Latvijas slimnīcas apvienojas, lai atklātu bērnu augšanas problēmas

Latvijas slimnīcas apvienojas, lai atklātu bērnu augšanas problēmas

31. Jan 2012, 15:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru gadu Latvijā piedzimst aptuveni 20 bērni, kuriem ir vai laika gaitā tiek diagnosticēti augšanas traucējumi. 2011. gadā vien augšanas traucējumi tika konstatēti vairāk nekā 100 bērniem. Lai vecākiem atgādinātu, ka regulāri jāpievērš uzmanība savu bērnu augšanas rādītājiem, tas ir, svaram un augumam attiecībā pret bērna vecumu, un lai savlaicīgi tiktu diagnosticētas augšanas problēmas un uzsākta ārstēšana, projektā EsAugu.lv ir iesaistījušās slimnīcas no visas Latvijas.   


Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) izveidotās mājas lapas www.EsAugu.lv mērķis ir uzrunāt vecākus, atgādinot, ka ir regulāri jāseko līdzi sava bērna augšanas rādītājiem, jo kavēta augšana atstāj iespaidu ne tikai uz auguma garumu, proti, ārieni, bet var radīt arī vielmaiņas un citas problēmas bērna attīstībā. Kopš 2012. gada sākuma Latvijas slimnīcas ir iesaistījušās projektā EsAugu.lv, tādējādi apliecinot, cik būtiska ir augšanas traucējumu savlaicīga diagnostika un ka visā Latvijā ir speciālisti, kas var palīdzēt bērniem izaugt.

 

Vecāki tiek aicināti pārbaudīt, vai bērna augums atbilst viņa vecumam, lai savlaicīgi atklātu bērnu augšanas problēmas, ja tādas ir. Lai varētu sekot līdzi sava bērna augšanas rādītājiem, mājas lapā www.EsAugu.lv, kas ir pirmā interneta vietne Latvijā, kas skaidro bērna augšanas procesu, atrodams kopīgi ar mediķiem veidots augšanas kalkulators. Tajā ievadot bērna augumu, svaru un vecumu, pēc īpašas formulas tiek aprēķināta bērna auguma atbilstība vecumam.

 

Mājas lapā iespējams uzdot jautājumu ārstam, šajā gadījumā – augšanas traucējumu speciālistei bērnu endokrinoloģei dr. Dzīvītei-Krišānei. Ik mēnesi vidēji tiek uzdoti aptuveni 100 jautājumi.

 

Dr. med. Iveta Dzīvīte-Krišāne, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārsts, Latvijas Endokrinologu asociācijas valdes locekle: „Augšanas procesu uzskata par bērna somatiskās veselības spoguli. Nereti kādas hroniskas slimības viena no pirmajām pazīmēm ir augšanas ātruma samazināšanās. Ja bērns sāk atpalikt augumā no saviem vienaudžiem, vecāki parasti sākumā par to neuztraucas un pie ārsta nevēršas. Visbiežāk tad atceras kādu radinieku vai paziņu, kurš arī lēni audzis, bet tad „izstīdzējis pāris gados”. Nereti tas tā arī notiek – pubertātes augšanas pīķis ir izteikts, augums normalizējas. Tomēr visbiežāk augšana nepaātrinās, jo bērnam ir kāda slimība, kas viņa fizisko attīstību kavē. Šajos gadījumos ir ļoti svarīgi, lai augšanas aizkavēšanās iemesls tiktu atklāts pēc iespējas agrākā bērna vecumā. Tikai savlaicīgi uzsākta piemērota ārstēšana var dot rezultātus, ar kuriem būs apmierināti kā vecāki, tā arī pats topošais jaunietis. Izšķiroša nozīme te ir aktīvai vecāku rīcībai. Jo mazāk vecāki meklēs dažādas atrunas, jo mazāk būs bērnu, kuru izteikti mazajam augumam speciālisti vairs neko nevar līdzēt (jo vienkārši ir par vēlu – kaulu augšanas zonas ir slēgušās, un tālāka augšana vairs nav iespējama).

 

Vēl nesenā pagātnē augšanas traucējumu ārstēšana bija iespējama tikai retos gadījumos. Pēdējo gadu desmitu sasniegumi medicīnā radikāli izmainījuši mūsu praktiskās iespējas ietekmēt bērna augšanu. Pēc nepieciešamības ir iespējams saņemt augšanas hormona vai perifērā augšanas faktora IGF – 1 ārstēšanu. Ne visi vecāki ir informēti par šo iespēju.

 

Diemžēl Latvijā ar augšanas traucējumiem saistītu slimību atklāšana ir novēlota. Piemēram, 2011. gadā tāda patoloģija kā Ternera sindroms tika diagnosticēta meitenei jau virs 16 gadu vecuma. Lai veicinātu savlaicīgu maza auguma cēloņu atpazīšanu, ļoti svarīga ir ārstu sadarbība visā Latvijā.”

 

Veselam bērnam mērījumi jāveic vismaz vienu reizi gadā. Bērni līdz 4 gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi 6 mēnešos, bet zīdaiņi līdz 1 gada vecumam jāsver un jāmēra katru mēnesi.

 

Plašāka informācija par bērna augšanu www.EsAugu.lv