Liekais svars un bērni

Liekais svars un bērni

19. Jul 2010, 19:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptaukošanās un liekā svara problēma pieaug visai draudoši, jo īpaši – bērnu un pusaudžu vidū. Mazuļi vēl nekad agrāk nav bijuši tik tukli – daudzi bērni jau tagad palielinātā svara dēļ ir tajā riska grupā, kurai nākotnē draud nopietnas veselības problēmas.

 

Veselīgs uzturs

 

Bērnu aptaukošanos nereti uzskata par iedzimtu. Daudzkārt tā arī ir, taču tikpat bieži liekais svars ir sekas neveiksmīgi izvēlētam ēdienam, jau no agras bērnības veidojoties nepareiziem ēšanas ieradumiem, kam vēlāk pievienojas mazkustīgums. Tāds nu reiz ir modernais dzīvesveids – jau tagad ir skaidrs, ka tiem, kas pašreiz ir zīdainīši, jau rīt būs jāsastopas ar virkni kārdinājumu, proti, pavadīt dienas pie datora, ēdot pārsālītus vai pārsaldinātus pusfabrikātus. Ko vecāki var darīt, lai šo scen āriju atvairītu vai vismaz mazinātu? Bērna ēdienkartei jau no dzimšanas brīža jābūt pārdomātai un sabalansētai.


Kad svara pieaugums kļūst bīstams?

 

Kaut gan aptaukošanās bērniem redzama uzreiz, problēmas sākuma brīdi noteikt grūti. Ar bērniem nav tik vienkārši kā ar pieaugušajiem, jo augot svars neizbēgami palielinās un tas ir normāli. Mazulim pieaugot, svars mainās gandrīz katru dienu. Daži paaugas garumā un tad «pieaudzē» masu, bet citi vispirms pieņemas svarā un tikai tad pastiepjas.

 

Katrā ziņā fakts, ka bērns kādu brīdi ir ļoti tievs, kādu – apaļīgs, nebūt nenozīmē, ka tāds viņš būs savā pieauguša cilvēka dzīvē. Svara svārstības bērniem (jo sevišķi pusaudžu periodā) nav nekas neparasts. Ja vecākiem rodas bažas, ka bērnam izveidojies liekais svars vai arī tas ir riska grupā, noteikti runājiet par to ar savu ārstu! Speciālists spēs noteikt, vai bērns attīstās normāli, vai viņam tiešām draud aptaukošanās.

 

Pārbaudi bērna ēdienkarti!

 

· Vai tavs bērns katru dienu ēd dārzeņus un augļus?

· Vai tava bērna ikdienas ēdienkartē ir piens?

· Vai mazulis netiek pārlieku lutināts ar saldumiem, kārumiem, desertiem?

· Vai slāpju remdēšanai lieto ūdeni?
 

 

Produktu izvēle

 

Bērna ēdienkartei (īpaši, ja ir liekā svara risks), jābūt daudzveidīgai, tādēļ «pārtikas grozā» jāieliek «pārstāvji» no dažādām uztura grupām. Gluži tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem ik dienas jāēd dārzeņi, augļi, liesa gaļa, piena produkti ar zemu tauku saturu un pilnīgi obligāti graudaugu izstrādājumi.

 

Sabalansēta uztura attiecība bērniem un pieaugušajiem atšķiras. Gandrīz puse no veselīgas ēdienkartes 6 līdz 9 mēnešu vecam mazulim būs piena produkti, kā arī liela daļa graudaugu un augļu-dārzeņu ēdienu. Speciālā bērnu pārtika ir labs veids, kā ļaut mazulim saņemt vissvarīgākās uzturvielas. Produktus audzē, atlasa, lai tie saturētu veselīgas, tīras uzturvielas un būtu pagatavoti (apstrādāti) tieši tā, lai bērniņam būtu viegli tos sagremot. Tāpēc veselīgās uzturvielas izmanto mazuļa augšanai un pilnvērtīgai attīstībai. Milupa putriņās graudi ir īpaši samalti, bet biezenīšos dārzeņi un augļi pagatavoti tā, ka viegli uzsūcas bērna smalkajā gremošanas sistēmā.

 

Kaitīgi ieradumi

 

Ja bērnam ar lieko svaru garšo saldumi vai šokolāde, to nedrīkst pilnībā liegt, taču daudzums noteikti jāierobežo. Aizliedzot kādu produktu, tas iegūst īpaši iekārojamā aizliegtā augļa statusu. Neturiet mājās saldumus, to vietā vienmēr pa rokai jābūt augļiem!

 

Neļaujiet bērnam ēst pie televizora!

 

Ēdienreizēm jānotiek tikai pie ēdamgalda un tikai ēdienreižu laikā. Ja šo noteikumu neņem vērā, tev nebūs iespēju saprast, vai bērns tiešām ir izsalcis. Proti, ja bērns vēlas ēst, bet nav gatavs pamest iemīļoto multenīti, tas nozīmē, ka izsalkums nemaz nav tik liels!

 

Ēdienreizes ārpus mājas

 

Ne tikai bērni, arī pieaugušie visvairāk «grēko», ēdot ārpus mājas, tādēļ, ja bērnam ir liekā svara risks, īpaši jāpadomā, kādus produktus likt līdzi somā. Cik vienkārši ir nomākt bērna apetīti ar cepumiem un saldumiem, bet noteikti ir arī labākas, veselīgākas, gudrākas alternatīvas! Pat ja paši pusdienosiet kafejnīcā, personālam noteikti nebūs iebildumu, ja bērns  tomēr ēdīs savam vecumam un veselības stāvoklim atbilstošu līdzi paņemto ēdienu.
 

 

Esiet aktīvi!

 

Vecākiem noteikti vajadzētu radināt bērnu pie aktīva dzīvesveida neatkarīgi no viņa svara. Šāda dzīvesveida priekšrocības ir svarīgas jebkurā vecumā. Gūstot prieku no rotaļām jau agrā bērnībā, bērni izaugot pratīs novērtēt veselīgu dzīvesveidu. Organizējot aktivitātes saviem bērniem, centieties piedalīties tajās arī paši. Kopā ar bērniem var doties pastaigās, braukt ar velosipēdiem, peldēt, spēlēt bumbu spēles.
 

 

Pārstājiet «ēst» emocijas!

 

Pieaugušie bieži «apēd» savu stresu, nepatikšanas darbā un attiecībās. Jāzina, ka bērni dara to pašu. Neļaujiet! Vai nav bieži redzēts, kā vecāki piedāvā vai pat uzspiež mazulim saldējumu vai konfekti, kad tas raud, žēlojas par nogurumu vai garlaicību!?

 

Šādas situācijas laiku pa laikam atkārtojas, veidojot nepareizus ēšanas ieradumus turpmākajai dzīvei.

 

Esiet atbildīgi!

 

Vecāki ir atbildīgi ne tikai par to, lai savus bērnus paēdinātu, bet galvenokārt par to, lai iemācītu viņiem pareizus ēšanas ieradumus no agras bērnības. Mazulīši ēd, ko viņiem dod. Tikai vēlākos gados viņi paši lems, ko apēst. Līdz šim brīdim ēdienkartes izvēle ir vecāku atbildība.

 

Vai Tavam bērnam draud aptaukošanās?

10. Nov 2009, 14:40

Man mazā bija tīri apaļīga sākumā, bet visi teica, ka mans piens ir trekns, tāpēc tā ir...un patiesi, kā pārtraucām krūts barošanu un mazā sāka staigāt, tā moments un bērninjsh tievinjsh.....😀😀😀

10. Nov 2009, 14:33

man arī liekas,ka tas ir no iedzimstības..un ja nē tad domāju ka vecāki ir vainīgi,ka bērni notaukojas,neseko līdzi bērna veselīgajam dzīves veidam..