Kā pieradināt bērnu padzerties?

08. Mar 2013, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diezgan daudz mazuļu bez ūdens vai tējas pudelītes nemaz nevar iztikt, bet ir arī bērniņi, kuri no dzeršanas bēg kā no uguns. Tomēr šķidrums ir ļoti nozīmīgs organismam tieši agrīnā vecumā.

Izplatītākie jautājumi par padzeršanos:

-    Vai ar krūti barotam bērnam ir jāuzņem papildus šķidrums?

Nē, mātes piens pirmajos dzīves mēnešos bērniņam sniedz visu nepieciešamo, kā arī nodrošina ar nepieciešamo šķidruma daudzumu.

-    Ko darīt, ja mazulis saslimst?

Ja bērnam ir drudzis, vai arī kādu citu iemeslu dēļ viņš svīst, šķidruma zudums ir jākompensē. Ar krūti barotiem bērniem pietiks, ja viņus biežāk un uz īsāku laiku pieliks pie krūts. Zīdīšanas sākumā mātes pienā ir relatīvi augsts ūdens sastāvs.

-    Kad bērnam jāsāk papildus piedāvāt ūdeni?

Apmēram, sestajā dzīves mēnesī bērns sāk ēst putras un dārzeņus. Barojot bērnu ar krūti, viņš saņem pietiekoši šķidruma, tikai tad, kad jau trīs ēdienreizes tiek aizstātas ar cieto barību, bērnam jāpadzeras arī papildus, lai segtu nepieciešamību pēc šķidruma.

-    Cik daudz šķidruma bērnam ir jāuzņem?

Iesākumā, ēdot gan pienu, gan piebarojumu, bērnam būtu jāsaņem apmēram 100 ml papildus šķidruma, kad bērns sāk ēst arī tādu pārtiku kā maizi, šķidruma daudzums jāpalielina līdz 60 ml.

-    Kādi dzērieni ir vispiemērotākie?

Tādi dzērieni, kas satur cukuru, kā limonāde, bērniem nav jādod. Vislabākais ir vārīts ūdens, negāzēts minerālūdens vai nesaldināta tēja. Arī stipri atšķaidītas sulas labi palīdz remdēt slāpes, tomēr, tā kā sulas satur cukuru, tās notiekti nevajadzētu izvēlēties kā pamata dzērienu.

Kad bērni jau ir paaugušies, māmiņām rodas jautājums, vai dot bērnam padzerties no pudelītes ar knupīti, vai arī no mācību krūzītes? Mazajam, īstenībā jāpiedāvā tas, no kā viņam vislabāk izdodas padzerties. Daudzi bērniņi, kas ir ēduši tikai mammas krūti, sāk dzert šķidrumu tikai no mācību krūzītes, vai parastās krūzītes ar salmiņu.

-    Cik bieži piedāvāt padzerties?

Šķidrumu piedāvā gan starp, gan ēdienreižu laikā. Arī brokastīs vajadzētu piedāvāt padzerties, tomēr neļauj mazulim nemitīgi dzert no pudelītes, jo tādejādi siekalas ļoti atšķaidās un laika gaitā bojā zobus.

-    Vai arī ar pārtiku bērns uzņem ūdeni?

Jo vecāks mazulis kļūst, jo vairāk viņam ir jādzer. Protams, tādi ūdens bagāti augļi un dārzeņi kā gurķi, tomāti un melones, kā arī ķīseļi un zupas sniedz savu artavu šķidruma uzņemšanā, tomēr nespēj aizstāt ūdeni vai tēju. Protams, arī sulas neaizstāj augļu ēšanu.

- Kā panākt, lai mazulis dzer pietiekoši daudz?

Vecākiem jāliek lietā fantāzija, piedāvājot mazuļiem raibas krūzītes, smieklīgus salmiņus. Svarīgākais - bērnu ir jāpieradina padzerties, tikai tad, ja bērns ir pieradis, ka ēdienreizēs tiek piedāvāts arī šķidrums, bērns mācās, ka ēšana un dzeršana sader kopā. Tomēr dzerts netiek tikai pie galda. Spēlējoties un trakojot bērni aizmirst visu – arī dzeršanu, tādēļ vienmēr jābūt pieejamam vai nu ūdenim vai tējai. Arī dodoties pastaigās vai sportojot jāatceras par dzeršanas pauzēm. Pat ja mazulis vienmēr spītīgi atsakās dzert, nepadodies, tā vai tā turpini viņam piedāvāt padzerties.

Atceries!!!!

Ja bērns saņem pārāk maz šķidrumu, tad samazinās koncentrēšanās un ražīguma spējas, kā arī nierēm ir papildus slodze, var sāpēt galva. Jau slāpju sajūta ir ķermeņa signāls, bērniem vajadzētu dzert tik daudz, lai slāpju sajūta nemaz nerastos.

Cik daudz jāizdzer bērniem

-    0-6 mēn. pietiek ar mammas pienu
-    6-12 mēn. apm. 100 ml
-    1 gads apm. 600 ml
-    2-3 gadi apm. 700ml
-    pirmskola apm. 900 ml

Ieteiktais daudzums ir tikai rekomendēts, jo šķidruma patēriņš nav atkarīgs tikai no vecuma, bet arī no aktivitātēm, klimata, kā arī sāls satura ēdienā.

Tiešraidi piedāvā Kinella gardās un veselīgās sulas bērniem un NUK galda piederumi pirmajām gardajām maltītēm

 20130305165541-35135.jpg