Gaidām pirmos zobiņus

Gaidām pirmos zobiņus

28. Nov 2010, 11:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Apmēram ap mazuļa piekto dzīves mēnesi radi un draugi sāk apjautāties, vai nav jau izaudzis pirmais zobiņš. Ja paveiksies, tad māmiņa pirmo zobiņu mazulim pamanīs tikai tad, kad tas iekodīsies pirkstā vai krūtī. Tas nozīmēs, ka mazais būs zobiņu sagaidījis bez sāpēm, komplikācijām un lieka satraukuma. Tomēr parasti tas nenotiek tik viegli.

Zobu nākšana gandrīz bez blakusparādībām drīzāk ir izņēmuma stāvoklis, jo normālā gadījumā zobu nākšanu pavada bērna diskomforta sajūta, kas ekstrēmos gadījumos kļūst par pārbaudījumu visai ģimenei.

Pirmais zobs un tā pazīmes

Pirmais zobiņš parasti iznāk starp 6. un 7. dzīves mēnesi, bet nebēdājies, ja tas parādīsies tikai ap gada vecumu, un nebrīnies, ja tas ir jau izšķīlies 3. vai 4. mēnesī. Atceries, ka tas, kad Tavam mazulim izaugs pirmais zobiņš, ir ļoti individuāli, tieši tāpat kā laika sprīdis, kurā pirmais zobs pilnībā izlīdīs no smaganām.

Kā pamanīt pirmo zobiņu?

Simptomi, kas piesaka zobiņu, ir dažādi un visiem bērniem nebūs vienādi stipri izteikti. Kamēr daži bērni tikai drusku vairāk siekalojas un viņiem ir sarkani vaigi, tikmēr citus atkal augošais zobs pamatīgi nomoka.

Izteikts rādītājs tam, ka zobiņi jau ir „ceļā”, ir pastiprināta siekalošanās

Ja Tu savam mīlulim maini siekalošanās lācīti daudz biežāk nekā ierasts, tad zini, ka ilgi vairs nebūs jāgaida. Parasti pirmais izaug apakšējais, vidējais zobiņš.

Ja mazulis atļauj, vari ieskatīties viņa mutītē. Ja smaganas šķiet sapampušas un sarkanas, bet vietā, kur varētu būt zobiņš, manāma balta „pumpa”, tad process notiek pilnā sparā! Sākoties pastiprinātajai siekalu straumei, mazais sāk arī kost visu, kam vien tiek klāt.

Bērni visu grauž, jo priekšmeta spiediens pret smaganām palīdz viņam samazināt sāpes un paātrina zobiņa izspraukšanos caur smaganām.

Ja sāpes neizdodas „aizkošļāt”, tas mazulim var sagādāt ciešanu pilnus mirkļus un padarīt nervozu. Sekas ir nomoda naktis un sirdi plosošas raudas. Tik smags zobu nākšanas laiks parasti nomoka arī vecākus, tomēr par spīti tam ir jāsaglabā pacietība un nosvērtība.

Vai zobu nākšanas laikā bērni vienmēr saslimst?

Zobu nākšanas laikā bērns ir jūtīgāks pret dažādām slimībām. Temperatūra un iesnas nav nekāds retums, tomēr tā nav obligāta parādība. Parasti gan tā ir sakritība un bērnu vienkārši ir pievarējis kāds vīruss, kas laiku pa laikam mazos pieveic. Katrā gadījumā vislabāk ir konsultēties ar bērna ārstu, ja temperatūra ir ļoti augsta vai arī turas vairākas dienas.

Dažos gadījumos mazuli piemeklē arī caureja un iekaisis dupsis. Pastiprinātā siekalu izdalīšanās veicina aktīvāku kuņģa darbību, bet gremošanas sistēma tam vēl nav paspējusi pielāgoties. Bez tam – ar pirmā zoba parādīšanos bērna ēdienkartē sāk ienākt cietāka pārtika. Protams, arī šajā gadījumā jākonsultējas ar ārstu, ja simptomi nepazūd dažu dienu laikā.

Kā palīdzēt mazulim zobu nākšanas laikā? 

Košļājamie riņķi

Kā jau iepriekš minēts, vislabāk bērns jūtas tad, ja viņam ir iespēja kaut ko grauzt. Tomēr nevajadzētu iemācīties grauzt rotaļlietas. Vislabāk šai lomai piemēroti īpašie košļāšanas riņķi, kurus nevar norīt, kā arī pareizi lietoti, ir nevainojami no higiēniskā viedokļa. Pirms lietošanas atvēsini riņķi, bet ne saldētavā, savādāk var tik savainota bērna maigā mutes gļotāda.

Iegādājoties košļājamo riņķi, īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai riņķa sastāvā nebūtu mīkstinātājs – fatālāts.

NEDOD bērnam košļāt ābolu, burkānu vai maizes garozas! Pastāv risks, ka bērns var nokost kādu gabaliņu no šiem produktiem, aizrīties un ļaunākā gadījumā pat nosmakt. 

Līdzekļi no aptiekas

Ja nelīdz košļājamais riņķis, ir arī citas iespējas, kā zobu nākšanas periodu bērniņam pēc iespējas vairāk atvieglot. Palīdz uz smaganām uzsmērēta salvijas vai kumelīšu tēja (protams, bez cukura). Aptiekās var nopirkt arī dažādākus gēlus, kas darbojas kā vietējais anestēzijas līdzeklis smaganām.

Ja neesi pārliecināta, kāds līdzeklis Tavam bērnam būs vislabākais, pārrunā šo jautājumu ar aptiekāru vai savu bērna ārstu.

Smaganu masāža

Ja nav citu iespēju, bērna smaganas var pamasēt ar tīru pirkstu, daudzi mazuļi ir sajūsmā, ka var kost mammas vai tēta pirkstā! Veikalos nopērkamas arī speciālas smaganu masāžas birstītes, kas atgādina zobu suku, bet saru vietā ir gumijas rieviņas.

Kā pareizi tīrīt zobus?

Mirklī, kad parādās pirmie zobiņi, māmiņai jāsāk rūpēties arī par to veselību un tātad – tīrīšanu! Piena zobus ir jātīra tieši tikpat rūpīgi, kā īstos!

Zobu tīrīšanai jāizmanto bērniem domātā zobu birstes, iesākumā zobiņus var apslaucīt ar mitru drāniņu, kas aptīta ap mammas pirkstu. Vēlāk noderēs zobu birste-uzpirkstenis, kas ir ražota no mīkstas gumijas un uzvelkama uz pirksta. Kad mazulis jau paaudzies, noderēs bērnu zobu birste no 0-2 gadiem, ar īpaši mīkstiem sariņiem, lai netraumētu maigās smaganas.

Protams, uz zobu birstes jāuzliek neliela piciņa zobu pastas ar fluoru. Neizmanto pārāk saldas zobu pastas, jo tās mazais gribēs tikai norīt, nevis tīrīt zobus. Tā kā kariess visātrāk piemeklē aizmugurējo zobu košļājamās virsmas, tad šos zobiņus jātīra īpaši rūpīgi. Vienmēr sāciet tīrīt no pēdējā zobiņa, bet nobeidzat ar zobu ārējām virsmām. Tās tīra ar apļveida kustībām, virzienā no smaganām uz zobu.

Vai jāaizliedz saldumi?

Protams, ka saldumi zobiem nenāk par labu, tomēr nevajag bērnam pilnībā liegt šo prieku. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība – bērnam pēc našķēšanās vienmēr jāiztīra zobiņi! Padoms: nesatraucies, ja mazulim nevari izskalot zobus ar ūdeni. Tas pat ir labi, jo ilgāk zobu pasta atrodas uz zobiem, jo ilgāk tā pasargā tos no baktērijām.

Atceries, ka Tu esi bērnam vislabākais paraugs! Tīri savus zobus bērnam redzot un skaidro, cik labi ir to darīt! Mazie ģimenes rituāli ne tikai nāks par labu bērna zobu veselībai, bet arī jūsu attiecībām vienam ar otru!

Māmiņu klubs

Kad Tavam mazulim izšķīlās pirmie zobiņi?

 

NUK Kožamais riņķis astotnieks

NUK aukstais kožamais riņķis 

NUK Kožamais riņķis PLUG+PLAY