Izvēlamies otro autokrēsliņu

Izvēlamies otro autokrēsliņu

07. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav iespējams iedomāties mūsdienīga bērna bērnību bez autokrēsliņa. Tas jāizvēlas ļoti rūpīgi, ņemot vērā mazuļa vecumu, augumu, jāpievērš uzmanību komfortam, un pats galvenais - drošībai.

Vēlams, lai mazulim būtu 3 autokrēsli: no 0 līdz 9 kg, no 9 līdz 18 kg, no 12 līdz 36 kg vai no 18 līdz 36 kg, un ceturtais - paliktnītis.

Pirmo autokrēslu noteikti izvēlēsieties vēl pirms mazuļa dzimšanas vai pirmajās viņa dzīves nedēļās, atkarībā no ražotāja tehniskajiem parametriem. Nereti autokrēsliņu var iegādāties komplektācijā ar ratiem. 

Kā saprast, ka tagad autokrēsls vajadzīgs lielāks?

Otro autokrēslu ieteicams iegādāties uz brīdi, kad mazulis sāk stabili sēdēt, uz apmēram 8 mēnešu - 10 mēnešu vecumu.

Ir arī ļoti gari bērni, kas jau 6-7 mēnešu vecumā īsti neder krēsliņā, kas novietots pret braukšanas virzienu, un viņiem tā nav ērti, tāpēc tādos gadījumos, autokrēsliņu mainīt var jau ātrāk.

Vecāki bieži vien nepamana, ka pirmais krēsliņš bērnam ir jau par mazu. Kā tas var būt? Viss ir ļoti vienkārši!

Siltajā gada laikā - pavasarī, vasarā bērns ir viegli apģērbts, maz aizņem vietas un šķiet, ka viņam ir ērti. Tomēr vienmēr jāpievērš uzmanību tam, kur atrodas bērna galva - ja tā jau lien ārā no krēsla, tas ir acīmredzams rādītājs- bērnam vairs nav ērti, un galvenais - droši. Tātad - jāpāriet uz citu krēsliņu. 

Izvēloties otro autokrēsliņu, ārste Irēna Putniņa, ieska pievērst uzmanību šādiem nosacījumiem:

 - krēsliņam jābūt ar savām drošības jostām;

- svarīgi lai būtu iespējams regulēt sēdēšanas slīpumu, lai bērns varētu krēsliņā atrasties gan sēdus, gan guļus, un, jo vieglāk pārregulēt, jo labāk, jo šajā vecumā bērni bieži vien vēl guļ mašīnās, un tātad - ir ērti, ja pārregulēt krēslu var ar vienu roku no sēdus uz guļus pozīciju.;

- galvas balsta stabilitāte - jābūt ir spilventiņam un aizsargspilventiņiem malās, nevadieties pēc  - "lai spilventiņi ir mazāki, tad bērns labāk visu redzēs ārā pa logu", no tiem ir atkarīgs drošības līmenis, šo aizsargmehānismu noteikti jāievēro;

- sēdēšana - neatkarīgi no tā, cik ilgu laiku bērns pavada autokrēsliņā, viņam tur jābūt ērti, tāpēc vēlams, lai krēsls nebūtu pārāk ciets, šajā sakarā uzziniet arī, no kā sēdvietas karkass ir izgatavots. Ja tas ir neoplasts, negaidiet no tāda eksemplāra drošību;  

- krēsla apvalks tiek ražots no dažādiem materiāliem, izvēlieties tos, apskatot sastāvu un krāsu: jo košāks un lētāks, jo sliktāk, jo tādā gadījumā, visdrīzāk, košās krāsas satur toksiskas vielas, un svarīgi, lai krēsla apvalku varētu noņemt nost, lai to reizi pa reizei izmazgātu;

- ērti, ja ir arī paliktnītis kājām, jo bērni ar netīriem apaviem, nereti smērē priekšējo sēdekli, tāds paliktnītis ir vai nu izbīdāms, vai arī ir pievienojams kā pagarinājums. 

Rūpējoties par bērna drošību, daudzi vecāki uzskata, ka "jo dārgāks autokrēsliņš, jo labāks". Un tomēr, kā uzsver Irēna Putniņa, nevajag pieturēties tikai pie šī kritērija, jo šajā jautājumā ir vajadzīga kompleksa pieeja.

"Cena ir atkarīga no brenda, materiāla, modeļa (ražošanas gads). Ir autokrēsliņi, kas nav nemaz tik dārgi, bet komforta un drošības ziņā neatpaliek no dārgiem analogiem, par kuru nosaukumu vien jāmaksā. Es uzskatu, ka var nopirkt arī labu krēsliņu par pieņemu cenu. Galvenais ir ņemt vērā visus augstākminētos nosacījumus. Tagad internetā var iepazīties ar praktiski visu ražotāju autokrēsliņu specifikāciju, var apskatīt dažādus modeļus. Izmantojiet to!", stāsta Irēna Putniņa. 

Viņa iesaka obligāti pārbaudīt, vai krēsliņš ir izgājis triecienizturības testus - ja nav, tad nepērciet tādu krēsliņu, nepārbaudītu preci labāk neizvēlēties.

Ir vēl viens svarīgs aspekts- vajag labi saprast, kā tieši krēsls ir stiprināms automašīnā un jebkurš krēsls 100% ir jāpiestiprina tikai saskaņā ar instrukciju, nevis tā, kā vieglāk, ātrāk, tas ir viens no svarīgākajiem drošības aspektiem. 

Nereti ekonomijas nolūkā vecākiem ir vēlme pirkt bērnam autokrēslu, kas paredzēts no 9 līdz 36kg, bet, pēc Irēnas Putniņas viedokļa to nevajadzētu darīt, jo tas ir pārāk liels svara diapozons. Sākumā bērnam krēslā ir liela brīvības sajūta, bet vēlāk - vairs nav ērti. 

Ja izvēlaties variantu - no 12 līdz 36kg, tad izvēlieties tādu, kuram var pagarināt muguras daļu, lai galva nelīstu ārpus krēsla robežām un pareizi varētu piestiprināt drošības jostas bērna plecu daļā.

Atcerieties! Stiprināt bērna krēsliņu pirmajā sēdeklī var tikai tad, ja tur nav drošības spilvenu (AIR-BAG). Ja ir drošības spilvens, priekšējā sēdeklī bērnu sēdināt, neatkarīgi no viņa vecuma, nedrīkst!

Pati drošākā vieta bērnam ir aiz vadītāja - tieši tur arī ieteicams likt bērna autokrēsliņu. 

Līdz kādam vecumam jāizmanto autokrēsliņš?

CSDD speciāliste drošības jautājumos Valda Ķestere Māmiņu Kluba raidījumā stāstīja, ka šajā gadījumā, galvenais nav bērna vecums, bet rādītājs ir bērna garums - drošības jostas ir aprēķinātas uz bērniem garumā līdz 150cm.

Līdz laikam, kad bērns vēl guļ mašīnā, paliktnīti nav ieteicams izmantot. Jā, tas ir viegls, to var ātri un ērti noņemt, uzlikt. Bet, kad bērns aizmieg, viņa galva karājas uz drošības jostas, kas ne tikai nav ērti, bet nav arī droši, tāpēc tomēr priekšroku dodiet autokrēsliņam ar galvas fiksatoru un iespēju regulēt muguriņas slīpumu. 

Cik ilgi drīkst bez pārtraukuma atrasties autokrēsliņā?

Kamēr bērns vēl nesēž autokrēsliņā, tur atrasties drīkst 30-40 minūtes, pēc tam jātaisa pauze. 

Kad mazulis jau guļ, viņš krēsliņā atrasties var līdz stundai, pēc stundas taisām atkal pārtraukumu. 

Komfortablus, drošus braucienus jums un jūsu bērniem!

Māmiņu Klubs