Pirksta sūkāšana – atmetama!

Pirksta sūkāšana – atmetama!

04. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim līdz gada vecumam zīšanas reflekss ir spēcīgs, turklāt pats process nesaistās tikai ar barības uzņemšanu, bet arī ar emocionālās labsajūtas nodrošināšanu. Ja bērniņš sūkājis knupīti, parādoties pirmajiem zobiņiem, vecāki parasti cenšas mazo no māneklīša atradināt. Bet ko tad, ja knupja vietā bērns sūkā pirkstiņu? Kāpēc šāds netikums izveidojas un kā no tā atradināt, stāsta pediatre Larisa Zaharova.

Bēbīša vecumā nav nekas neparasts, ka mazais mēdz zelēt pirkstiņu vai pat pamanās iebāzt mutē visu dūrīti – tā viņš iepazīst savu ķermeni, sajūtas, arī apkārtējo pasauli. To bērniņam nevajag liegt, taču vecākiem jāpievērš uzmanība, vai mazais nesāk pastiprināti sūkāt kādu vienu pirkstiņu. Bieži vien tas formas un izmēra dēļ ir īkšķītis.

Iespējams, mazulis, kuram strauji un drastiski atņemts māneklītis, meklēs “mierinājumu”, sūkājot pirkstiņu.

Jo agrāk netikums tiks novērsts, jo vieglāk to būs izdarīt gan vecākiem, gan bērnam.

Pirksta sūkāšana var veicināt nepareiza sakodiena veidošanos, zobu bojāšanos, ilgi un spēcīgi zīžot, var deformēties arī pirkstiņš.

Ilgstoša, regulāra pirksta sūkāšana liecina, ka mazulis ir nervozs, nejūtas droši un viņam vajadzīgs mierinājums, līdzsvars. Mazais, iespējams, netiek galā ar kādām emocijām un, nespēdams tās atrisināt, cenšas tās “nozīst”. Parasti pirkstiņš iesprūk mutē, kad bērniņš ir satraukts, nobijies, mēģina iemigt vai domīgi atrodas savā pasaulē: zīmējot, šķirstot grāmatiņu, skatoties multeni.

Iespējams, kādam no ģimenes locekļiem arī ir kāds nervozs paradums – protams, pieaugušie pirkstu nesūkā, bet varbūt kāds virpina matu šķipsnu, knosās, knibina nagus? Un bērns nervozo paradumu ir pārņēmis un pielāgojies savām vajadzībām?

Ja bērnu no paraduma sūkāt īkšķi atradināsim ar pavēlēm vai diskomforta radīšanu, piemēram, nosaitējot vai apziežot to ar kādu negaršīgu vielu, iespējams, bērns šo netikumu aizstās ar citu: sāks grauzt nagus, pluinīt matus un tamlīdzīgi, tādēļ metode padarīt pirkstu “lietošanai nederīgu” varbūt darbosies uz pavisam mazu bērniņu, taču pēc 2 gadu vecuma mazulim tas nebūs efektīgi.

Jāskaidro, kāpēc nav labi sūkāt pirkstu, taču vecākiem jāatrod iespēja bērnam radīt mierīgus, harmoniskus apstākļus un emocionālo komfortu, dāvāt savu beznosacījumu mīlestību, pavadīt kopā laiku un iedrošināt. Kā arī iesaistīt mazuli aktīvās, interesantās nodarbēs, izvairoties no pasīvām izklaidēm kā TV vērošana. Tikai tad, ja bērnam būs stabils emocionālais līdzsvars, viņam nebūs vajadzīga tāda neirotiska izpausme kā pirksta sūkāšana.

Māmiņu klubs

Vai Tavs mazulis sūkāja pirkstiņu? Kā Tu atradināji viņu no šī netikuma?