Priekšnoteikumi mazuļu nomierināšanai

Priekšnoteikumi mazuļu nomierināšanai

20. Sep 2010, 15:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas steiga, stress, satraukums. Tas viss un daudz kas cits ietekmē mazuļu ikdienu un pašsajūtu. Bet kā tad īsti mierināt bēbīti?

 

Perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa stāsta, ka pat acumirklīga sasaukšanās no vienas istabas uz otru, kas pieaugušajam ir ikdienišķa lieta un šķiet normāla, bērnu var uztraukt un mazulim vienīgais veids, kā komunicēt ir izmantot viņa balsi.

 

Kad mēs esam steigā, kņadā un satraukumā, arī bērns to jūt gan mājās valdošajā gaisotnē, gan arī māmiņas piens garšo pavisam citādi. Tas nav slikti, jo bērns ar savu satraukumu, iespējams, vēlas Tev pateikt, ka arī viņš tajā visā vēlas piedalīties! Tāpēc pie jebkuras iespējamības velti pietiekami daudz uzmanības bērnam un kopā veiciet ikdienas mājas darbiņus!

 

Diezgan smieklīgi, bet reizēm topošos vecākus pavada sajūta, ka tikko dzimušais mazulis nu tikai gulēs un ēdīs. Tomēr realitāte ir pavisam cita- bērns diezgan daudz laika pavada arī nomodā un šis nomoda laiks arvien palielināsies.

 

Mirdza Liepiņa atzīmē: „Bērns nebrēc, bet viņš vienkārši komunicē, kā var un kā prot. Ja mazulis ir nonācis līdz uzstājīgai kliegšanai, to var uzskatīt par eksistenciālu līmeni. Bērns baidās no kņadas; uztraucas par to, kas notiek; ir bailes palikt vienam.”

 

Fizioterapeite Baiba Auziņa ir novērojusi, ka, jo māmiņas mierīgākas, jo arī bērni ir mierīgāki un brīvāki, kas ir priekšnosacījums, lai mazulim neveidotos sasprindzinājums jeb tonuss. „Ikviens bērns ir atsūtīts ar savu sūtību. Rosīgajām  māmiņām parasti būs iedalīti mierīgāki bērni, bet mierīgajām māmiņām – ātrāki,” stāsta fizioterapeite. Var teikt, ka arī bērns ir mammas audzinātājs, iedvešot māmiņas dzīvē vairāk miera vai tieši otrādi- rosību.

 

Mazuļa mierināšana uz rokām

 

Perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa stāsta, ka bērnu var un vajag ņemt uz rokām un šādā veidā bērnu nevar izlutināt, jo bērns māmiņas ķermenī ir bijis 9 mēnešus un ir pieradis pie māmiņas smaržas un sajūtām. Ja mazulis ir satraucies, pietiek, ka nerunājot mazulis tiek pielikts pie ķermeņa. Bērns, dzirdot sirdspukstus, sajūtot māmiņas elpu, nomierinās un zina, ka viss ir kārtībā. Arī skaņas un māmiņas balss spēj nomierināt.

 

Ir divu veidu signāli- kas pievelk un kas atgrūž. Silta, glāsmaina, lēna balss sniedz drošības un miera sajūtu, savukārt asi, griezīgi, skaļi toņi atgrūž.

 

Jā, nereti tētiem vai vectētiņiem nomierināt mazuli izdodas daudz labāk kā māmiņai. „Tēti ir mierīgāki. Ja māmiņa var baidīties kaut ko izdarīt nepareizi, tad tētis vienkārši ar savu mīlestību pienāk pie bērna un bērns acumirklī nomierinās, jo tētis ir atbrīvojies un mierīgs. Mammai ir arī ikdienas rūpes, kas var iedzīt stresā, bet mierīgais tētis nomierina,” skaidro fizioterapeite Baiba Auziņa.

 

Labākās pozas mazuļa nomierināšanai

 

Pozu dažādība ir varen plaša. Tomēr līdz 3 mēnešu vecumam fizioterapeite iesaka nēsāt mazuli ar seju pret nēsātāju, nevis ar muguru pret nēsātāju. Var nēsāt arī pozā, kādā māmiņa zīda, cieši paņemot rokās mazuli, lai rociņas un kājiņas būtu savāktas un izskatītos, ka mazulis ir tādā kā ligzdiņā. Seja- seja kontakts palīdzēs māmiņai un mazulim vienu otru arī labāk iepazīt.

 

Atbrīvojies arī Tu un turi mazuli kā gaisa balonu- ja to tur par vāju, tas var aizlidot, bet, ja pārāk cieši saspiež, tas var pārplīst. Tātad bērniņa turēšana ir saudzīga un harmoniska.

 

Ieteicama poza ir arī pussēdus poza uz kailas miesas, kad mazulis pieskaras māmiņas ādai, tādējādi apzinoties savu un māmiņas ķermeni. Šāda poza palīdz atslābināties arī māmiņa. Fizioterapeite Baiba Auziņa ir pārliecināta, ka visu laiku ar mazuli nav jānodarbojas, bet der arī atslābināšanās.

 

Galvenais nosacījums, izvēloties paņēmienu, kā nomierināt mazuli, ir paļauties mātes intuīcijai un iekšējām sajūtām. Citiem bērniem patīk  viegli pieskārieni uz muguras, vēl kādām- pēdiņu bužināšana vai rokas turēšana. Māmiņai ir jāpiedāvā dažādi varianti un to darot, jāvēro bērna reakcija. Māmiņa noteikti ievēros, kad bērns atslābināsies un kļūs mierīgāks. Neuztraucies par to, kā nomierināt bērnu, bet gan izvērs to kā spēli!

 

Lakati un ķengursomas

 

Labs izgudrojums ir arī lakati un ķengursomas, kur mazulis ir tuvu māmiņai. Fizioterapeite Baiba Auziņa stāsta, ka ir bērni, kuriem ir vajadzīgs vecāku tuvums un šādā gadījumā noteikti var izmantot lakatus jau no dzimšanas, tādējādi slodze tiek vienmērīgi sadalīta pa visu ķermeni un nav vien uz pleciem un rokām. Guļot lakatā bērns ir tuvu māmiņai, redz, ko viņa dara, kustas visur līdzi un svētku steigā tas ir īpaši svarīgi- bērns nav pamests novārtā, bet gan piedalās visā, ko dara māmiņa.

 

Ja arī Tu vēlies izmēģināt, kā ir mazuli nēsāt lakatā, dodies pie fizioterapeita vai slinga speciālista, lai ierādītu dažādus paņēmienus un apgūtu pamatprasmes, atmetot visu sarežģīto.

 

Māmiņas balss- noderīgs ierocis

 

Māmiņas balss ir ierocis un maiguma izpausme. Tā ir metode, ko visplašāk izmantojam, mierinot bērnu.

 

Kā stāsta perinatālā psiholoģe Mirdz Liepiņa, ar balsi var darīt daudz- bērns pazīst mammas balsi un viņam patīk, ka runā tieši ar viņu. Vai esi pamanījusi, ka, runājot ar mazulīti, mainās Tavas balss intonācija? Māmiņas balss spēj nomierināt pat tad, kad mazulis neredz pašu māmiņu, piemēram, māmiņa virtuvē gatavo biezenīti un mazulītis no istabas sauc māmiņu. Atsaucoties uz šo mazuļa saucienu, bērniņš saprot, ka māmiņa ir tepat tuvumā un viss ir kārtībā.

 

Vienmēr atceries, ka bērnam ir ne tikai ķermeniskas un fiziskas vajadzības, bet arī emocionālas vajadzības. Bērns drīkst gribēt komunicēt ar tuviniekiem, drīkst pasaukt un  gribēt, lai viņu paņem rokās.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv


***

Kā mazuli mierini Tu? Iesūti ziņu un pastāsti!