā Grīrs.

 

Zīdaiņu uztura zinātnieks ir pārliecināts, ka mātes piena sastāvs ir unikāls un tieši biloģiskās mātes piens būs vispiemērotākais bērnam un tieši tā sastāvā esošās vielas arī rada imunitāti un pasargā zīdaini pirmajos četros dzīves mēnešos. Lai gan arī donoru pienam piemīt vērtīgas īpašības kā sastāvā esošās antivielas un dzīvās šūnas, kas palīdz aizsargāt bērna imunitāti, tomēr lielākā daļa to iet bojā donoru piena uzglabāšanas, sildīšanas un sterilizācijas procesos.

 

Pretējās domās paliek ārste Eglaša, uzsverot, ka drošāka ēdināšanas alternatīva ir tieši ziedotais piens – pieredze rāda, ka bērniem ir bijušas saslimšanas, saindēšanās un dažādas problēmas no adaptētajiem maisījumiem, kuru ražošanā tāpat ir bijušas kļūdas. No donoru piena nekas tāds nav novērots. Uz šo savukārt Grīrs liek pretī argumentu,ka mātēm vienkārši jāiemācās pareizi pagatavot piena maisījums un jādod to bērnam saskaņā ar ražotāja norādījumiem – tad tas ir drošs uzturs mazulim.

 

Avots: Viskonsīnas Universitāte, physorg.com

 

Kā domā Tu? Vai Tu izmantotu donoru piena banku, ja tāda būtu Latvijā? 

Muuna Muuna 04. Oct 2009, 14:55

bet personīgi es nekad neļautu savu bērnu barot svešai mātei.. Kaut kā man tas nav pieņemami..

Muuna Muuna 04. Oct 2009, 14:52

mani vairāk uztrauktu kvalitātes jautājums attiecībā uz donoru mātes pienu, jo, ja mēs varam prasīt un būt pārliecināti par piena maisījumu kvalitāti un atbilstību visām normām, tad tādai pat pārliecībai būtu jābūt par donoru mātes pienu. Droši vien būtu svarīgi, ka donoru māte ir vesela, ka piens ir pareizi savākts (cik sterilos traukos utml.), kā transportēts un uzglabāts (vai nav atkārtoti saldēts). Man šķiet, ka šis jautājums par donoru mātes pienu nav nemaz tik vienkāršs... un tur patiešām jābūt lielai uzticībai...

04. Oct 2009, 13:14

Nu jau vairs tur nav dzemdību nodaļas,nolikvidēja.☹

04. Oct 2009, 13:14

Jā,Bauskas slimnīcā arī kategoriski aizliedz jebkadus knupjus.Mazie raud nomierinat nevar savadak,ka tikai nepārtraukti likt pie krūts.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Oct 2009, 13:11

pattinja

Mes pirms kada laika filmejam viena dzemdibu nodala - tas nebija Riga, bet viena no pilsetam. Un si nodala bija "mazulim draudziga ", kas nozime, ka seit nedrikst dot bernam ne knupi, ne pudeli - tikai mates pienu. Interesanti, ka viena mate tiesi tobrid piedzemdeja bernu, budama smaga alkohola reibuma un tomer vinai lika bernu pie kruts, lai vina ziidiitu - jo bernam luk mates piens esot tas labakais. plus tam visam ir saistiba ari ar fetal alcohol syndrom jeb vienkarsa valoda runajot. berns mates organizsma ir pieradis pie alkohola un tapec bez maz labak vinam dot ari so pienu.
Mums tas skita toreiz sausmiigi, bet laikam jau visam sim |mazulim draudzigam" slimnicam ir savs kodekss un zinams, ka rikoties dazadas situacijaas

04. Oct 2009, 12:10

es arī nevarētu dot savam bērnam citas mātes pienu...

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Oct 2009, 12:02

Es laikam neticētu citas sievietes veselībai